0
1
σχόλια
1124
λέξεις
CULTURE
Πάνω από 20 καλλιτέχνες και παραγωγοί της ελληνικής μουσικής σκηνής συν 4 ανερχόμενοι επιμελητές ίσον 1 τετραήμερο μουσικό show αφιερωμένο στην νέα underground σκηνή της Αθήνας
 
DOCTV.GR
13 Δεκεμβρίου 2023
Το Strange έρχεται στο -1 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να μας αναστατώσει και να μας ανησυχήσει. Πρόκειται για μια υβριδική πλατφόρμα ανάδειξης νέων ταλέντων, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Stegi. Radio.

«Ξεχάστε το Μουσικόραμα, το Θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος και το Ρουκ Ζουκ. Το μουσικό show Strange δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή, αλλά έχει παρουσιάστρια. Δεν έχει παίκτες, αλλά έχει μουσικούς. Δεν έχει διασημότητες, αλλά έχει την Gen Z εντός και εκτός σκηνής» λέει η ομάδα του Stegi.Radio. Αντλώντας έμπνευση από τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική και τον πειραματισμό ο Βασίλης Παξινός στις 22.12, η KOKETAMC στις 23.12, η Saber Rider στις 29.12 και ο Whystine στις 30.12 προσκαλούν καλλιτέχνες που ξεπερνούν τα δημιουργικά όρια και ένα κοινό πρόθυμο να αναζητήσει τα νέα ταλέντα της πόλης, Το Strange παρουσιάζει η EvelinaEgw.

Τα events δανείζονται στοιχεία από το format της τηλεοπτικής εκπομπής και του talk show            

Σύμφωνα με την ομάδα το Strange είναι ένα υβριδικό project και αυτό θέλει εξήγηση:  «Τα events της πλατφόρμας Strange έχουν υβριδικό χαρακτήρα: επικεντρώνονται στη live μουσική, αλλά ταυτόχρονα δανείζονται στοιχεία από το format της τηλεοπτικής εκπομπής και του talk show, με επιρροές από τις αντίστοιχες εκπομπές του MTV και των “Top of the Pops” της δεκαετίας του 1990, καθώς και αισθητικές επιρροές από την ελληνική trash TV. Μεταχειρίζονται τις έννοιες του αλλόκοτου και του ανοίκειου, δημιουργώντας κάθε φορά ένα απρόοπτο αισθητικό σύμπαν, όπου το high concept συναντιέται με το trash, το απόκοσμο με το χιουμοριστικό, διαφορετικά και φαινομενικά αντιθετικά genres συναντιούνται».

To Strange αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Στέγης να καλλιεργεί νέα ταλέντα                       

To Strange αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης της Στέγης να καλλιεργεί και να υποστηρίζει νέα ταλέντα που εργάζονται στο πεδίο της σύγχρονης μουσικής. Έχει ως στόχο «να δημιουργήσει ένα νέο κοινό σημείο συνάντησης της μουσικής κοινότητας, όπου τα μέλη της θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να εργαστούν με την πιο έμπειρη τεχνική ομάδα της πόλης. Η υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού σε κάθε στάδιο της καριέρας τους, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, είναι απαραίτητη για ένα ζωντανό και ποικιλόμορφο μουσικό οικοσύστημα».

Ανατρεπτικές φωνές, ήχοι και στίχοι, πειραματική hip hop, ψυχεδελική noise, αυτοσχεδιασμός και απροσδόκητες πρώτες ύλες, απόκοσμοι industrial θόρυβοι, μικροδόσεις ηλεκτρονικής ψυχεδέλειας, υβρίδια ηλεκτρονικής μουσικής μπερδεμένα με παράξενο νέο ελληνικό ραπ.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου: Curated by: Βασίλης Παξινός. Line up: OH6, Babyj, FLB, Kimi, V aka Vayne. Η σκηνή του Strange ανοίγει στο -1 της Στέγης με ένα σαρωτικό lineup, επιμελημένο από τον Βασίλη Παξινό. Η ανήσυχη rap του 17χρονου ΟΗ6 έρχεται να διηγηθεί με μια νέα γλώσσα τον κόσμο, ο Babyj φέρνει τον δικό του, εθιστικό και αναγνωρίσιμο ήχο στην ελληνική τραπ σκηνή, o FLB πειραματίζεται με μουσικές και lifestyle προσμείξεις με έμπνευση από τα αμερικανικά strip clubs, ενώ η εκκεντρική και bossy Kimi εκπέμπει γυναικεία rap ενέργεια. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πρώτη ημέρα του Strange κλείνει με την DJ V aka Vayne να δίνει ρυθμό σε σώματα και συναισθήματα πάνω στη σκηνή.

Βασίλης Παξινός: Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Εργάζεται ως Marketing Director στην Capital Music και είναι μέλος της κολεκτίβας Keep.Sellin.


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου: Curated by: KOKETAMC. Line up: Krats, Tanjie Kay, FlökosH, Cobra Spiritual. Απόκοσμοι ήχοι, industrial θόρυβοι και μικροδόσεις ηλεκτρονικής ψυχεδέλειας. Ένα μοναδικό lineup, επιμελημένο από την KOKETAMC, προσγειώνεται στο -1 της Στέγης για να δημιουργήσει μια εκστατική βραδιά εκτόνωσης και κάθαρσης: το ανατρεπτικό ντουέτο των Krats με τους πειραματικούς ηλεκτρονικούς ήχους συναντά την άλλοτε “cute” και άλλοτε “nasty” μουσική της Tanjie Kay και τον παραγωγό και DJ George Anifantis με το side project του, Cobra Spiritual, που θα μας παρασύρει σε παράξενα και υπνωτικά βιομηχανικά ηχοτοπία. Η βραδιά κλείνει με τους rave δυστοπικούς ήχους του FlökosH.

KOKETAMC: Η Λυδία Χατζή είναι παραγωγός, DJ και visual artist που ζει στην Αθήνα. Κυκλοφορεί μουσική με τα ονόματα KOKETAMC και Zevla. Είναι η δημιουργός του διαδικτυακού label Zela Archives.

 
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου:  Curated by: Saber Rider. Line up: Socrates Antypas, Simos Riniotis / Nicky, Kokkoli, pr0mpt, Teeto, Apu Nanu. Η τρίτη ημέρα του Strange υποδέχεται τις ηλεκτρονικές παραλλαγές των ήχων του synthesizer του Σωκράτη Αντύπα και τον οργανικό ελεύθερο αυτοσχεδιασμό του πειραματικού τζαζ ντουέτου του Σίμου Ρηνιώτη (τύμπανα/παιχνίδια/κρουστά) και της Νίκης Κοκκόλη (σαξόφωνα). Ακολουθούν οι pr0mpt, ένα ντουέτο που ειδικεύεται σε οπτικοακουστικές παραστάσεις, συνδυάζοντας IDM με ζωντανό αλγοριθμικό και τυχαίο φιλμικό υλικό στην οθόνη, για να δώσουν τη σκυτάλη στους ανατρεπτικούς Teeto, ένα πειραματικό κουαρτέτο από τη Θεσσαλονίκη που επικεντρώνεται στη στιγμιαία σύνθεση εκτός μουσικών ειδών. Η βραδιά κλείνει με τις αποδομημένες αρμονίες του Apu Nanu και τη μοναδική ικανότητά του να συνθέτει νέους ήχους μπροστά στα μάτια μας.

Saber Rider: Η Αλίκη Λευθεριώτη είναι παραγωγός, συνθέτρια, ερμηνεύτρια και DJ με έδρα την Αθήνα. Επικεντρώνεται στα plunderphonics, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την ηλεκτροακουστική σύνθεση, δουλεύοντας με καλλιτέχνες του κινηματογράφου, των μεικτών μέσων και του χορού. Σπούδασε σύνθεση και πιάνο στην Αθήνα και το Λονδίνο, καθώς και βραζιλιάνικα κρουστά και μουσική για κινηματογράφο, ενώ έχει εργαστεί και ως διευθύντρια του βρετανικού jazz label F-IRE Collective.

 
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου: Curated by: Whystine. Line up: Yakovlev, Angel’s Corpse, $ulee, xato, Moharmy. Ο Κύπριος ηχητικός αρχιτέκτονας Yakovlev ξεκινάει με ένα σετ απόκοσμης και αποδομημένης ambient μουσικής με το project Angel's Corpse του DJ Loser να ακολουθεί, το οποίο φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με το μοναδικό dungeon chamber ambient και τις μπαρόκ βινιέτες του, βγαλμένες από ένα cyber-noir video game. Το σκηνικό αλλάζει ριζικά με το ψιθυριστό ραπ, τα αντισυμβατικά flows και τις φουτουριστικές παραγωγές του Έλληνα ράπερ $ulee, ο οποίος εκπροσωπεί τη νέα σκηνή του χώρου με ευθείες αναφορές στην Midwest Αμερικάνικη ραπ και τις συνεχείς εξελίξεις του trap ήχου. Ακολουθούν τα δυνατά χορευτικά beats του Έλληνα καλλιτέχνη xato, δημιουργού της ηλεκτρονικής κολεκτίβας xyx και του αβανγκάρντ label evo-natura. Τέλος, η Κύπρια Moharmy αναλαμβάνει τα decks, αφήνοντας το δικό της στίγμα που ακροβατεί ανάμεσα στο πειραματικό ambient, την ποπ νοσταλγία και τα ξεθωριασμένα club bangers.

Whystine: Μόνιμος παρουσιαστής της εκπομπής "Zero Serotonin" του Stegi.Radio, ο Whystine εξερευνά σχολαστικά το αλλόκοτο και το αφανές. Επικεντρώνεται σε αινιγματικούς, μυστηριακούς ήχους που αναφέρονται είτε στο παρελθόν είτε είναι σύγχρονοι και ρητά φουτουριστικοί. Στόχος του είναι να βρίσκει καλλιτέχνες με ιδιόρρυθμα και απόκοσμα γούστα που θολώνουν τα όρια μεταξύ των μουσικών ειδών και ξεχωρίζουν με τις εκκεντρικές μουσικές τους προσεγγίσεις.

Συντελεστές
Επιμέλεια: Βασίλης Παξινός, KOKETAMC,  Saber Rider, Whystine
Παρουσίαση: EVELINAEGW
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Stegi.Radio
Σκηνικά: NMR.CC
Σύμβουλος σκηνικού χώρου: Λουκάς Μπάκας
Ανάθεση – παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση


Strange: 22 Παρασκευή-23 Σάββατο Δεκεμβρίου & 29 Παρασκευή -30 Σάββατο Δεκεμβρίου 2023. 22:00-1:00. Στο -1 της Στέγης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30 . Εισιτήρια: Κανονικό: 8 €. Φωτογραφία: Στέγη. 


Διαβάστε επίσης:
Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας
5 διεθνείς στάσεις στη Στέγη
Η Στέγη στο σπουδαίο Brandhaarden του Άμστερνταμ
 
εμφάνιση σχολίων