0
1
σχόλια
508
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Βομβαρδίστηκαν ενώ περίμεναν για ένα κομμάτι ψωμί
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
7 Νοεμβρίου 2023
Τις στιγμές φρίκης που έζησε στη Λωρίδα της Γάζας, για να καταφέρει μετά από 28 ημέρες αγωνίας να φθάσει στην Αθήνα, περιέγραψε ο Αλέξανδρος Φαγιάντ, ένας από τους 11 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν την Παρασκευή. «Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι θα ξεκινήσει ο πόλεμος, μία ημέρα πριν την 7η Οκτωβρίου» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν υπάρχουν καταφύγια για να προστατευθεί κάποιος στη Γάζα» σημείωσε και έκανε λόγο για μη στοχευμένους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ακόμη και «σε ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί».

«Έψαχνα για ένα κιλό μακαρόνια για να ταϊστούν 30-40 άτομα. Είχα πάει στη Γάζα για να επισκεφτώ τους γονείς μου, 20 ημέρες πριν να ξεκινήσει ο πόλεμος. Τίποτε δεν προμήνυε ότι θα ξεκινήσει πόλεμος μία ημέρα πριν την 7η Οκτωβρίου. Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου με παίρνει ο αδελφός μου και μου λέει “έχουμε πόλεμο”. Ανοίγω το παράθυρο και βλέπω ρουκέτες, πύραυλοι, αεροπλάνα, κόσμος δεξιά-αριστερά που έψαχνε κάπου να κρυφτεί, μια χαοτική κατάσταση. Ήμασταν απλοί πολίτες. Εγώ για κακή μου τύχη έμενα δίπλα στο λιμάνι και αυτή η περιοχή τις πρώτες ημέρες βομβαρδίστηκε πάρα πολύ έντονα. Έπεφταν ολόκληρα κτήρια στο λιμάνι» περιέγραψε ο κ. Φαγιάντ.

«Δεν υπάρχουν καταφύγια στη Γάζα. Ο κόσμος είτε μένει στα σπίτια του, είτε συγκεντρώνεται σε κάποιες πλατείες και αυτές δυστυχώς βομβαρδίζονται. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτεί κάποιος στη Γάζα. Ο κόσμος πηγαίνει σε εκκλησίες, σε προαύλια νοσοκομείων, αλλά και αυτά τα μέρη όπως αποδείχθηκε δεν είναι ασφαλή. Η εκκλησία βομβαρδίστηκε και σκοτώθηκαν τόσα άτομα και τα νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν» ανέφερε ακόμη.

Μιλώντας για το πώς κατάφερε να φύγει από τη Γάζα, υποστήριξε πως «για καλή μου τύχη είχα αυτοκίνητο και έβαλα άρον άρον τα πράγματα στο αμάξι και πήγα νότια γιατί δήθεν το νότιο μέρος είναι πιο ασφαλές. Πήγα σε μια άλλη πόλη αλλά δυστυχώς κι εκεί, καθώς είναι παραλιακή η πόλη, και εκεί πάλι τα ίδια. Επιθέσεις όχι μόνο από αέρος αλλά και από τη θάλασσα. Τα πράγματα είναι τραγικά. Πέρα από τους βομβαρδισμούς, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχει νερό, ούτε τα βασικά είδη διατροφής. Ο κόσμος μπορεί να περιμένει 5 – 6 ώρες σε μια ουρά για ένα κομμάτι ψωμιού. Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό. Τα έζησα όλα αυτά».

«Εγώ έψαχνα, έψαχνα για ένα κάτι, για μια οικογένεια. Γιατί δυστυχώς μαζεύονται όλοι. Γιατί όταν έγινε μετακόμιση από βορρά προς νότο έρχονται συγγενείς, φίλοι, αναγκαστικά πρέπει να τους φιλοξενήσουμε, με αποτέλεσμα να είναι πολλά τα άτομα. Εγώ έψαχνα για να βρω ένα κιλό μακαρόνια ή ρύζι για 30 με 40 άτομα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν γνωρίζω να υπάρχουν τούνελ, όπου κρύβεται η Χαμάς. Ακούω ότι υπάρχουν αλλά δεν έχω δει. Πρέπει να σωθεί ο κόσμος που σκοτώνεται. Να σταματήσει η γενοκτονία που γίνεται. Αυτός ο κόσμος τι φταίει. Σκοτώθηκαν 4.000 παιδιά. Βομβαρδίζουν βράδυ και το πρωί με το φως της ημέρας βλέπεις τους νεκρούς στους δρόμους. Στη Γάζα δεν υπάρχει ρεύμα. Ακόμη και οι τηλεπικοινωνίες είναι κομμένες. Δεν μπορεί να καλέσει κάποιος ασθενοφόρο».

«Βομβαρδίστηκαν άνθρωποι που περίμεναν για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί. Άνθρωποι που πήγαν να κρυφτούν κοντά σε νοσοκομείο και αυτό βομβαρδίστηκε». «Μιλάω για τον λαό που εξοντώνεται».
εμφάνιση σχολίων