0
1
σχόλια
1049
λέξεις
ΖΗΝ
Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν το ζωάκι μας είναι ευτυχισμένο; Υπάρχουν 8 βασικά σημάδια! Τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να είναι ευτυχισμένος; Απλά πράγματα
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
22 Μαΐου 2023
«Καθώς οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα, ένας σκύλος είναι ευτυχισμένος όταν έχει ισορροπημένη δραστηριότητα και παιχνίδι, μόνος του ή με άλλους σκύλους, όταν συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες έξω ή μέσα στο σπίτι, ενώ χρειάζεται και ξεκούραση» αναφέρει η Irith Bloom  KPA-CTP, CDBC, CPDT-KSA, διευθύντρια Εκπαίδευσης στο The Sophisticated Dog, LLC. Καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί με ομιλία, χρησιμοποιεί το σώμα του για να το επικοινωνήσει, οπότε αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να τσεκάρουμε: Εννοείται ότι η όρεξη για φαγητό είναι το Α και το Ω ως δείκτης για την υγεία του και το κέφι του αλλά αυτά τα 7 σημάδια δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε:

– Η ουρά κουνιέται ως εκκρεμές ρολόι -αυτά τα παλιά, τεράστια εκκρεμή ρολόγια, που κουνιούνται αργά και με χάρη. Ε, έτσι λικνίζεται χαλαρά η ουρά του σκύλου όταν είναι ευτυχισμένος

– Τα ήρεμα και χαλαρά αυτιά. Ένα όργανο πολύ σημαντικό στο σκύλο και στη γάτα καθώς τα χρησιμοποιούν όχι μόνο για την ακοή αλλά και για να εκφράσουν τι ακριβώς νιώθουν. Τα ήρεμα αυτιά (εξαρτάται από τη φυλή και την κατασκευή) κινούνται ή κρέμονται χαλαρά ή τραβιούνται πίσω. Υπάρχει διαφορά βέβαια όταν ο σκύλος τραβάει τα αυτιά πίσω και είναι σε ένταση ενώ όταν είναι «στημένα» και μπροστά ο σκύλος έχει στρέψει την προσοχή του σε κάποιο ερέθισμα.

– Στόμα που χαμογελάει: Η χαρά εκφράζεται με το στόμα όταν τα χείλη είναι χαλαρά, το γλωσσάκι μπορεί να είναι εμφανές, και το πιο οφθαλμοφανές όταν όντως τα χείλη τους σχηματίζουν χαμόγελο.

– Καλός ύπνος. Οι σκύλοι κοιμούνται κατά μέσο όρο 16 ώρες την ημέρα. Ο ευτυχισμένος σκύλος τιμά τον ύπνο κατά πως πρέπει καθώς δεν έχει κάποια ένταση, δεν πονάει ή πεινάει και δε φοβάται.

– Λαμπερό και υγιές τρίχωμα. Ο ευτυχισμένος σκύλος λάμπει. Η καλή υγεία του τριχώματος και δέρματος δεν είναι μόνο θέμα διατροφής και υγείας. Στρες, φόβος, ένταση μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση και θαμπό τρίχωμα.

– Γαυγίσματα, χοροπηδητά, φιλιά. Ο σκύλος μας είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος που μας βλέπει και που μας έχει και το δείχνει με κάποια γαυγισματάκια, το δείχνει όταν χοροπηδάει γύρω μας, το δείχνει όταν μας γλύφει.


Πως μπορώ να κάνω το σκύλο μου να αισθάνεται καλά; Ο μη ευτυχισμένος σκύλος δεν παρουσιάζει κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά: έχει σώμα σφιγμένο, χείλη σφιγμένα, αυτιά τραβηγμένα πίσω και πλάι, η ουρά είναι κατεβασμένη και κρυμμένη ανάμεσα στα πίσω πόδια, τα μάτια εκπέμπουν ένταση ή φόβο. Πως μπορώ να κάνω το σκύλο μου να αισθάνεται καλά;

Συναναστροφή: Περνώντας χρόνο με το σκύλο μας ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μας, μοιραζόμαστε συνθήκες και δραστηριότητες, δημιουργούμε αναμνήσεις. Η επαφή και η δημιουργία δεσμών με το σκύλο μας βοηθάει την αυτοπεποίθησή του και προλαμβάνει τη δημιουργία φοβιών. Εμείς, από την πλευρά μας μαθαίνουμε το σκύλο μας, το χαρακτήρα του και μας βοηθάει να τον καταλαβαίνουμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του καλύτερα.

Υγεία και φροντίδα: Ο πόνος, η δυσφορία, η ανημποριά μόνο χαρά και ευτυχία δε φέρνει. Η καλή υγεία του σκύλου μας εξαρτάται και από εμάς –όχι μόνο από τα γονίδιά του. Ετήσια check up, αποπαρασιτώσεις, εμβόλια, καθαριότητα αυτιών και δοντιών, περιποίηση τριχώματος οφείλουμε να τα κάνουμε ευλαβικά. Επί πλέον, παρακολουθούμε και παρατηρούμε: αν κάτι δε φαίνεται ή δε γίνεται σωστά, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να είναι σωτήρια & ευεργετική.

Προβλέψιμες συνθήκες ζωής: Οι σκύλοι νιώθουν ασφαλείς και ευτυχισμένοι όταν μπορούν να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που βιώνουν με τη συνθήκη της προβλεψιμότητας. Σταθερή συμπεριφορά από εμάς (και όποιον άλλον ζει μαζί μας), σταθερό πρόγραμμα φαγητού και βόλτας, σταθερά κριτήρια και στόχοι για την εκπαίδευση είναι 3 πυλώνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ισορροπία της ψυχολογίας ενός σκύλου.

Επαφή με τη φύση τους: Κοινή παραδοχή, οι σκύλοι δεν είναι άνθρωποι. Μπορεί να ζούμε μαζί χιλιάδες χρόνια, αλλά είμαστε άλλος είδος. Με μύτη 10.000 φορές πιο ευαίσθητη, είναι στη φύση τους να ανακαλύπτουν και να ερμηνεύουν το περιβάλλον τους μυρίζοντας –και μαθαίνουν, και εκπαιδεύονται, και εξασκούνται. Τους αφήνουμε να μυρίζουν, τους εκθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε ποικιλία περιβαλλόντων για να μυρίζουν και να μαθαίνουν. Τους φέρνουμε σε επαφή με άλλους σκύλους. Και τους αφήνουμε να «μασάνε»: παιχνίδια και κόκαλα που όχι μόνο βοηθάνε να κρατιούνται σε φόρμα δόντια, ούλα, μυς προσώπου αλλά βοηθάνε και στην εκτόνωση του άγχους καθώς επιφέρουν ηρεμία στα κέντρα φόβου στον εγκέφαλο.

Έλεγχος & αυτενέργεια: Είναι 2 συνθήκες στις οποίες ο σκύλος νιώθει ότι έχει έλεγχο του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και μπορεί να δράσει από μόνος του, να έχει επιλογές. Αν μπορούμε να έχουμε παραπάνω από 1 σημείο διαθέσιμο για κρεβάτι του / χώρο του, να παρέχουμε χώρο για να απομονώνεται και να ηρεμεί όταν το επιθυμεί, να διαθέτουμε μια μικρή ποικιλία από παιχνίδια, τότε του δίνουμε τη δυνατότητα να έχει έλεγχο και να διαλέγει τι θέλει να κάνει. Στο εξωτερικό περιβάλλον αυτό προσαρμόζεται στη δυνατότητα που εμείς του δίνουμε να επιλέξει να μυρίσει όπου αυτός θέλει και να εξερευνήσει όπου αυτός θέλει (η βόλτα του σκύλου είναι του σκύλου, όχι δική μας).

Η ευτυχία στους σκύλους έρχεται (και) μέσα από τη δυνατότητα επιλογής:
– Να έχει την επιλογή να απομακρυνθεί από αυτό που φοβάται
– Να έχει την επιλογή να μην τον ακουμπήσει κάποιος
– Να έχει την επιλογή να μυρίσει
– Να έχει την επιλογή να μη συμμετέχει σε εκπαίδευση ή και παιχνίδι.

Θέλω τόσο πολύ να κάνω το σκύλο μου ευτυχισμένο αλλά δεν έχω πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση. Ο Nick Jones, Συμπεριφοριστής Σκύλων, έφτιαξε μια λίστα ενεργειών που στην καθημερινότητά μας, βοηθάνε τα σκυλιά μας να παραμένουν χαρούμενα ενώ εμείς προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ρουτίνας μας:

Πες ένα καλό λόγο: Μπράβο και ναι.
Μη ρουτινιάζεις την καθημερινή βόλτα –διάλεξε άλλη διαδρομή.
Κάνε εναλλαγή στα παιχνίδια, κρύψε και επανεμφάνισε τα παιχνίδια του για να μην βαριέται, κλπ.
Επιβράβευσε μ΄ένα διαφορετικό μεζεδάκι.
Αντί για χάδι, κάνε του ολιγόλεπτο μασάζ σώματος.
Θα παίξεις μαζί του; Μάθε του κάτι καινούργιο
Θα βγεις για βόλτα ή τρέξιμο; Πάρε τον μαζί, δεν θέλουν να μένουν μόνα σ΄ένα σπίτι

Ο σκύλος μας είναι ένας «Κύων», εκ του κυνέω-κυνῶ=φιλῶ  (με την περισπωμένη, που δίνει άλλη γεύση στη λέξη). Ένα πλάσμα που μας φιλά δηλαδή. Και εμείς ως άνθρωποι τα επιλέξαμε για εξημέρωση και τα κάναμε να ζουν μαζί μας και κοντά μας. Και είμαστε υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Το άρθρο έγραψε το Charlie Remedies

 
Διαβάστε επίσης:

Το «Ψι-Ψι-Ψι» βλάπτει την επικοινωνία
ΕΡΕΥΝΑ: Ναι, η γάτα σου επικοινωνεί
Τρεις σπιτικές συνταγές για τη γάτα μας

 
εμφάνιση σχολίων