0
1
σχόλια
411
λέξεις
CULTURE
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Δεκεμβρίου 2023
Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον εκτός από ηθοποιός και εναλλακτική καλλιτέχνης είναι ακτιβίστρια και μιλάει δημόσια για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων ή ο πόλεμος.

Σε μια φωτογράφιση για την βρεταννική Vogue φόρεσε την Παλαιστινιακή σημαία ενώ ένα σχετικά άγνωστο project που έχει δημιουργήσει είναι η εναλλακτική σχολή Drumduan Upper School στη Σκωτία. Αυτό το διαφορετικό σχολείο «γεννήθηκε» όταν αντιλήφθηκε πως ο ανταγωνισμός και ο τρόπος εξετάσεων στην εκπαίδευση άγχωναν υπερβολικά τα δίδυμα παιδιά της.

Η Τίλντα Σουίντον θα βρεθεί στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με την περφόρμανς Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (Embodying Pasolini), έναν φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό κινηματογραφιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι, από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Η Τιλντα είπε:
Πιστεύω ότι η ομορφιά είναι η ικανότητα να είσαι ο εαυτός σου. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοράσεις ή να αποκτήσεις. Είναι κάτι που είναι ήδη μέσα σου.

Δεν πιστεύω στη φήμη. Πιστεύω στη δουλειά. Πιστεύω στη δημιουργία. Πιστεύω στο να είσαι δημιουργικός και να κάνεις πράγματα που έχουν νόημα για σένα.

Πιστεύω ότι η μεγάλη τέχνη έχει τη δύναμη να καταργεί το χρόνο, την απόσταση, τη διαφορά, την αδικία, την αποξένωση, την απελπισία.

Νομίζω ότι γεννήθηκα αριστερή. Ξέρω πως ίσως ακούγεται τρελό....

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί και να έχουμε συμπόνια για τους άλλους. Ο κόσμος είναι ένας σκληρός τόπος..

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο αν δεν μιλήσουμε για τα πράγματα που μας απασχολούν. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για να κάνουμε τη διαφορά.

Είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι και να μπορούμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές. Ο κόσμος είναι ένας μεταβαλλόμενος τόπος και πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε μαζί του.

Δεν υπάρχει «κανονικός» ρόλος. Κάθε ρόλος είναι μια ευκαιρία για να μάθεις και να αναπτυχθείς ως ηθοποιός.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της δουλειάς μου είναι να βρίσκω συνεχώς νέους τρόπους να εκφράζομαι. Θέλω να είμαι μια ηθοποιός που συνεχίζει να εξελίσσεται και να αλλάζει.

Πάντα με ενδιέφερε να είμαι ηθοποιός. Νιώθω ότι η δουλειά μου είναι να εκφράζω τον εαυτό μου δημιουργικά και να βοηθάω τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Δεν μοιάζω πραγματικά με ανθρώπους στις ταινίες. Μοιάζω με ανθρώπους σε πίνακες ζωγραφικής.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση της δουλειάς μου είναι να βλέπω ότι έχω επηρεάσει θετικά τη ζωή κάποιου.

Με στοιχεία από The New York Times, Guardian, Vanity Fair, The Hollywood Reporter, Cannes Festival


Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (Embodying Pasolini): Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Διάρκεια: 100 λεπτά, 11– 16 Δεκεμβρίου 2023, Εισιτήρια: 5– 40 €. Φωτογραφία: Andreas Simopoulos
 


Διαβάστε επίσης:
Η Τίλντα Σουίντον στην Αθήνα
Το σχολείο της Τίλντα Σουίντον
εμφάνιση σχολίων