0
1
σχόλια
362
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Το πρόσωπο που σε αγαπάει σ' έχει επιλέξει από την τεράστια μάζα του άμορφου πηλού που είναι η ανθρωπότητα» -Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
7 Δεκεμβρίου 2023
Το πρόσωπο που σε αγαπάει σ' έχει επιλέξει από την τεράστια μάζα του άμορφου πηλού που είναι η ανθρωπότητα για να φτιάξει κάτι μ' εσένα, και ο άμορφος ασήμαντος πηλός που είσαι εσύ, θέλει να μάθει τι μορφή του δόθηκε.

Ταυτόχρονα όμως εσύ, μέσα από τη διαδικασία του ν' αγαπάς κάποιον, γίνεσαι καθ' εαυτόν, παύεις να είσαι κομμάτι της συνέχειας του άμορφου πηλού, αποκτάς τη ζωοποιό αναπνοή κι εγείρεσαι.

Οπότε δημιουργείς τον εαυτό σου δημιουργώντας κάποιον άλλο, ο οποίος, πάντως, έχει κι αυτός δημιουργήσει εσένα, διαλέγοντας μέσα από τη μάζα το κομμάτι του πηλού που είσαι εσύ.

Άρα υπάρχουν δύο εσύ, το ένα αυτό που δημιούργησες εσύ ο ίδιος αγαπώντας, και το άλλο, εκείνο που δημιουργεί το αγαπημένο πρόσωπο αγαπώντας εσένα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ανάμεσα στα δύο εσύ, τόσο περισσότερο ο κόσμος μοχθεί και φθονεί γύρω από τον άξονά του.

Αν όμως αγαπάς κι αγαπιέσαι ιδανικά, τότε δεν θα υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα δύο εσύ, ούτε καμία απόσταση.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο: Όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά, Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Πόλις. Ο Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν γεννήθηκε στο Γκάθρι της Πολιτείας Κεντάκι των ΗΠΑ το 1905 και πέθανε στο Στράτον της Πολιτείας Βερμόντ το 1989. Ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, είναι ο μόνος Αμερικανός συγγραφέας που τιμήθηκε τόσο με το βραβείο Πούλιτζερ ποίησης (δύο φορές, το 1957 και το 1979) όσο και με το Πούλιτζερ μυθιστορήματος (για το Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά, το 1947). Εξαίρετη, υποβλητική ελεγεία για την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, το Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά συγκαταλέγεται στα μεγάλα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Όταν εκδόθηκε, ο Σίνκλερ Λιούις χαρακτήρισε τον Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν ως «τον πιο ταλαντούχο συγγραφέα του Νότου και έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της χώρας». Το βιβλίο γνώρισε δύο κινηματογραφικές μεταφορές (η πρώτη, αριστουργηματική, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρόσσεν, τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) και δύο τηλεοπτικές (η πρώτη από τον Σίντνεϊ Λιούμετ). Το βιβλίο ενέπνευσε στον Carlisle Floyd την όπερα Willie Stark και διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Adrian Hall.


Διαβάστε επίσης:
Τα βήματα της ερωτικής αποπλάνησης
Γκανάς: Χριστουγεννιάτικη ιστορία
Έλλις: Kανείς δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τον άνθρωπο
εμφάνιση σχολίων