0
1
σχόλια
938
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Το Onassis Culture συμμετέχει ενεργά στη μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση
 
DOCTV.GR
1 Μαρτίου 2024
Το Onassis Culture συμμετέχει ενεργά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας, με την παγκόσμια πρεμιέρα του “Tack” της Βάνιας Τέρνερ στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers του φεστιβάλ, την ειδική προβολή του work-in-progress της Εύας Στεφανή για την παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο «Η καρδιά του ταύρου», την απονομή του Onassis Film Award σε ένα ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά, την online προβολή της ταινίας «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή στο Πλατφόρμα+ και την πρεμιέρα της ταινίας «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου που διαγωνίζεται στο τμήμα Newcomers και τιμήθηκε με το Onassis Film Award 2022.  

TACK της Βάνιας Τέρνερ. Μία παραγωγή του Onassis Culture. Το "TACΚ", μια παραγωγή του Onassis Culture, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο «Δημήτρης Εϊπίδης». Η ταινία παρακολουθεί την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και την Αμαλία, νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας κομβικής αλλαγής στην ελληνική κοινωνία.

Η ταινία παρακολουθεί την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και την Αμαλία, νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας κομβικής αλλαγής στην ελληνική κοινωνία. Σε μια δίκη-ορόσημο, την πρώτη του ελληνικού #MeToo, η Αμαλία υποβάλλεται σε εξουθενωτικές διαδικασίες εντός δικαστηρίου, βιώνοντας victim blaming και απόπειρες απαξίωσης της αξιοπιστίας της. Η Σοφία στέκεται δίπλα της με κάθε τρόπο, παρέχοντας υποστήριξη και κρίσιμες καταθέσεις ως μάρτυρας. Οι δύο γυναίκες, με τη μία πάντα στο πλευρό της άλλης, βρίσκουν εν μέρει δικαίωση, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιούν πως ο αγώνας τους για να αλλάξουν οι νοοτροπίες της ελληνικής κοινωνίας μόλις ξεκίνησε. H ταινία “TACK” έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις-θέσεις του Ιδρύματος Ωνάση ενάντια στην έμφυλη βία, την πατριαρχία και τον σεξισμό, φιλοδοξώντας να ενδυναμώσει κάθε άτομο που έχει βιώσει βία, ώστε να ορθώσει τη φωνή του και, τελικά, να αλλάξει την πλοκή της ιστορίας του.

H σκηνοθέτις Βάνια Τέρνερ αναφέρει «Θέλησα να προχωρήσω και πέρα από τη ζωή των πρωταγωνιστριών για να αφηγηθώ την ιστορία ενός σαθρού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και πώς αυτό κατακερματίζει τα θύματα. Η Αμαλία εξευτελίστηκε, εξουθενώθηκε ψυχικά, δέχτηκε επιθέσεις και χυδαία σχόλια και χλευάστηκε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Μέσα από αυτή την οδυνηρή καταγραφή ελπίζω να προβληματίσω για την κατάσταση της παιδικής προστασίας στη χώρας μας, την έλλειψη ειδικής εκπαίδευσης των δικαστών και συνηγόρων σε θέματα έμφυλης βίας και παιδικής κακοποίησης, αλλά και την απουσία ενός γενικού πλαισίου προστασίας των θυμάτων στη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας. Ελπίζω ακόμα να δημιουργήσω ερωτήματα για το πώς οι σεξιστικές αντιλήψεις, η κυρίαρχη κουλτούρα, η τοξικότητα και η νοσηρότητα -στις επαρχιακές πόλεις ειδικά, χωρίς όμως να περιορίζεται εκεί- απομονώνουν, στιγματίζουν και φιμώνουν τα θύματα, ακόμα και όταν αυτά είναι παιδιά.»

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 21:00, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι, παρουσία συντελεστών. Θα ακολουθήσει Q&A. Η δεύτερη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 14:00, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι. 
 

H Καρδιά του Ταύρου της Εύας Στεφανή. Μία παραγωγή του Onassis Culture. Σε ειδική προβολή και ως work-in-progress θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή για την παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία έκανε πρεμιέρα στη Στέγη τον Δεκέμβριο του 2021.

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή ακολουθεί την προετοιμασία και την περιοδεία του έργου του κορυφαίου Έλληνα χορογράφου στις ευρωπαϊκές σκηνές και παρατηρεί από απόσταση αναπνοής και με την τολμηρή ματιά της, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του, στην προσπάθειά τους να δώσουν σχήμα και πνοή στο έργο.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 18:00, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι.

Onassis Film Awards. Στηρίζουμε το ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά. Το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται διαχρονικά με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας, αναδεικνύοντας τις φωνές ανερχόμενων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα.

Κάθε χρόνο απονέμει το Onassis Film Award σε Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στην Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της ταινίας τους. Το Ίδρυμα Ωνάση βρίσκεται παρόν σε κάθε κινηματογραφική γιορτή της χώρας, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις και το ταλέντο νέων δημιουργών.

Τα Βραβεία Αγοράς θα απονεμηθούν την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 20:00, στην Αποθήκη Γ’, όπου θα ανακοινωθεί και ο/η νικητής/νικήτρια της φετινής διοργάνωσης.

Λεσβία της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Με την υποστήριξη του Onassis Culture. Το πρότζεκτ που τιμήθηκε με το Onassis Film Award 2022 προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers του φεστιβάλ, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

Η σκηνοθέτρια, φωτογράφος και συγγραφέας Τζέλη Χατζηδημητρίου παρουσιάζει διττά την ταυτότητα της Λεσβίας. Με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της παρουσιάζει μια πολύτιμη καταγραφή της πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, διασώζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας. Μια ιστορία τόσο παλιά και τόσο καινούρια, επίκαιρη όσο ποτέ, τη στιγμή που στη σημερινή Ελλάδα δίνεται ξανά η μάχη για ίσα δικαιώματα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 21:00, και το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 15:15, στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι.

Τείχη του Χρήστου Σαρρή.  Μία παραγωγή του Onassis Culture. Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε παραγωγή Onassis Culture που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Δράμας, προβάλλεται στο τμήμα Πλατφόρμα+ και θα είναι διαθέσιμο online από τις 8 Μαρτίου έως τις 22 Μαρτίου.

Τα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή βασίζονται στην προσωπική ενασχόληση του σκηνοθέτη με τους κρατούμενους των φυλακών στη Νιγρίτα Σερρών, όπου μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδάχτηκαν τις βασικές αρχές της κινηματογραφίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Το Doc Market, παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 400 ταινίες και περισσότερους από 150 αγοραστές και επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν ή να αγοράσουν ντοκιμαντέρ.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Λένα Πλάτωνος: «Παραδοξιακά» και αισθησιακά
Τα πάντα για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/κης
Το Φεστιβάλ που προωθεί το ελληνικό σινεμά στο Βερολίνο
 
εμφάνιση σχολίων