1
1
σχόλια
449
λέξεις
CULTURE
Θέατρο από το μέλλον ή θέατρο ενός παρόντος που αγνοούμε; Τρία νέα πρωτότυπα έργα που προκρίθηκαν μέσα από ανοιχτό κάλεσμα, ανεβαίνουν στις σκηνές της Στέγης
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΣΤΕΓΗ
16 Μαρτίου 2023
«Ζητήσαμε από το ChatGPT να γράψει ένα κείμενο με τις λέξεις και φράσεις-κλειδιά «σεξ», «onlyfans», «καψουροτράγουδα», “Girls just wanna have fun”, «ορμονοθεραπεία», «θηλυκότητες» και “GrindR”, και το chatbot εργαλείο αυτόματης γραφής τεχνητής νοημοσύνης βραχυκύκλωσε.

Δεν συνέβη, ασφαλώς, το ίδιο με τους καλλιτέχνες του φετινού φεστιβάλ Future N.O.W. Δικές τους είναι οι λέξεις, δικές τους και οι σκηνές της Στέγης, όπου και ανεβαίνουν τα τρία νέα πρωτότυπα έργα τους. Κι εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε πως αυτό το φεστιβάλ θέλει να κάνει την ποίηση του «εδώ και τώρα» και τη φωνή μιας γενιάς που αρνείται τη σιωπή να αντηχήσει εντός και εκτός των σκηνών μας. Αντί για περισσότερα λόγια, τέσσερις στίχοι ενός από τα τρία έργα του φεστιβάλ, του «Perseides ή πώς να παρτάρετε αγρίως» της Ζωής Σιγαλού και της Μαρίνας Σιώτου: «Να κάνουμε έρωτα/ Τόσο δυνατά που να καλυφθούν οι φωνές μας/ Τόσο δυνατά που να σταματήσουν οι σκέψεις μας/ Τόσο δυνατά που να σταματήσουν –για λίγο– να χτυπούν οι καρδιές μας».

Το σημείωμα υπογράφουν οι Αφροδίτη Παναγιωτάκου, (Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση), Ιλειάνα Δημάδη (Δραματουργός) και Κωνσταντίνος Τζάθας (Επιμελητής). Το FUTURE N.O.W. 2023 παρουσιάζει έργα που αναδείχθηκαν μέσα από το ετήσιο ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης. Οι δημιουργοί προτείνουν νέα έργα, νέους κόσμους, νέες ιδέες. Δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν.

"Call Me Sugar" της Χριστίνας Κυπραίου και του Μιχάλη Πητίδη: «Η φαντασία είναι πολύ πιο αληθινή, αυθεντική και πολύ πιο ικανοποιητική από οποιαδήποτε ερωτική συνάντηση.»Μια σπονδυλωτή θεατρική performance που πραγματεύεται με χιούμορ θέματα όπως η εμπορευματοποίηση του φετιχισμού, τα ταμπού, τα στερεότυπα, η μοναξιά, η σεξουαλικότητα μέσω της online σεξεργασίας.

«Σεισμός» του Βασίλη Βηλαρά: Καλεί στη Μικρή Σκηνή non binary άτομα, τρανς θηλυκότητες, χοντρά σώματα, μετανάστριες και σεξεργάτες, ακριβώς επειδή είναι αυτ@ που είναι. Ή, όπως ακούγεται στην παράσταση: «Απόψε θα μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα: την αγαπημένη λέξη κυρίως των ανθρώπων που δεν ανήκουν σε αυτή. Γιατί δεν έχω γνωρίσει ούτε ένα άτομο που να είναι διαφορετικό και να το δηλώνει».

«Περσείδες ή πώς να παρτάρετε αγρίως», των Ζωή Σιγαλού και Μαρίνα Σιώτου: Η δική τους εκδοχή για τον χορό του «εδώ και τώρα», για τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία, τη θηλυκότητα του «εδώ και τώρα». «Τώρα, ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τη θηλυκότητα. Να την υμνούμε και να την γιορτάζουμε όπως θέλουμε εμείς. Γιατί η θηλυκότητα είναι δική μας. Και μόνο δική μας».


FUTURE N.O.W. 2023: 23 Μαρτίου – 9 Απριλίου 2023, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Πέμπτη έως Κυριακή. Κατάλληλα για ηλικίες 16+

Διαβάστε επίσης:
Onassis AiR - Open Call: Καλλιτεχνική φιλοξενία για όλους
Ο Μπισμπίκης ανεβάζει το «Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα»
Open Call 2024: «Αναζητούνται πρωτότυπα έργα, νέες τελετουργίες»
εμφάνιση σχολίων