0
1
σχόλια
355
λέξεις
210
H νέα έκθεση στο μουσείο Ακρόπολης: Νοήματα από την Αρχαιότητα έως Σήμερα
 
DOCTV.GR
7 Δεκεμβρίου 2023
Έρωτας, Πόθος, Ζήλεια, Όνειρο Φθόνος, ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα; Πώς προσωποποιούνται;

Τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, τα βουνά και τα ποτάμια; Κι οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο, η Δίκη και η Αδικία. Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές. Όλα στη νέα έκθεση με τίτλο «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και περιλαμβάνει αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη. Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα.

Τα περισσότερα ταξιδεύουν για πρώτη φορά και ενώνονται. Το έργο του Ζωγράφου του Μειδία σε ένα αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο, τον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την προσωποποιημένη Ζωγραφική του Bourdon από ιδιωτική Συλλογή της Ρώμης, το χάλκινο αγαλμάτιο του Ύπνου από το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, τα Ψηφιδωτά της Θάλασσας και του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Αλληγορία της θείας Μετάληψης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Έρωτα και την Ψυχή από τα Musei Capitolini της Ρώμης, τις Ώρες Εποχές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη από ιδιωτική Συλλογή, την Αλληγορία της Συκοφαντίας του Απελλή, κ.ά.

Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωπος, Θεσμοί και Αλληγορίες αλληλοσυμπλέκονται μοναδικά στις ενότητες της Έκθεσης που έχει ως Επίλογο τη χάλκινη Χίμαιρα του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας. Μια Έκθεση, μια Χίμαιρα, όπως όλα τα ανθρώπινα. Επιμέλεια: Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και οι συνεργάτες του στο Μουσείο Ακρόπολης 


4 Δεκεμβρίου 2023 - 14 Απριλίου 2024, Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου. Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου, Δευτέρα - Πέμπτη 09:00 - 17:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 16:30. Παρασκευή09:00 - 22:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 21:30 . Σάββατο & Κυριακή 09:00 - 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30. Γενική είσοδος: 10€. Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα. τηλ:210 900 09 00


Διαβάστε επίσης:
Χριστούγεννα 2023: 10 γειτονιές της Αθήνας
White Dwarf: VR στο Μουσείο Μπενάκη
ΔΩΡΕΑΝ: Ο Τοίχος Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ
εμφάνιση σχολίων