0
1
σχόλια
628
λέξεις
CULTURE
«Στον δρόμο για τον Κολωνό». Η virtual reality ταινία της Λουκίας Αλαβάνου έρχεται από την Μπιενάλε της Βενετίας στην Στέγη, από 11 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου
 
DOCTV.GR
2 Οκτωβρίου 2023
Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Λουκίας Αλαβάνου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας και τώρα παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 11 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Πρωταγωνιστές της είναι μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Νέα Ζωή του Ασπροπύργου, που ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα.

Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία, πτήσεις με drone, slapstick, βίντεο κλιπ εμπνευσμένα από τη διαβαλκανική ποπ κουλτούρα σύγχρονων Ρομά τραγουδιστών, τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και έμπνευση από τον αρχιτέκτονα της ουτοπίας του μοντερνισμού Τάκη Ζενέτο συνθέτουν την εγκατάσταση της Αλαβάνου, «Στον δρόμο για τον Κολωνό».

Στον ημιφωτισμένο εκθεσιακό χώρο της Στέγης στο -1 και σε μια θεατρική ατμόσφαιρα, οι επισκέπτες της εγκατάστασης οδηγούνται στους ειδικά διαμορφωμένους ημισφαιρικούς θόλους, μέσα στους οποίους βρίσκονται τα υβριδικά καθίσματα, μεταξύ καρέκλας γραφείου και ανατομικής πολυθρόνας τηλεόρασης, που αφήνουν –χάρη στην εργονομία τους– τους θεατές ελεύθερους να βιώσουν το φάσμα των 360 μοιρών της ταινίας. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του ήχου της ταινίας εικονικής πραγματικότητας είναι κατευθυντικός και, όπως και η εικόνα, ανταποκρίνεται στις κινήσεις των θεατών δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στην εγκατάστασή της, η Λουκία Αλαβάνου προσκαλεί το κοινό να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο, με μια πλοκή που εκτυλίσσεται γύρω από τα θέματα των γηρατειών και του θανάτου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της οικουμενικής ελευθερίας, με κυρίαρχη τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα της μετανάστευσης, του εκτοπισμού, των μειονοτήτων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Στη διάρκεια μιας επίσκεψής μου σε μια αχαρτογράφητη περιοχή της Δυτικής Αττικής, χάθηκα και βρέθηκα τυχαία στο γκέτο των Ρομά, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στην Ελλάδα. Αυτή η κοινότητα Ρομά εγκαταστάθηκε εκεί τη δεκαετία του 1980, ερχόμενη από τη Θήβα, όπως και ο Οιδίπους δηλαδή» λέει η Λουκία Αλαβάνου. «Υπάρχει μάλιστα μια υπόθεση ότι η διαδρομή που ακολούθησε ο Οιδίπους, από τη Θήβα προς τον Κολωνό, περνούσε ακριβώς από αυτή την τοποθεσία, που έχει το ενδιαφέρον όνομα Νέα Ζωή…»

Η Λουκία Αλαβάνου είναι καλλιτέχνιδα κινούμενης εικόνας και κινηματογραφίστρια. Ήταν η νικήτρια του 5ου Βραβείου ΔΕΣΤΕ. Το 2022 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας με την ταινία VR360 «Αναζητώντας τον Κολωνό» και την ομώνυμη εγκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, αφότου απέσπασε διεθνή αναγνώριση, ίδρυσε τη VRS, την πρώτη εταιρεία παραγωγής VR ταινιών στην Ελλάδα. Η Αλαβάνου έχει μεταπτυχιακό στη Φωτογραφία από το Royal College of Art του Λονδίνου ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί από το Accelerator (Στοκχόλμη) και το KANAL–Centre Pompidou (Βρυξέλλες) ως την Μπιενάλε της Μόσχας και το Palais de Tokyo (Παρίσι). Η Αλαβάνου έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και είναι fellow artist στο ONX Studio, τη διεθνή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και του New Museum στη Νέα Υόρκη για την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα.

Συντελεστές έκθεσης
Καλλιτέχνιδα: Λουκία Αλαβάνου
Επιμελητής: Heinz Peter Schwerfel
Αρχιτεκτονική Μελέτη & Σχεδιασμός Εγκατάστασης:
Korres Engineering
Επικεφαλής Κατασκευής: Martin Tabaku
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
Σύλληψη Σχεδιασμού Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Συντελεστές ταινίας
Μια παραγωγή της VRS [Virtual Raw Synergy]
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Λουκία Αλαβάνου

Διανομή
Οιδίπους: Παναγιώτης Τσιρικλός
Αντιγόνη: Μαίρη Λουλουδάκη
Κρέων: Ευάγγελος Τσιρικλός
Θησέας: Ορφέας Βασιλάρης
Φωνή Αφηγητή: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Φωνή Αντιγόνης: Ρένα Κυπριώτη
Φωνές Οιδίποδα & Κρέοντα: Γρηγόρης Πατρικαρέας
Associate Producer: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Διευθυντής Φωτογραφίας 360: Γιάννης Κανάκης
Μουσική & Στίχοι: Elbrus Hysenaj
Μοντάζ: Ναταλία Παπαδοπούλου, Λουκία Αλαβάνου
Animation: Χάρης Λαλούσης, Em Kei
VR Post-Production: VRS και East City Films
Σχεδιασμός Ήχου & Σύνθεση Ήχου360 Ambisonics:
Μανώλης Μανουσάκης
Μεσολαβητές / Μεταφραστέςαπό και προς τα Ρομανί:
Δέσποινα Τσιρικλού, Ματίνα Βαβούλη
Διευθυντής Παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης


 «Στον δρόμο για τον Κολωνό» Virtual Reality Ταινία: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. 11 Οκτωβρίου - 30 Νοεμβρίου, εκθεσιακός Χώρος -1. Τετ. – Κυρ., 18:30 - 23:00. Διάρκεια: 15’. Κατάλληλο για 13+ Η χρήση του VR headset επιτρέπεται σε ανηλίκους άνω των 13 ετών εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα. Η εγκατάσταση είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Εισιτήρια: 8 € - 5 €


Διαβάστε επίσης: 
Το σύμπαν της Στέγης
«Ο πολιτισμός κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει με Το Σπίτι
εμφάνιση σχολίων