1
1
σχόλια
299
λέξεις
CULTURE
Το ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης για προτάσεις θεάτρου, χορού, περφόρμανς, μουσικής, εικαστικών τεχνών και των υβριδικών συνδυασμών τους είναι εδώ

 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΣΤΕΓΗ
13 Μαρτίου 2023
Από το προηγούμενο Open Call Future N.O.W. της Στέγης που έγινε το καλοκαίρι του 2022, προκρίθηκαν δέκα προτάσεις θεάτρου, χορού και περφόρμανς οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στα φεστιβάλ Onassis Dance Days, Future N.O.W και Europe Beyond Access. Αναζητούνται τώρα οι προτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του 2024.
 

 Τι δρώμενα πρέπει να εφεύρουμε για να μεταμορφωθούμε και να ανακαλύψουμε τις νέες ταυτότητές μας;      

 «Αναζητούνται πρωτότυπα έργα, νέες τελετουργίες» λέει η Στέγη. «Εθνολόγοι, κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι συμφωνούν πως δεν υπήρξε ποτέ μορφή πολιτισμού που να μην ανέπτυξε κάποια μορφή τελετουργίας. Κάτοικοι, δηλαδή, μιας περιοχής συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και, μέσα από προκαθορισμένες δράσεις και διεργασίες -χορό, τραγούδι, οινοποσία, αναθύμηση νεκρών και ζωντανών, στιγμές εκτόνωσης και έκστασης, γέλιο και χαρά, θρήνο και γλέντι- επεδίωκαν να επανενωθούν με τη Φύση και αναμεταξύ τους. Η τελετή γινόταν εκείνος ο ενδιάμεσος, μεταιχμιακός χωροχρόνος, όπου τα πάντα ήταν πιθανά.

Κάποιοι θεωρούν πως οι ρίζες του θεάτρου ίσως βρίσκονται σε αυτές τις διαβατήριες τελετές. Ποιες τελετουργίες έχουμε ανάγκη για να επανασυνδεθούμε σήμερα; Τι δρώμενα πρέπει να εφεύρουμε για να μεταμορφωθούμε και να ανακαλύψουμε τις νέες ταυτότητές μας; Ποιοι μπορεί να είναι οι νέοι ορισμοί για το τι είναι θέατρο, χορός, περφόρμανς, κοινή εμπειρία; Πώς μπορεί, τελικά, να μοιάζουν οι επόμενες μορφές συνάντησης θεατών και καλλιτεχνών;»

Σε αυτό το άδηλο μέλλον, καλεί η Στέγη, να ρίξουν φως οι δημιουργοί των νέων πρωτότυπων έργων της επόμενης σεζόν και δίνει μερικές λέξεις «κλειδιά»: ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ / ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ / ΠΟΙΗΣΗ / ΑΝΤΟΧΗ / ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ / ΦΥΣΗ


Ανακαλύψτε περισσότερα για τους όρους συμμετοχής και τα κριτήρια επιλογής εκεί


Διαβάστε επίσης:
Onassis AiR - Open Call: Καλλιτεχνική φιλοξενία για όλους
Online Live: Constantine Skourlis στο Πάρκο Λαυρίου
Ο Μπισμπίκης ανεβάζει το «Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα»
εμφάνιση σχολίων