0
1
σχόλια
312
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
100 λέξεις από τον Τζέιμς Μπόλντουιν
 
DOCTV.GR
7 Ιουλίου 2023
Από τη στιγμή που γεννιέσαι, επειδή δεν έχεις μάθει να κάνεις τίποτε άλλο, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις και όποιο πρόσωπο κι αν δεις είναι λευκό και, επειδή δεν έχεις κοιταχτεί ακόμα στον καθρέφτη, νομίζεις ότι είσαι έτσι κι εσύ.

Και παθαίνεις μεγάλο σοκ όταν, στα πέντε, έξι ή εφτά σου χρόνια, ανακαλύπτεις ότι, τότε που υποστήριζες τον Γκάρι Κούπερ βλέποντάς τον να εξολοθρεύει τους Ινδιάνους, ο Ινδιάνος ήσουν εσύ.

Παθαίνεις μεγάλο σοκ όταν ανακαλύπτεις ότι η χώρα όπου γεννήθηκες, και στην οποία χρωστάς τη ζωή και την ταυτότητά σου, δεν έχει προβλέψει, στο όλο σύστημα της πραγματικότητάς της, ούτε μια σπιθαμή χώρου για σένα.


Τζέιμς Μπόλντουιν, «Δεν είμαι ο νέγρος σου», εκδ. Πόλις. Ο Τζέιμς Άρθουρ Μπόλντουιν (James Arthur Baldwin, 2 Αυγούστου 1924-1 Δεκεμβρίου 1987) ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ακτιβιστής. Τα δοκίμια του, όπως συλλέγονται στο Notes of a Native Son, διερευνούν τις περιπλοκές των φυλετικών, σεξουαλικών και ταξικών διακρίσεων στις δυτικές κοινωνίες, κυρίως στην Αμερική στα μέσα του 20ού αιώνα. Εξέδωσε εικοσιτέσσερα βιβλία κι έγραψε συλλογές άρθρων, μυθιστορήματα, θέατρο και ποίηση. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του εξέδωσε την συλλογή άρθρων, Notes of a Native Son –1955 και την αυτοβιογραφία Nobody Knows My Name– 1961. Στο Fire Next Time (1963), την πιο γνωστή μη μυθοπλαστική δουλειά του, γίνεται αδυσώπητα κριτικός απέναντι στον ρατσισμό από μέρους των λευκών. Ως ενεργός ακτιβιστής και ομοφυλόφιλος ο ίδιος, έγραψε άρθρα για την ομοφυλοφιλία υπερασπιζόμενος την φυσιολογικότητα της, και αντιπαραβάλλοντας την με την ομοφυλοφοβία ως «συνέπεια ετεροκανονιστικού πανικού». Ο Μπάλντουιν, το 1951 έγραψε το “Outing,” το πρώτο μυθοπλαστικό του κείμενο με ομο-ερωτική θεματική. Είναι η ιστορία του σεξουαλικού ξυπνήματος δύο έφηβων που περνούν μια μέρα μαζί σε ένα πικνίκ της εκκλησίας. Το θέμα του εφηβικού ξυπνήματος της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικότητας σκιαγραφεί και στο μυθιστόρημα, Go Tell It on the Mountain (1953).


Διαβάστε επίσης:
Βαλαωρίτης: Ποια θάλασσα
Τσίρκας: Μας θέλουν γκαρσόνια
Κλείνουμε μέσα μας τον κόσμο
εμφάνιση σχολίων