0
1
σχόλια
302
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR | PEXELS
10 Μαΐου 2023
Άρτα. Ένας πατέρας αντί να πάει το μωρό του στον παιδικό σταθμό πήγε κατευθείαν στην δουλειά του. Το ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητο και το αποτέλεσμα ήταν το βρέφος –ούτε έξι μηνών- να πεθάνει. Είναι ποτέ δυνατόν; Ναι, είναι. Οι επιστήμονες το ονομάζουν «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού» και λένε πως μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να έχουν πάντα ένα αντικείμενο του παιδιού όπως την τσάντα του, στο μπροστινό κάθισμα               

Στην Αμερική ξεχνάνε μέσα στο αυτοκίνητο ένα μωρό κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο. Το σύνδρομο εμφανίζεται ιδίως όταν οι γονείς επικεντρώνονται σε καθήκοντα και υποχρεώσεις λειτουργώντας μηχανικά. 

Ο David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, ερευνά το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» εδώ και 20 χρόνια: «Δεν έχει να κάνει με την αγάπη. Ο γονέας ξεχνάει εντελώς την ύπαρξη του παιδιού στο αυτοκίνητο. Οφείλεται στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, το αυτόματο σύστημα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε. Αυτό διακόπτεται όταν υπάρχει μια αλλαγή στο σχέδιο μας, όμως κάποιες φορές αδυνατούμε να διακόψουμε αυτή τη λειτουργία. Τα διαφορετικά συστήματα στον εγκέφαλό μας ανταγωνίζεται το ένα το άλλο».

Στο «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» οφείλονται περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητα στην Αμερική. Μιλάμε κατά μέσο όρο για 38 παιδιά κάθε χρόνο. Ο Diamond ισχυρίζεται μάλιστα πως οι θάνατοι από αυτήν την αιτία εκτοξεύθηκαν όταν μπήκαν αερόσακοι στα μπροστινά καθίσματα για την ασφάλεια του επιβατών. 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως οι γονείς θα μπορούσαν να έχουν πάντα ένα αντικείμενο του παιδιού τους, όπως π.χ. την τσάντα του, στο μπροστινό κάθισμα, το οποίο θα τους υπενθυμίζει πως βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Επίσης είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνούν με τους γονείς σε περίπτωση που το παιδί δεν πάει στο παιδικό σταθμό ή το σχολείο.

 
Διαβάστε επίσης:  «Αόρατα» παιδιά μεγαλώνουν χωρίς επίβλεψη στα ελληνικά νοσοκομεία
εμφάνιση σχολίων