0
1
σχόλια
1228
λέξεις
ΖΗΝ
Απρίλιος 2024, Μήνας για τον Αυτισμό: Στην Αθήνα, online και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με δωρεάν συμμετοχή
 
DOCTV.GR
1 Απριλίου 2024
Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, το Ίδρυμα Ωνάση αφιερώνει τον μήνα Απρίλιο στους ανθρώπους και τις δράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία για τα άτομα με ΔΑΦ. Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ίδρυμα Ωνάση παίρνει θέση με πράξεις, προγράμματα, συνεργασίες, εργαστήρια και εκπαιδεύσεις για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και τις οικογένειές τους.

Τι είναι αυτό που αναζητούν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος; Τι θέλουν οι οικογένειές τους; Τι ζητούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής; Εκπαίδευση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενσυναίσθηση, αποδοχή, ισότητα, συμπερίληψη, ενδυνάμωση, ευκαιρίες, είναι μόλις λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος των απαντήσεων σε αυτά τα δύσκολα και τόσο καίρια ερωτήματα. Ή, απλά, μια καλύτερη θέση για τα άτομα με ΔΑΦ στην κοινωνία.

Μέχρι να γίνει αυτονόητο πως είναι η αγάπη κι η γνώση που μεταδίδονται κι όχι ο αυτισμός                        

Σήμερα, υπολογίζεται πως ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών λαμβάνει διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Ένας αριθμός που μεταφράζεται σε εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο και, ταυτοχρόνως, αγγίζει όλη την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Το Ίδρυμα Ωνάση, από το 2012, αγκαλιάζει έμπρακτα και σταθερά τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνοντας θετικότερες στάσεις και συμπεριφορές και επενδύει στην εκπαίδευση και την ενημέρωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, το Ίδρυμα Ωνάση πολλαπλασιάζει τις μέρες και τις νύχτες αφιερώνοντας ολόκληρο τον μήνα σε ένα πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων. Για τον λόγο αυτόν, απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες κοινού: Στους γονείς που ψάχνουν να βρουν τη θέση τους μέσα στη θεραπευτική παρέμβαση του παιδιού τους, συμμετέχοντας στο «Μαθαίνοντας μαζί: Βιωματικό εργαστήριο για γονείς παιδιών με ΔΑΦ», στις οικογένειες που δίνουν στις νότες τη θέση των λέξεων και επικοινωνούν μέσα από τη μουσική με το πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», στους ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Ωνάσειου Νοσοκομείου, αλλά και σε όποιους άλλους θέλουν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν γύρω από τη ΔΑΦ.

Ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα, όπως τα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό, Βιωματικά εργαστήρια 2023-2024 για εκπαιδευτικούς» και «Στην καρδιά του αυτισμού», στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, συμπεριληπτικού και, τελικά, δημοκρατικού κόσμου για τα άτομα με ΔΑΦ.

Μέχρι να γίνει αυτονόητο πως είναι η αγάπη κι η γνώση που μεταδίδονται κι όχι ο αυτισμός, μέχρι να έχουν όλα τα άτομα με ΔΑΦ μία καλύτερη θέση στην κοινωνία, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση θα συνεχίσουν να αφιερώνονται και να αφιερώνουν μέρες και νύχτες στον ίδιο σκοπό.

Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό με παράλληλες Δράσεις σε όλη την Αθήνα

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό: Για παιδιά 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους: To επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει για εντέκατη χρονιά. Ο μαγικός κόσμος της μουσικής ξεκλειδώνει τη χαρά, την επικοινωνία, τα συναισθήματα και τις ψυχοκοινωνικές δεξιότητες των παιδιών μέσα από απρόσμενες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Μπείτε στον ρυθμό του. Σάββατα, 30 Μαρτίου και 6, 13, 20, 27 Απριλίου 2024 І 10:00-12:00 & 12:00-14:00, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Μάθετε περισσότερα εδώ

Μαθαίνοντας μαζί: Βιωματικό εργαστήριo για γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Για έναν γονέα που μεγαλώνει παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος προκλήσεις. Με την ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της ΔΑΦ τα τελευταία χρόνια, κρίνονται αναγκαίες η κατανόηση και η αποδοχή, σε συνδυασμό με πρακτικές μεθόδους υποστήριξης και παρέμβασης. Δηλώστε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο και μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στο παιδί σας. Δευτέρα 1 Απριλίου 19:00 - 20:00, Δευτέρα 8 & 15 Απριλίου 17:30-20:30 І Αμφιθέατρο, Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Μάθετε περισσότερα εδώ

Στην καρδιά του αυτισμού με ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας: Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό να διαχειριστούν θετικά μια επίσκεψη στο νοσοκομείο. Γίνετε εσείς οι επαγγελματίες που μεθοδικά θα μετατρέψουν το άγχος και την αναστάτωση των ιατρικών εξετάσεων σε θετική εμπειρία, αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.  Τρίτες 9, 16 & 23 Απριλίου 2024 І 17:00-19:00 І Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Μάθετε περισσότερα εδώ

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό - Βιωματικά εργαστήρια 2023-2024 για εκπαιδευτικούς: Η μουσική είναι επικοινωνία. Είναι χαρά και μέσο αλληλεπίδρασης. Αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων, ειδικά των παιδιών. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά ως εργαλείο για κάθε επαγγελματία που δουλεύει με παιδιά τα οποία ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, δημιουργώντας μια πόρτα επαφής, σύνδεσης, διασκέδασης και συναισθηματικής έκφρασης. Ανοίξτε την με νότες και ρυθμό. Τετάρτη 17 & 24 Απριλίου 2024 І 17:00-19:00 & 19:00-21:00 І Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μάθετε περισσότερα εδώ
 
Ψηφιακό Υλικό - Boarding Pass στον Αυτισμό - Κατεβάστε και διαβάστε το ενημερωτικό υλικό: Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με κοινωνικές ιστορίες για θεραπευτές και γονείς παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και ενημερωτικό έντυπο για ταξιδιώτες. Μάθετε περισσότερα εδώ
 
Ψηφιακό Υλικό - Στην καρδιά του αυτισμού. Πρόγραμμα απευαισθητοποίησης στις ιατρικές εξετάσεις ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες παιδιών και εφήβων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), προχώρησε στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ώστε οι ιατρικές εξετάσεις να μην αποτελούν πηγή φόβου και άγχους. Κατεβάστε δωρεάν το ψηφιακό υλικό και βοηθήστε τα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους «να πάνε στον γιατρό». Το ψηφιακό υλικό είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Ψηφιακό Υλικό  - Εκπαιδευτικές δράσεις για τον αυτισμό. Ευαισθητοποιώντας την Ελληνική και τη Δημοτική Αστυνομία: Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του προσωπικού της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση εκπαιδευτικών δράσεων σε αστυνόμους και αξιωματικούς των δύο υπηρεσιών, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ δημιουργεί –και διαθέτει ψηφιακά– εκπαιδευτικό υλικό χρήσιμο για όλες και όλους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα άτομα με ΔΑΦ.

 Η κυκλοφορία στην πόλη και η προσέλευση σε πολυσύχναστους δρόμους, με έντονα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και έντονο στρες σε άτομα με ΔΑΦ. Ως αποτέλεσμα, οι ακατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές τους θα μπορούσαν να εκληφθούν, στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και ως διατάραξη της έννομης τάξης. Το φυλλάδιο περιέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν ο καθένας και η καθεμία από εμάς να συνδράμουν και να διευκολύνουν τους συνανθρώπους μας. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ψηφιακό Υλικό  - CD: «Ένα παράθυρο μικρό» - Τραγούδια και μελωδίες για παιδιά με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ): Η χαρά, η φιλία και τα συναισθήματα γίνονται νότες και τραγούδια για όλα τα παιδιά, με την υπογραφή του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και του ποιητή Μιχάλη Γκανά. Ένα CD που διατίθεται από το Ίδρυμα Ωνάση. «Ένα παράθυρο μικρό» άνοιξε μελωδικά για παιδιά με και χωρίς ΔΑΦ, γονείς, παιδαγωγούς και φίλους. Ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ακολουθώντας τον ρυθμό και τους στόχους του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», δημιούργησαν μελωδίες και στίχους που, μέσα από ρυθμικά μοτίβα, έγιναν το δημιουργικό μέσο για να ενισχυθούν με ασφαλή και ευχάριστο τρόπο ο αυθορμητισμός και η ευέλικτη σκέψη. Μια μουσική συλλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά και στο σπίτι. Ακούστε και κατεβάστε τα τραγούδια και τις μελωδίες του cd.

Ανακαλύψτε περισσότερες δράσεις όπου το Onassis Education διοργανώνει και συμμετέχει στο πλαίσιο του «Απρίλιος 2024: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό με παράλληλες Δράσεις σε όλη την Αθήνα»


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Online Live: Ο Παυλίδης συναντά τον Μαρκόπουλο
Το Ξηρόμερο στην Μπιενάλε της Βενετίας
Lapis Lazuli: Πόσο απέχει μια κραυγή από ένα γέλιο;
εμφάνιση σχολίων