0
1
σχόλια
762
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ξεκινάει στην Ελλάδα η μεγαλύτερη δίκη ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη!
 
DOCTV.GR | SWIMMERS
10 Ιανουαρίου 2023
Έσωσε πολλές ζωές προσφύγων, η ζωή της έγινε ταινία στο Netflix κι όμως δικάζεται την Τρίτη στην Ελλάδα ως κατάσκοπος και διακινήτρια. Ο λόγος για την Σάρα Μαρντίνι, που ήρθε στα 17 της προσφύγισσα στην Ελλάδα με την αδερφή της Γιούρσα. Η δεύτερη διακρίθηκε στους προΟλυμπιακούς και έγινε πρέσβειρα του ΟΗΕ,, η Σάρα επέστρεψε στη Λέσβο ως εθελόντρια όπου συνελήφθη το 2018. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος των διασωστών Seán Binder και Sarah Mardini, αλλά δεν εισακούστηκε.

«Την Τρίτη, 10/1, ξεκινάει στην Λέσβο η μεγαλύτερη δίκη ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος διώκει την κολυμβήτρια- διεθνές σύμβολο της προσφυγιάς. Πρόκειται για παγκόσμιο διασυρμό» λέει στο tvxs ο γνωστός Έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου παρίσταται ως μάρτυρας στη δίκη της Σάρας και του Μοχάμαντ, που απειλείται με 142 χρόνια φυλάκισης ενώ έσωσε δεκάδες πρόσφυγες.

«Έχετε δει την ταινία του Netflix, Τhe Swimmers; Είναι η αληθινή ιστορία δύο κοριτσιών από την Συρία που τον Αύγουστο του 2015 δραπέτευσαν από την χώρα τους. Στα ανοιχτά του Αιγαίου, η βάρκα τους έπαθε βλάβη, αυτές βούτηξαν στην θάλασσα κι έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους, τραβώντας το σκάφος που βυθιζόταν σε ασφαλές σημείο της Λέσβου. Πήραν άσυλο στην Γερμανία και μετά από 1 χρόνο, η μια αδερφή, η Σάρα Μαρντίνι, επέστρεψε στην Λέσβο ως εθελόντρια.

Εκεί λοιπόν το ελληνικό κράτος την συνέλαβε και την δικάζει ως κατάσκοπο και διακινήτρια. Ακούγεται ως τρολιά, αλλά δυστυχώς είναι ο τραγέλαφος της ελληνικής πραγματικότητας.

Συγκατηγορούμενοι της Σάρα, είναι ο Seán Binder, ο Νάσος Καρακίτσος και 21 εθελοντές και μέλη διάφορων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Διώκονται για πλημμελήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας τα οποία είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη για κακουργήματα όπως διακίνηση ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.α.».

Όμως ο τραγέλαφος δεν είχε τέλος, όπως λέει ο διασώστης: «Μέχρι τώρα της απαγόρευαν να παρευρεθεί στην ίδια της την δίκη! Η Σάρα Μαρντίνι είχε απαγόρευση εισόδου στην χώρα και είχε ζητήσει εφτά φορές την άρση της προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες!

Το έγκλημα τους είναι ότι έδιναν φαγητό, νερό και αλουμινοκουβέρτες στους πρόσφυγες που έφταναν στις ακτές της Λέσβου. Επίσης, έκαναν διασώσεις όποτε υπήρχε κίνδυνος. Μέγα λάθος. Αν έσωζαν ευρωπαίους δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, μπορεί και να τους παρασημορφορούσαν. Αλλά έσωζαν πρόσφυγες.

Για το ελληνικό κράτος οι πρόσφυγες δεν είναι άνθρωποι που αξίζει να διασώζονται αλλά «παράνομοι», «πράκτορες των Τούρκων», και φορείς υβριδικού πολέμου. Εφόσον ο πρόσφυγας είναι ποινικοποιημένη φιγούρα, ποινικοποιούται και όσοι στέκονται στο πλευρό του. Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, ο σκοπός είναι προφανής. Να αδειάσουν τα νησιά από χέρια και από μάτια. Να αδειάσουν τα νησιά από αυτούς που βοηθάνε και μιλάνε».

Γιατί όμως δεν ολοκληρώνονται οι έρευνες για τα υποτιθέμενα κακουργήματα; «Αυτές οι διώξεις δεν έχουν σκοπό να τελεσιδικήσουν, έχουν σκοπό να είναι σε εκκρεμότητα, ώστε να κρατάνε σε ομηρία τους κατηγορούμενους και να τρομάζουν τους υπόλοιπους. Γι αυτό έκαναν 4 χρόνια να τους καλέσουν σε δίκη. Γι αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα κακουργήματα» απαντά ο Ιάσ. Αποστολόπουλος.

«Έχεις πιάσει υποτίθεται κατασκόπους της Τουρκίας και τους αφήνεις 4 χρόνια να σουλατσάρουν στην Ευρώπη; Ξέρουν πολύ καλά και από το παράδειγμα την Ιταλίας ότι στα δικαστήρια πάντα αθωωνόμαστε. Δεν έχει καταδικαστεί ποτέ κανένας διασώστης ή καπετάνισσα επειδή το να σώζεις ανθρώπινες ζωές είναι μια νομική υποχρέωση που υπερβαίνει κάθε άλλη.

Δυστυχώς, το κατάφεραν. Έφυγαν οι οργανώσεις, δεν υπάρχει πλέον ούτε μια διασωστική ομάδα στα νησιά. Δεν υπάρχουν μάρτυρες. Το ελληνικό κράτος μπορεί ανενόχλητο να εφαρμόζει τις εγκληματικές τακτικές ανάσχεσης της μετανάστευσης, τα πους μπακ, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια και το πέταγμα ανθρώπων στη θάλασσα. Αν οποιοσδήποτε άνθρωπος διώκεται επειδή δίνει νερό και κουβέρτες, αν το να στέκεσαι στο πλευρό των πιο αδικημένων είναι αδίκημα, τότε είμαστε όλοι εγκληματίες και κατάσκοποι. Δεν θα τους περάσει!Θα είμαστε στο πλευρό όλων των κατηγορούμενων μέχρι το τέλος! Θα είμαστε εκεί ως μάρτυρες υπεράσπισης και αλληλέγγυοι».

Εν όψει της δίκης των διασωστών Seán Binder και Sarah Mardini στις 10 Ιανουαρίου, στη Λέσβο, ο Binder έκανε την παρακάτω δήλωση: «Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Σάρα, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας».
 
εμφάνιση σχολίων