1
1
σχόλια
1139
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Βερολίνου 2024. Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
19 Φεβρουαρίου 2024
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 9η φορά στον στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon στην Mitte του Βερολίνου, στις 20 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 . Στη συνέχεια, περνώντας τα όρια της Πρωτεύουσας, θα ταξιδέψει σταδιακά και σε άλλες γερμανικές πόλεις. Προσανατολισμένο στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο στη Γερμανία, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο, επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική παραγωγή των δύο χωρών.

Το φετινό μότο είναι το "We choose the bloody BIG screen" που παίζει με τη λέξη bloody (διαολεμένος, αιματηρός), μεταφορικά εμμένοντας στη μεγάλη οθόνη με αποφασιστικότητα και αγάπη, αλλά και κυριολεκτικά, με αφορμή το φετινό highlight του φεστιβάλ που θα αφορά  ταινίες τρόμου, bloody horror και θα περιέχει επιλογές που αγγίζουν τα όρια του cult. Την αφίσα που οπτικοποιεί την φετινή επιλογή σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Καμπέρης. 30 συνολικά ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές θα ξεδιλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες. Με 5 διεθνείς, 16 γερμανικές πρεμιέρες και 7 πρεμιέρες Βερολίνου, το φεστιβάλ θα προσφέρει νέο θέαμα στους θεατές του.

Ταινία Έναρξης θα είναι η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα που θα πραγματοποιήσει την Διεθνή της Πρεμιέρα. Η σκηνοθέτις και ένας από τους παραγωγούς της θα βρεθούν στο Βερολίνο για να την παρουσίαση και για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των θεατών. Ταινία Λήξης θα είναι «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή σε Γερμανική Πρεμιέρα. Την ταινία που συμμετείχε στο προηγούμενο Φεστιβάλ Βενετίας, θα παρουσιάσει - με το επακόλουθο Q&A - ο πρωταγωνιστής της Γιώργος Τσιαντούλας.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ "Emerging Greeks" θα παιχτούν οι ταινίες: «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, η βραβευμένη με Χρυσό Αλέξανδρο στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία που παίζεται αυτό το καιρό στις ελληνικές αίθουσες, «Embryo, Larva, Butterfly» (Βραβεία ΕΡΤ και Κοινού στη Θεσσαλονίκη), του Κύρου Παπαβασιλείου από την Κύπρο σε Γερμανική Πρεμιέρα, «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, «Iman» των Κορίνας Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη από την Κύπρο, επίσης σε Γερμανική Πρεμιέρα και το εξαιρετικό «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου.

Στο τμήμα των Ντοκιμαντέρ μπορεί να δει κανείς τα: «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να Κοιμάμαι στο Στήθος του)» του Ιωσήφ Βαρδάκη, «Anant-Drag!» του Φιλ Ιερόπουλου αμέσως μετά την προβολή του στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7 με 17/3), «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα Άγνωστα Ελληνικά Χρόνια της Κάλλας» των Βασίλη Λούρα και Μιχάλη Ασθενίδη σε συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής, «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας» του Άγγελου Ράλλη που παίζεται τα Σαββατοκύριακα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, «Πένθος - Αυτοί που Μένουν», το ντοκιμαντέρ των Μαρίας Λουκά και Μυρτώς Πατσαλίδου για τους γονείς του Παύλου Φύσσα και Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και τον πατέρα του Σαχζάντ Λουκμάν και «Στον Ουρανό του Τίποτα» με Ελάχιστα του Χρήστου Ανδριανόπουλου σε Διεθνή Πρεμιέρα. Τα: Avant-Drag!, Afrin και Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία θα κάνουν Γερμανική Πρεμιέρα.

Στις Ειδικές Προβολές θα παιχτούν το «Πολύδροσο» του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη) και το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη με τον Γουίλεμ Νταφόε στην original εκδοχή του στα Αγγλικά, με γερμανικούς υπότιτλους. Στο "Bloody Screen" Αφιέρωμα θα παιχτεί η ιδιαίτερα διασκεδαστική κωμωδία τρόμου του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα «Μινόρε», που έκανε την πρεμιέρα του στο Harbour του Φεστιβάλ Ρότερνταμ και «Το Κακό» του Γιώργου Νούσια, από το 2005, κλασική και cult χιουμοριστική, ελληνική ταινία τρόμου στην οποία ζόμπι κατακλύζουν την Αθήνα.


13 ταινίες μικρού μήκους απαρτίζουν το ανάλογο τμήμα με τις 8 από αυτές (Αερολίν, Ανορθόδοξος, A Piece of Liberty, Διάβαση, Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο, Good Girls Club: A Virginity Odyssey, A Diary of Sexual Solitude και Θερμοκήπιο), να κάνουν Γερμανική Πρεμιέρα. 2 (Αριζόνες και Days of a Lilac Summer), να κάνουν Διεθνή Πρεμιέρα ενώ Πρεμιέρα Βερολίνου θα κάνουν τα αγαπημένα μας «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου από την Κύπρο και το πολυβραβευμένο «Φως εκ Φωτός του Νεριτάν Ζιντζιρία. Τέλος, «Η Παρέλαση» του Μιχάλη Γαλανόπουλου, αλλά και τα: A Diary of Sexual Solitude, Days of Lilac Summer και Θερμοκήπιο, είναι μια επιλογή από το Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία μαζί του.

Την Κριτική Επιτροπή του Emerging Greeks απαρτίζουν οι: Marie-Pierre Macia (παραγωγός, film expert η οποία έχει επιμεληθεί και έχει ιδρύσει φεστιβάλ, έχει διευθύνει φεστιβαλικά τμήματα και έχει "ανακαλύψει" σκηνοθέτες όπως οι: Κάρλος Ρεϊγάδας, Σοφία Κόπολα, Κρίστιαν Μουνγκίου και ήταν παραγωγός ταινιών όπως τα: Zama, Rafiki, Xenia και Dodo του Πάνου Χ. Κούτρα), Malik Berkati (κριτικός κινηματογράφου – μέλος της FIPRESCI – πολιτικός επιστήμονας), Christopher Zitterbart (ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Watchmen Productions με έδρα το Βερολίνο και παραγωγός με πάνω από 20 χρόνια διεθνούς εμπειρίας). Τις ταινίες μικρού μήκους θα αξιολογήσουν οι: Αντρέα Μαυροειδή (συντάκτρια του COSMO sta ellinika, ενός πολιτιστικο-πολιτικού podcast που απευθύνεται στους Έλληνες της Γερμανίας, το οποίο διοργανώνεται από τα δημόσια ραδιοφωνικά δίκτυα WDR, RBB και Radio Bremen. Είναι, επίσης, συνδιοργανώτρια ενός μηνιαίου κινηματογραφικού podcast με τη διευθύνουσα του Greek Film Festival in Berlin, Σοφία Σταυριανίδου, όπου συζητούν για τον διεθνή κινηματογραφικό κόσμο), Αστέρης Κούτουλας (σκηνοθέτης – παραγωγός – event producer – tutor) και Στέλιος Χριστοφόρου (σκηνοθέτης – διευθυντής του Anafi International Film Festival).

Masterclass: Το Liquid Staging (ρευστή σκηνογραφία) – για το οποίο ο εμπνευστής του Αστέρης Κούτουλας έχει τιμηθεί με το βραβείο Hans Vogt Filmpreis στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Hof – αποτελεί τη βάση για νέες, καινοτόμες μορφές event και θεαμάτων, και παράλληλα μια νέα πρόκληση για τους επαγγελματίες του θεάματος. Είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο "μέσο", που ενώνει όλα τα στοιχεία που συνδημιουργούν μία παράσταση· τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τον ήχο, τον φωτισμό, τη θεατρική σκηνή, το design, την αρχιτεκτονική, την ψηφιακή τέχνη, το gaming, την Augmented Reality τεχνολογία και όχι μόνο. Το Liquid Staging υπερβαίνει πλήρως τα όρια μεταξύ "θεατρικής σκηνής" και "ταινίας". Δεν περιορίζεται μόνο στην πλάτη του σκηνικού, αλλά επεκτείνεται και σε ολόκληρη τη σκηνή (στο δάπεδο, την οροφή και τους πλαϊνούς τοίχους), ή ακόμα και ― ανάλογα με το σενάριο ― στον χώρο των θεατών. Στο masterclass του, ο Κούτουλας θα παρουσιάσει – με τη βοήθεια πολλών παραδειγμάτων – την τεχνολογία Liquid Staging ως έναν νέο τρόπο σκέψης για την ψηφιακή εποχή και τον ρόλο που παίζει το μέσο του κινηματογράφου σε αυτό. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Στο Μirror Room του Babylon, από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί η υλοποίηση του Liquid Staging ως installation, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από αυτήν την καινοτόμα μορφή θεάματος.

Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής με την πόλη του Βερολίνου, το φεστιβάλ θα διοργανώσει, το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, μια περιήγηση για τους κινηματογραφιστές και τους καλεσμένους του: το "Berlin Walk – Είναι κρυμμένα; Ας τα ανακαλύψουμε!" σε διαφορετικά αξιοθέατα και γειτονιές της πόλης, τα οποία οι συμμετέχοντες δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στο παρελθόν. Είναι μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες και τους φεστιβαλιστές να δουν την πόλη "με άλλο μάτι", αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Info: Greek Film Festival in Berlin. 20 με 24 Μαρτίου. Κινηματογράφος Babylon (Rosa Luxemburg-Str. 30). Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Τιμές εισιτηρίων στην ιστοσελίδα του κινηματογράφου.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 
εμφάνιση σχολίων