0
1
σχόλια
603
λέξεις
CULTURE
Πέντε σημαντικές στάσεις πολιτισμού από τώρα μέχρι το τέλος των γιορτών, εντός και εκτός Στέγης
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
6 Δεκεμβρίου 2023
Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες: Ο Tiago Rodrigues έρχεται στη Στέγη με μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές παραστάσεις του 2022, Μια οικογένεια σκοτώνει φασίστες, είναι η δική της παράδοση, για πάνω από 70 χρόνια. H πολυβραβευμένη παράσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται με θέματα που αντηχούν στη σημερινή Ευρώπη της απάθειας και της ξεχασμένης αλληλεγγύης. Μπορεί το θέατρο να μας βγάλει από την απάθειά μας; Ο Τιάγκο Ροντρίγκες αναδεικνύει την κριτική σκέψη που πολύ συχνά βλέπουμε να αντικαθίσταται από μια δήθεν ουδετερότητα για τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα. Και μας καλεί να αντιδράσουμε».

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες: Κεντρική Σκηνή, Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Από 4 έως  8 Δεκεμβρίου 2023

Διαβάστε επίσης: Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες


Nέκυια, η Οδύσσεια του Αγγελάκα:
Μια ηχοτροπική παράσταση βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας. Συνοδοιπόροι του Αγγελάκα σε αυτήν την τελετή η Όλια Λαζαρίδου, ο Coti Κ και ο Χρήστος Παπαδόπουλος. «Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας»  λέει ο Γιάννης Αγγελάκας και ανεβαίνει για πρώτη φορά με το Nέκυια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ένα υβριδικό θέαμα: μια ηχοτροπική κατάσταση. Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ο Αγγελάκας μας οδηγεί με μια συναυλία – παράσταση στο πιο απόκοσμο και σχεδόν αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο: εκείνο της ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη.

Nέκυια: Του Γιάννη Αγγελάκα σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου. Κεντρική Σκηνή, από τις 21 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024

Διαβάστε επίσης: Η Nέκυια του Αγγελάκα στη Στέγη


Η Τίλντα Σουίντον στην Αθήνα:
Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον έρχεται στην Στέγη με μια περφόρμανς, φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό κινηματογραφιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (Embodying Pasolini) είναι ένας φόρος τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή, κινηματογραφιστή και δημιουργήθηκε από τον επιμελητή μόδας Olivier Saillard και την ηθοποιό Tilda Swinton. Χρησιμοποίησαν περισσότερα από τριάντα κοστούμια από τις ταινίες του Παζολίνι , που έχουν την υπογραφή του βραβευμένου με Όσκαρ, Ντανίλο Ντονάτι. 

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (Embodying Pasolini): Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Διάρκεια: 100 λεπτά, 11– 16 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Η Τίλντα Σουίντον στην Αθήνα


Laura Jane Grace: Μια κορυφαία μορφή της πανκ ροκ μουσικής σε μια συναυλία στο -1 της Στέγης. Την ακούσαμε στα Τείχη του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Archive of Desire, να τραγουδά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Η Laura Jane Grace είναι μια ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, αναρχική μουσικός, υποψήφια για Εmmy, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Το 2012, η αποκάλυψη της φυλομετάβασής της στο περιοδικό Rolling Stone ήταν μια καθοριστική στιγμή στην πορεία της, καθώς έφερε ένα σημαντικό θέμα στο προσκήνιο, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα του φύλου και της ταυτότητας στον κόσμο της μουσικής.

Laura Jane Grace: 13 Ιανουαίου 2024, εκθεσιακός Χώρος -1


Το Αρχείο του Καβάφη στην Πλάκα άνοιξε για όλους: Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε έναν μόνιμο χώρο, που θα είναι ανοιχτός σε κοινό και ερευνητές, με σκοπό την διάδοση του μεγάλου, διεθνούς ποιητή Κ. Π. Καβάφη. Στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, το Αρχείο Καβάφη φιλοξενεί πλέον το λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία του αλλά και μια συλλογή τεκμηρίων και έργων τέχνης με αναφορές στον Καβάφη, που μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε εις βάθος την ολοένα αυξανόμενη επίδρασή του σε καλλιτέχνες από την εποχή του μέχρι και σήμερα.  Τρεις αίθουσες μας μεταφέρουν στον κόσμο του Καβάφη.

Αρχείο του Καβάφη, Φρυνίχου 16Β, Πλάκα, 105 58, Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 11:00-18:00, Είσοδος ελεύθερη, 210 3713 000. 

Διαβάστε επίσης: Το Αρχείο του Καβάφη στην Αθήνα είναι ανοιχτό για όλους 


Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107
 
εμφάνιση σχολίων