0
1
σχόλια
590
λέξεις
CULTURE
Η έκθεση Nouveau réalisme συγκεντρώνει πάνω από 50 έργα διάσημων καλλιτεχνών
 
DOCTV.GR
10 Ιανουαρίου 2023
Το εκρηκτικό καλλιτεχνικό κίνημα, μεταξύ των Dada & της Pop Art που ανέτρεψε την τέχνη του 20ού αιώνα. Ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά πρωτοποριακά κινήματα, το οποίο παρά το εφήμερο του βίου του (1960-1963) δεν έχασε από την σπουδαιότητα του διαβήματός του και καταχωρήθηκε ως σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια νεότερη ιστορία της τέχνης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που υπέγραψαν το Μανιφέστο του Νεορεαλισμού το 1960. Το νεορεαλιστικό αφιέρωμα συγκροτούν οι μονοχρωμίες του Yves Klein, οι φθαρμένες αφίσες του Raymond Hains και του Jacques Villeglé, τα εν κινήσει γλυπτά του Jean Tinguely, οι συμπιέσεις του Arman και του César, οι πλαστικές συναρμογές των Martial Raysse και Christo, οι νεορεαλιστικές προτάσεις του Gérard Deschamps…

Το Nouveau Réalisme, ή Νέος Ρεαλισμός, είναι ένα από τα μείζονα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα. Αναπτύχθηκε σε μια εποχή μεταίχμιο της Ιστορίας, όπου η τέχνη έπαψε να χαρακτηρίζεται μοντέρνα για να ονομαστεί σύγχρονη. Κάποια από τα δεκατρία μέλη που συγκρότησαν το κίνημα σήμερα συγκαταλέγονται στα διάσημα πλέον ονόματα, με ισχυρό καλλιτεχνικό στίγμα.

Οκτώ από αυτούς τους καλλιτέχνες ήταν παρόντες στις 27 Οκτωβρίου του 1960, ημέρα της υπογραφής μιας κοινής διακήρυξης που είχε συντάξει ο κριτικός τέχνης Pierre Restany και η οποία όριζε συνοπτικά τον Νέο Ρεαλισμό ως τις «νέες αντιληπτικές προσεγγίσεις του πραγματικού». Οι καλλιτέχνες αυτοί ήταν, με αλφαβητική σειρά, οι Arman, François Dufrêne, Raymond Hains, Yves Klein, Martial Raysse, Daniel Spoerri, Jean Tinguely και Jacques Villeglé.

Αργότερα, και μετά από πρόσκληση του Restany, προστέθηκαν στην ομάδα οι César, Mimmo Rotella, Niki de Saint Phalle, Gérard Deschamps και εν συνεχεία ο Christo. Τα περισσότερα από τα κοινά σχέδιά τους ξεδιπλώθηκαν ανάμεσα στο 1960 και το 1963 και συνεχίστηκαν με πιο αραιούς ρυθμούς μέχρι το 1970, χρονιά που η ομάδα γιόρτασε πανηγυρικά στο Μιλάνο τη δέκατη επέτειο από την ίδρυσή της.

Ο όρος Ρεαλισμός, που επέλεξε ο Restany, δεν ήταν τυχαίος. Αποτελούσε αναφορά στο καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα. Στον εικαστικό τομέα, κύριος εκπρόσωπός του υπήρξε ο Gustave Courbet, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «την άρνηση του ιδεώδους». Ακολουθώντας το παράδειγμά του, τα μέλη του Νέου Ρεαλισμού ήρθαν να μεταγράψουν στην τέχνη τους τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο, μέσα σε μια κοινωνία βιομηχανοποιημένη πλέον, αστική στο μεγαλύτερο μέρος της, και στην οποία κυριαρχούν η διαφήμιση και η μαζική παραγωγή.

Οι αισθητικές επιλογές και οι καλλιτεχνικοί προβληματισμοί των μελών του εφήμερου αλλά σημαντικού αυτού κινήματος τους κατέστησαν πρωτοπόρους σε πολλά επίκαιρα ζητήματα που υπερβαίνουν τα όρια της τέχνης: όπως η αμφισημία του ρόλου της βιομηχανίας, η σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, η αναγκαιότητα αναθεώρησης θεμάτων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας.

Η έκθεση δεν στοχεύει σε μια εξαντλητική ιστορική προσέγγιση. Επιλογή είναι να αναδειχθεί το νεανικό, πληθωρικό, διασκεδαστικό πνεύμα των καλλιτεχνών, οι οποίοι άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην εποχή τους. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης ένα πλούσιο αρχείο, που μας ταξιδεύει στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εφήμερες δημιουργίες των καλλιτεχνών, καθώς και διάφορες συνεντεύξεις της εποχής.

Η έκθεση Nouveau réalisme, που συγκεντρώνει πάνω από 50 έργα που προέρχονται ανάμεσα σε άλλα και από το Centre Pompidou στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια θα πραγματοποιούνται ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και για ενήλικες.  Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Marion Meyer.

 
Nouveau réalisme, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Οδός Ερατοσθένους 13, 11 Ιανουαρίου - 09 Απριλίου 2023. Ώρες επίσκεψης Τετάρτη – Πέμπτη & Σάββατο – Δευτέρα
10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-20:00, Τρίτη κλειστά. Είσοδος στην έκθεση 10 €. Φωτογραφία: Goulandirs.gr, Yves Klein (1928-1962)Διαβάστε επίσης:
Αόρατο Μπλε: Το χρώμα που δεν έβλεπαν οι αρχαίοι
Στέλιο, τι έμαθες φωτογραφίζοντας τον κόσμο για 10 χρόνια;
εμφάνιση σχολίων