0
1
σχόλια
247
λέξεις
CULTURE
Με αφετηρία την παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ξετυλίγεται μια συνεργασιών μεταξύ του φεστιβάλ και του δημιουργού
 
DOCTV.GR
7 Φεβρουαρίου 2024
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον διεθνή δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου, φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές ενός καλλιτέχνη.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή σε παραγωγή Onassis Culture, σε ειδική προβολή ως work in progress. Στο ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτις ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης Εγκάρσιος Προσανατολισμός στις ευρωπαϊκές σκηνές, ένα έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που έκανε ελληνική πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2021 και ταξίδεψε σε 3 ηπείρους, 20 χώρες, 31 πόλεις και είδαν περισσότεροι από 80.000 θεατές.

Επίσης ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί για την αφίσα της φετινής διοργάνωσης, ένα ασπρόμαυρο σχέδιο ενός φιλιού ενώ θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη η βίντεο -  εγκατάστασή του με τίτλο Inside και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ εξερευνά το κινηματογραφικό έργο του δημιουργού, προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, Nowhere και Primal Matter, όπου ξαναχορογραφεί το θεατρικό του έργο μέσα από τις ιδιότητες του κινηματογραφιστή και του μοντέρ, επαναδιατυπώνοντάς το με κινηματογραφικούς όρους.

Το περιοδικό Πρώτο Πλάνο, που θα κυκλοφορήσει στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου μέσα από τη ματιά της Εύας Στεφανή. Ο δημιουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη τόσο για τις προβολές των ταινιών όσο και την εγκατάσταση Inside.

Φωτο: Dimitris Papaioannou by Julian Mommert


Διαβάστε επίσης:​
H Cindy Sherman στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Onassis Dance Days 2024: Μουσική, χορός, αδρεναλίνη
Οι 81 ερωτήσεις του Ai Weiwei στην AI
εμφάνιση σχολίων