1
1
σχόλια
324
λέξεις
210
Στον Αι Γιώργη, στην κορυφή του Λυκαβηττού, ανεβαίνουν μόνο τουρίστες για να δουν το ηλιοβασίλεμα και τη θέα μέχρι το Σαρωνικό. Τι βλέπουν τελικά; Από την Μελίτα Κάραλη
 
ΕΚΛΟΓΕΣ | UNSPLASH
6 Οκτωβρίου 2023
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τουριστικά αξιοθέατα στους τουριστικούς καταλόγους. Αυτό λίγοι το γνωρίζουν. Οι Αθηναίοι σπάνια επιχειρούν μια ανάβαση με τα πόδια ενώ οι τουρίστες βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιτουριστική αδιαφορία, με προχειρότητα αλλά και με διάφορους κινδύνους.

Η ανάβαση στο εκκλησάκι του Λυκαβηττού είναι γεμάτη τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, σχεδόν όλο το χρόνο. Οι Αθηναίοι το πολύ-πολύ να φτάσουν ως το καφέ της Πράσινης Τέντας για ηλιοβασίλεμα με φόντο την Ακρόπολη, αν και συνήθως προτιμούν να προσεγγίσουν με οχήματα από τον δρόμο.

Όσοι τουρίστες δεν χρησιμοποιούν το τελεφερίκ ανηφορίζουν από τα διάφορα γνωστά ή «κρυφά» σκαλάκια του Κολωνακίου. Το πρώτο που αντικρίζεις πάντως στην κεντρική σκάλα είναι χώματα και πέτρες που κατέβασε η βροχή και έξτρα σακούλες σκουπιδιών του δήμου, κρεμασμένες από τους κάδους ώστε να χωρέσουν τα σκουπίδια.

Εντωμεταξύ δεν υπάρχει ταμπέλα που να προετοιμάζει τον άμοιρο ταξιδιώτη για την διαδρομή, τον βαθμό δυσκολίας ή την απόσταση. Συχνά προσπαθώ να εμψυχώσω διάφορους τουρίστες, ζαλωμένους ακόμα και με βαλίτσες! Come on guys, φτάσατε ως εδώ. Προσπαθήστε ακόμα λίγο, ως το καφέ, αξίζει τον κόπο…». Γελάνε αγκομαχώντας, αν και θα έπρεπε να βρίζουν.

Αν πέσει το σκοτάδι δεν βλέπεις πού πας, για να κατέβεις ούτε λόγος, μαύρο σκοτάδι, σε δρομάκι χωρίς περίφραξη. Οι κίνδυνοι είναι αρκετοί, ειδικά όταν έχει πάρα πολύ κόσμο: τα κακτοειδή που κλείνουν το στενό μονοπάτι, η έλλειψη οποιουδήποτε προστατευτικού, οι κατολισθήσεις που έχουν παρασύρει κομμάτια του δρόμου, μαζί με φυτά και καλάθια απορριμμάτων.

Εντωμεταξύ οι περισσότεροι ανεβαίνουν για μια selfie αλλά η βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, δεν έχει φροντίσει ούτε γι αυτό: Σε πολλά από τα σημεία όπου το ηλιοβασίλεμα βουτάει συναρπαστικά στην Αττική, βρίσκουν μεγάλα σκουριασμένα συρματοπλέγματα.

Προσβασιμότητα, WC, ταμπέλες; Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα τραγελαφικά αλλά εδώ δεν υπάρχει ούτε φωτισμός στα τριγύρω σκαλάκια που κατηφορίζουν κάθε μέρα οι κάτοικοι του Κολωνακίου...

 
εμφάνιση σχολίων