0
1
σχόλια
432
λέξεις
CULTURE
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Γιον Φόσε
 
DOCTV.GR
6 Οκτωβρίου 2023
Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2023 απονέμεται στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε) «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες                  

«Για μένα, η τέχνη ήταν πάντα συνδεδεμένη με αυτή τη σχεδόν μη ανθρώπινη φωνή, μέσα από τον καθημερινό λόγο. Και εκείνο που είναι παράδοξο είναι το ότι αυτή η φωνή βρίσκεται εκεί, χωρίς να λέει τίποτα. Είναι μια βουβή φωνή. Μια φωνή που μιλάει σωπαίνοντας.

Πρόκειται για μια φωνή που με κάποιο τρόπο έρχεται από αυτό που δεν έχει ειπωθεί, είναι μια φωνή που βγαίνει από τη σιωπή και που μπορεί να ακουστεί κάποιες στιγμές μέσω αυτού που λένε οι άλλοι.

Δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι.

Ήμουν πάντα από τη φύση μου ένα είδος μινιμαλιστή και για μένα το θέατρο είναι ένα είδος τέχνης μινιμαλιστικής, με πολλές συστατικές δομές που τείνουν να γίνουν μινιμαλιστικές: ένας περιορισμένος χώρος, μια χρονική διάρκεια περιορισμένη κ.ο.κ.».
 

Ο Γιόν Φόσσε γεννήθηκε το 1959 στην παράκτια πόλη Χάουγκεσουντ (Haugesund) στη δυτική Νορβηγία. Μεγάλωσε στο φιόρδ του Χαρντάγκερ (Hardanger) και από τη δεκαετία του ’70 ζει στο Μπέργκεν. Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα Κόκκινο, μαύρο. Ακολούθησαν και άλλα μυθιστορήματα: Ο συλλέκτης μπουκαλιών, Μολύβι και νερό, Melancholia I, Πρωί και Βράδυ, Melancholia IΙ, Αυτή είναι η Alise. Επίσης εξέδωσε ποίηση: Άγγελος με νερό στα μάτια, Οι κινήσεις του σκύλου, καθώς και τα δοκίμια Γνωστικά δοκίμια.

Το 1994 άρχισε να γράφει για το θέατρο. Μέσα σε μια δεκαετία τα έργα του μεταφράστηκαν σε τριάντα γλώσσες (μεταξύ άλλων στα ιρανικά, φινλανδικά, λιθουανικά, ρώσικα, τσέχικα, ιαπωνικά) και παίχτηκαν σε εικοσιπέντε χώρες. Τα θεατρικά έργα που έχει γράψει είναι: Και ποτέ δεν θα χωρίσουμε, Το όνομα, Κάποιος θα’ ρθει, Το παιδί, Μητέρα και παιδί, Ο γιός, Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της, Ο κιθαρίστας, Μια μέρα το καλοκαίρι, Όνειρο το φθινόπωρο, Η επίσκεψη, Ο χειμώνας, Τ’ απόγευμα, Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι, Παραλλαγές θανάτου, Τόσο όμορφα, Κορίτσι στον καναπέ, Μώβ, Ύπνος, Σκιές, Rambuku. Tου έχουν απονεμηθεί εικοσιδύο σπουδαίες διακρίσεις και βραβεία στη Νορβηγία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα έργα του Φόσσε έχουν ανέβει στις περισσότερες σκηνές της Ευρώπης (Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ζάλτσμπουργκ) από νέους αλλά και καταξιωμένους σκηνοθέτες (Thomas Ostermayer, Claude Regy, Jacques Lassale). Ο Γιόν Φόσσε είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς θεάτρου και τα έργα του ανεβαίνουν σε όλες τις σκηνές του κόσμου.Διαβάστε επίσης:
Βαν Γκογκ: Τα βιβλία που επηρέασαν
Ειρήνη Παππά: «Είμαι επιπέδου ελληνικού»
Βόνεγκατ: Ασχοληθείτε με τις τέχνες
εμφάνιση σχολίων