0
1
σχόλια
716
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Έντεκα ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να ερωτευτεί, σύμφωνα με την επιστήμη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
13 Φεβρουαρίου 2024
Πως ερωτευόμαστε; Τι της βρίσκω τελικά; Τώρα αυτός με γουστάρει; Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τον έρωτα. Η διαδικασία με την οποία μας πιάνει στα δίχτυα του, περιλαμβάνει πολλά που ίσως δεν υποψιαζόμαστε, αλλά και διάφορα κλισέ που τελικά είναι αλήθεια. Όπως τα παρακάτω.

Θέλουμε το «δύσκολο»: Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι άνδρες σε ένα speed dating πείραμα ήθελαν μια γυναίκα περισσότερο, όταν εκείνη το έπαιζε δύσκολη και αδιάφορη απέναντι στις ερωτήσεις τους. Συγκεκριμένα, οι άνδρες έπρεπε να αισθάνονται ότι την επιλέγουν αντί να τους επιλέγει. Αλλά: παρόλο που οι άνδρες ήθελαν περισσότερο τη γυναίκα που έπαιξαν σκληρά για να κερδίσουν, τους άρεσε λιγότερο από κάποιες άλλες.

Οικολογία για μακροχρόνιες σχέσεις: Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κάνουν φιλικές προς το περιβάλλον αγορές θεωρούνται πιο επιθυμητοί για μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ εκείνοι που κάνουν πιο πολυτελείς αγορές θεωρούνται μεν επιθυμητοί, αλλά για πιο βραχυπρόθεσμες σχέσεις! Οπότε αν θέλουμε σχέση, αγκαλιάζουμε δέντρα;

Έλκονται από εμάς περισσότερο εκείνοι που δεν είναι σίγουροι αν μας αρέσουν: Ένα μικρό μυστήριο μπορεί να βοηθήσει στο να συνάψουμε ερωτικές σχέσεις. Μια έρευνα του 2011 δείχνει ότι οι άνθρωποι έλκονται περισσότερο αν έχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν μας αρέσουν ή όχι. Το κλισέ φτύνεις και κολλάει δηλαδή.

«Μου θυμίζεις τον/την πρώην μου»: Όλοι μας μπορεί να έχουμε ένα «τύπο» - αλλά οι γυναίκες ακόμα περισσότερο. Μια μελέτη του 2011, διαπιστώνει οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από άνδρες που τους θυμίζουν την νυν ή την πιο πρόσφατη πρώην σχέση τους. Δεν ισχύει όμως και το ίδιο για τους άνδρες. Κολλήματα.

Οι πολλές σωματικές εκφράσεις είναι σέξι: Όταν γεμίζουμε το χώρο γύρω μας με χειρονομίες και μια «επεκτατική« στάση του σώματος, έχουμε διπλάσιες πιθανότητες να βρούμε σύντροφο ή να θέλει να μας ξαναδεί το πρώτο ραντεβού μας, λέει μια μελέτη. Υπερ-Κινητικότητα.

«Σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις»: Το κλισέ ότι «τα αντίθετα έλκονται» είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. «Οι σύντροφοι που έχουν παρόμοια αντιμετώπιση ζωής και προσωπικότητα, είναι πιθανότερο να καταλαβαίνονται μεταξύ τους καλύτερα, και αυτό δημιουργεί έλξη, επιβεβαιώνουν πολλές μελέτες όπως αυτή εδώ.

Κοίτα με στα μάτια και κάνε ότι σου πω: Αν κοιτάζουμε στα μάτια ο ένας του άλλου για δύο λεπτά, μπορεί να συνδεθούμε. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο ψυχολόγος Joan Kellerman ζήτησε από 72 ανθρώπους να κοιτάζουν ο ένας στα μάτια ο ένας του άλλου για δύο λεπτά. «Αργότερα ανέφεραν ότι είχαν αυξημένο αίσθημα παθιασμένης αγάπης και στοργής προς το άλλο πρόσωπο», αναφέρει η Scientific American. «Αυτό δείχνει ότι μεγάλες περίοδοι επαφής με τα μάτια μπορεί να μας συνδέσουν με κάποιον ή και να ανάψει μια φλόγα αγάπης ακόμα και για κάποιο πρόσωπο που δεν γνωρίζουμε καθόλου». Σαν υπνωτισμός ακούγεται.

Χαμόγελο ναι, αλλά όχι για όλους: Η ευτυχία είναι γενικά ελκυστική λέει στις γυναίκες -αλλά όχι τόσο πολύ στους άνδρες. Το 2011, οι ερευνητές έδειξαν χαμογελαστές και μη φωτογραφίες σε άτομα του αντίθετου φύλου ζητώντας τους να αξιολογήσουν το πόσο ελκυστικοί είναι. Και ενώ οι χαμογελαστές γυναίκες φάνηκαν πιο ελκυστικές, οι χαμογελαστοί άνδρες τερμάτισαν τελευταίοι. Άβυσσος.

Από τη μύτη πιάνεται: Αν μυρίζουμε «σωστά», προσελκύουμε σωστούς για εμάς συντρόφους. Και αυτό αφορά όχι τα σαπούνια και τα αρώματα, αλλά τις ορμόνες μας. Το επιβεβαιώνουν πολλές μελέτες, όπως αυτή εδώ. Φυσικά τα σαπούνια, και τα αρώματα είναι ακόμα και ηδονιστικά, μην ακούσετε έρευνα που λέει το αντίθετο.

«Μου θυμίζεις το μπαμπά μου»: Αν κοιτάξουμε τον γονέα μας του αντίθετου φύλου, ίσως να βρούμε ομοιότητες του με τον σύντροφό μας. Ο ψυχολόγος David Perrett από το Πανεπιστήμιο του St Andrews, διαπίστωσε ότι κάποιοι άνθρωποι έλκονται από τους ανθρώπους που έχουν ίδια μαλλιά και χρώμα ματιών με τον γονέα τους του αντίθετου φύλου. Επίσης όσοι γεννιούνται από γονείς πάνω από 30 ετών, δεν εντυπωσιάζονται τόσο από τα νιάτα σε σχέση με όσους έχουν πολύ νέους γονείς. Τουλάχιστον όχι για μακροχρόνιες σχέσεις.

«Άπληστη ομορφιά». Σε ένα πείραμα, κάθε συμμετέχοντας κλήθηκε να βαθμολογήσει την ελκυστικότητα του συντρόφου του. Οι συμμετέχοντες που ήταν πιο ελκυστικοί, ήταν και πιο αυστηροί στην κρίση τους -ακόμη και αν ο παρτενέρ τους ήταν εξίσου όμορφος με αυτούς. Όσο καλύτερη εμφάνιση είχε κάποιος, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος ήταν πιθανό να είναι. Η δικτατορία της ομορφιάς.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Μπάρνς: Όταν πετάς ψηλά
Λουντέμης: Η ευτυχία περπατάει πάντα πάνω στο σκοινί
Δεν πειράζει, έκανες ό,τι μπορούσες. Γκάνμπατε!
εμφάνιση σχολίων