0
1
σχόλια
541
λέξεις
CULTURE
One Song της Miet Warlop: Η παράσταση-αποκάλυψη του Φεστιβάλ της Αβινιόν που έχει γυρίσει τον κόσμο έρχεται στην Στέγη στο πλαίσιο του Onassis Dance Days 2024. Μην χάσετε και το πάρτι τους που θα είναι ελεύθερο για όλους!
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Φεβρουαρίου 2024
«Εκστατικό. Απογειωτικό. Ξεκαρδιστικό. Ό,τι πιο συγκινητικό». Αυτά τα σχόλια των New York Times συνοδεύουν το One Song της Miet Warlop, την παράσταση-αποκάλυψη του Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2022, που έκτοτε περιοδεύει διεθνώς και έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 24 και 25 Φεβρουαρίου. Σύγχρονος χορός, αθλητικός μαραθώνιος ή συναυλία; Δεκαπέντε μουσικοί-αθλητές, σε μια χορογραφημένη συναυλία, παίζουν το ίδιο τραγούδι, κάθε φορά αλλιώς, μα πάντα με αμείωτη ένταση.

Μια γιορτή, ένα τραγούδι, μια αξέχαστη στιγμή. Όλα ξεκίνησαν όταν το φλαμανδικό θέατρο NTGent προσκάλεσε τη Βελγίδα visual artist και δημιουργό περφόρμανς Miet Warlop να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποια είναι η ιστορία σου ως δημιουργού στο θέατρο;» Κι εκείνη χορογράφησε έναν ύμνο στη ζωή, αποτίνοντας έναν φόρο τιμής στον εκλιπόντα αδερφό της.

Σε αυτή την παράσταση, οι χορευτές είναι μια ιδιόρρυθμη μπάντα: μουσικοί παίζουν βιολί ισορροπώντας πάνω σε μια δοκό, κάνουν κάμψεις για να αγγίξουν μια χορδή στο μπάσο, πάνε μπρος-πίσω για να παίξουν τα κρουστά ή επιχειρούν μικρά άλματα ώστε να φτάσουν τα πλήκτρα του keyboard.

Ένα και μόνο τραγούδι παίζουν. Ξανά και ξανά. Σε άλλο τέμπο κάθε φορά, μα πάντα με αμείωτο πάθος και ένταση. Μια χορογραφημένη στην εντέλεια συναυλία εκτυλίσσεται ενώπιόν μας για χάρη ενός και μόνο τραγουδιού, το οποίο σταδιακά, με την επανάληψη, αποκτά την αίγλη ύμνου: γίνεται η πρωταρχική μας κραυγή.

«Πώς θα ήταν αν ο Philip Glass διεύθυνε τους Ramones;» σημειώνει ρητορικά για το One Song το broadwayworld. Πράγματι, ισορροπώντας στα όρια του αβανγκάρντ χάπενινιγκ και της ροκ συναυλίας, το One Song λειτουργεί σαν ένα τελετουργικό υπέρβασης. «Απίστευτη δεξιοτεχνία. Μια άγρια, συναρπαστική σπουδή στο παράλογο» γράφει η εφημερίδα, ενώ αποθεωτικές είναι οι κριτικές και σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως οι “The Guardian”, “Le Monde”, “De Standaard”, “Le Soir” κ.ά.

Η ίδια λέει για το έργο της: «Η σκηνή του One Song είναι σαν ένας μικρόκοσμος, όπου όλες οι πράξεις και οι επιθυμίες που διέπουν τις αρχές του συλλογικού μπορούν να εξορκιστούν, ακόμη και να μετατραπούν σε τελετουργία. Η ενέργεια που εκλύεται στη σκηνή θέλω να ξεπεράσει τα όρια της αίθουσας και η εξορκιστική φύση της επανάληψης μιας κίνησης ή ενός συναισθήματος να φτάσει στους θεατές. Πάντα εξερευνώ την υπαρξιακή μου μοναξιά, και γιορτάζω την παρουσία των άλλων όπως και θρηνώ την απουσία τους. Όλα αυτά συλλογικά, μαζί με τους καλλιτέχνες και το κοινό. Πάντα. Θέλουμε να εντυπωθεί αυτό το τραγούδι στο μυαλό σας μέσα από τη συνεχή επανάληψή του. Η ιδέα είναι να προσπαθείς ξανά και ξανά, να ξεκινάς διαφορετικά κάθε φορά. Όπως στη ζωή.».

ODD 024 –Και μην ξεχάσετε το πάρτι, με ελεύθερη είσοδο: Tο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου από τις 22:30 και μετά, το ODD κάνει πάρτι στο φουαγιέ του ισογείου με τη Miet Warlop και τους συντελεστές του One Song στην επιλογή της μουσικής.


One Song, Miet Warlop: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, 21:30, Κεντρική Σκηνή, Διάρκεια: 60 λεπτά. Εισιτήρια: Κανονικό: 7 - 22 €

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουνΔιαβάστε επίσης:
Άνοιξη στη Στέγη
ODD 2024: Ο Damien Jalet έρχεται στην Αθήνα για ένα masterclass!
Onassis Dance Days 2024: Μουσική, χορός, αδρεναλίνη
εμφάνιση σχολίων