0
1
σχόλια
337
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

«Αυτά δεν είναι επείγοντα περιστατικά. Αυτή είναι η ζωή μας, ένα επείγον περιστατικό, ένα μακρόσυρτο δυστύχημα.» Από την Μελίτα Κάραλη
 

DOCTV.GR | UNSPLASH

8 Ιουνίου 2023

«Κως: 40.000 κάτοικοι, 8 παπάδες, 0 παθολόγοι» έγραφε η ανάρτηση. Την ανεβάσαμε χθες ως σχόλιο για την γυναίκα στην Κω, που ξεψύχησε μέσα σε μια καρότσα, σε μια από τις social πλατφόρμες του doctv.gr κι ένα από τα πολλά μέλη της οικογένειάς μου που μένουν πλέον στο εξωτερικό, με ρώτησε αν ισχύει.

«Ισχύει;». Ναι, είναι δύσκολο να το πιστέψεις προφανώς, εάν ζεις ας πούμε… στην Ευρώπη. Πως γίνεται σ’ ένα νησί με τόσους κατοίκους συν ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, να δέχεσαι ως κανονικότητα ότι το ΕΣΥ «υπάρχει-δεν υπάρχει».

Και πως γίνεται να υπάρχουν κι άλλα, δεκάδες μεγάλα νησιά με εκατομμύρια επισκέπτες, έλληνες και ξένους κάθε χρόνο με την ίδια υγειονομική συνιστώσα;

Άρχισα να απαριθμώ στοιχεία, αριθμούς, περιπτώσεις όπου το σύστημα παρουσίασε ανάλογες τραγικές ελλείψεις. Όπως την ιστορία του ανθρώπου που έχασε την δωρεά οργάνου στην Θεσσαλονίκη επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος, τον οποίο μάταια προσπάθησε να βρει και η υφυπουργός Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. «Προσπάθησα, αλλά δεν τα κατάφερα» δήλωσε. Θυμάμαι συχνά την ιστορία αυτού του άμοιρου ανθρώπου, κι ας μην ξέρω το όνομά του.

Απαριθμούσα λοιπόν τραγικότητες για δέκα λεπτά και τότε έσκασε στο κινητό μου η έκτακτη είδηση: «19χρονη έγκυος στην Νέα Μάκρη, έφυγε από τη ζωή περιμένοντας ένα ασθενοφόρο επί 4 ώρες. Πέθανε και το μωρό της».

Κι εκείνη τη στιγμή το συνειδητοποίησα: αυτά δεν είναι επείγοντα περιστατικά. Αυτή είναι η ζωή μας, ένα επείγον περιστατικό, ένα μακρόσυρτο δυστύχημα. Η χώρα διαλύεται στα εξ ών συνετέθη μέσα στα ίδια μας τα χέρια. Αυτόπτες μάρτυρες στο δικό μας big bang, εσωτερική κατάρρευση άστρου.

Έγραψα μετά μήνυμα στην αδελφή μου αυτό: «Μην επιστρέψεις ποτέ». Στην πραγματικότητα ήθελα να βγω στο μπαλκόνι και να φωνάξω: διώξτε τα παιδιά σας, είναι ντροπή να τα κρατάμε όμηρους σε αυτή τη χώρα, αν αγαπάτε τα παιδιά σας, αναγκάστε τα να φύγουν.

Δεν ξέρω αν είμαστε πλέον παχύδερμα ή αν αλλάζουμε δέρμα. Ελπίζω το δεύτερο.


Διαβάστε επίσης: Διάλυση ΕΣΥ: Τέσσερις θάνατοι που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

εμφάνιση σχολίων