0
1
σχόλια
558
λέξεις
CULTURE
Ένα διήμερο υβριδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον βιώσιμο σχεδιασμό και την κυκλική οικονομία με συνέδριο, ομιλίες πάνελ, masterclasses και ελεύθερη συμμετοχή
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΣΤΕΓΗ
10 Μαρτίου 2023
Η φετινή διοργάνωση του «Circular Cultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο» αποσκοπεί να ανάψει τη σπίθα για έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία, εστιάζοντας σε μια διαδικασία συνδημιουργίας που αψηφά τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπων και μη ανθρώπων και αποζητά τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών του κέντρου και της περιφέρειας με αποαποικιακούς και αντι-εκμεταλλευτικούς όρους.

Για πέμπτη συνεχή χρόνια, τo British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ένα συνέδριο την πρώτη μέρα, με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ η δεύτερη μέρα στη Στέγη είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια και masterclasses. Το “Circular Cultures” στις 20 και 21 Μαρτίου –που θα μεταδοθεί παράλληλα και ζωντανά μέσω livestream– αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, σχεδιαστών, πολεοδόμων, δημιουργών και του ευρύτερου κοινού, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουν τις πόλεις τους πιο βιώσιμες, καθώς και στη σφυρηλάτηση διεπιστημονικών, ολιστικών στρατηγικών για την προαγωγή της αστικής ανθεκτικότητας, ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους και βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας στόχο τη σταθερή υποστήριξη ενός δημόσιου χώρου που σφύζει από ζωή, ανοίγει κι άλλο μέσω του “Circular Cultures” τη συζήτηση πάνω στα συστατικά μέρη αυτού του χώρου και στους τρόπους με τους οποίους συλλαμβάνουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε το κοινό μας περιβάλλον.

Η 5η έκδοση του προγράμματος θα είναι ένα διήμερο υβριδικό συνέδριο στην Αθήνα, που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του κέντρου και της περιφέρειας και στις τομές μεταξύ αστικών, αγροτικών, τοπικών και παγκόσμιων συστημάτων, παρέχοντας μια ριζωματική και μη γραμμική προοπτική που καθιστά ορατό το αόρατο και ανακτά λησμονημένες πτυχές της πρακτικής και της μνήμης. Την πρώτη μέρα, ομιλητές και ομιλήτριες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ασία θα μοιραστούν με το κοινό μελέτες συγκεκριμένων περιπτώσεων και θα συζητήσουν δυνατότητες και αναδιατάξεις αγροτικών-αστικών συστημάτων και το πώς τα τοπικά και παγκόσμια συστήματα γνώσης μπορούν να συνεισφέρουν στη μελλοντική σκέψη. Τη δεύτερη μέρα, θα διεξαχθούν μια σειρά από εργαστήρια και masterclasses, που αποσκοπούν να ενισχύσουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δίκτυα για μεμονωμένα άτομα, επαγγελματίες και οργανισμούς, ενώ θα φιλοξενηθεί και μια αντιπροσωπεία επαγγελματιών του design από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια του διημέρου, θα εξεταστούν διαφορετικές τυπολογίες για βιώσιμη διαμόρφωση δημόσιων χώρων –η κοινότητα, το νησί, η λίμνη, το δάσος, ο λατρευτικός χώρος, η κατοικία, η πόλη, το σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα– και θα διερευνηθούν:

– η δύναμη του διεπιστημονικού σχεδιασμού και διαλόγου προς την κατεύθυνση της κλιματικής δράσης και της κλιματικής δικαιοσύνης.
– ο ρόλος των τοπικών υλικών και της χειροτεχνίας για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
– η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ υπαίθρου και πόλης για την αντιμετώπιση τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων.
– η ανάδειξη του ρόλου των πόλεων μικρού μεγέθους για την παραγωγή ιδιοτοπικών απαντήσεων σε τοπικές προκλήσεις μέσω του design και της αρχιτεκτονικής και για την αντιμετώπιση της άυλης φύσης της υλικότητας σε σχέση με τον κοινωνικό ιστό.


Circular Cultures: η περιφέρεια στο κέντρο: 20 - 21 Μαρτίου 2023, Δευτέρα 20 Μαρτίου, 14:00 – 19:00, Εθνική Πινακοθήκη, Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση»(Συνέδριο) και Online (Συνέδριο). Τρίτη 21 Μαρτίου, 14:00 – 19:00, Galaxy Space, Γαλαξία 2, 11745, Αθήνα (Εργαστήρια). Είσοδος δωρεάν κατόπιν κράτησης θέσης μέσω online εγγραφής
 

Διαβάστε επίσης:
Onassis AiR - Open Call: Καλλιτεχνική φιλοξενία για όλους
Online Live: Constantine Skourlis στο Πάρκο Λαυρίου
Ο Μπισμπίκης ανεβάζει το «Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα»

εμφάνιση σχολίων