0
1
σχόλια
348
λέξεις
CULTURE
Η διεθνής καλλιτέχνις Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή διερευνά τα ασαφή όρια του «άσεμνου» επί σκηνής  με μια περφόρμανς στη Στέγη
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: MELANIE HOFMANN
25 Νοεμβρίου 2022
«Καρέ από το Blowup, την πολύκροτη ταινία του Michelangelo Antonioni, ή στούντιο όπου γυρίζονται τσόντες;» Το σκηνικό 2020: Obscene, με τις κάμερες που καταγράφουν τα πάντα, είναι ενδεικτικό. Η περφόρμανς αποτελεί σχόλιο για τον lifestyle σαδομαζοχιστικό φετιχισμό του ερωτισμού.

Ελληνικής καταγωγής περφόρμερ, χορογράφος και εικαστική καλλιτέχνις με έδρα τη Ζυρίχη έκανε το ντεμπούτο της το 2001, με την παράσταση “Perfect”. Έκτοτε, έχει παρουσιάσει περισσότερα από 30 έργα, σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και την Tate Modern του Λονδίνου.


Η Μπαχτσετζή ερμηνεύει τον χορό ως μια γλώσσα όπου διασταυρώνονται πολλοί δημιουργικοί χώροι: από τη ζωγραφική μέχρι τη βιομηχανία του πορνό                  

Στα 85 λεπτά της περφόρμανς εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο ακραίο σώμα και στην κατανάλωσή του από το ηδονοθηρικό βλέμμα. Το έργο εξετάζει και τα προβλήματα του θεάτρου ως μηχανισμού χειραγώγησης σε ό,τι αφορά την αποπλάνηση, την έλξη και τα παιχνίδια της σεξουαλικής ταυτότητας.

Για την Μπαχτσετζή, η ποπ κουλτούρα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο κόσμος του διαδικτύου παράγουν τα νέα μοτίβα του σύγχρονου χορού. Η ίδια ερμηνεύει τον χορό ως μια πολυφωνική γλώσσα όπου διασταυρώνονται πολλοί δημιουργικοί χώροι: από τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική μέχρι τη φωτογραφία, το βίντεο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη βιομηχανία του πορνό.

Γεννημένη στην Ελβετία, από Ελβετίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, αυτοσυστήνεται ως «ξεριζωμένη», χωρίς να αναφέρεται στην καταγωγή ή στην ταυτότητά της προκειμένου να ορίσει την πολιτική και αισθητική τοποθέτησή της. Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Θεάτρου Dimitri στην Ελβετία, του Κέντρου Τεχνών Stuk στο Λέβεν του Βελγίου και του Πανεπιστημίου Τεχνών του Άμστερνταμ (DAS). Τα τελευταία 15 χρόνια, η Μπαχτσετζή έχει αποσπάσει διακρίσεις όπως το Swiss Performance Art Award (2012) και το Swiss Art Award (2011).

 
2020: Obscene: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107, 16-18 Δεκεμβρίου, Μικρή Σκηνή. Εισιτήρια: 5-15 € Κατάλληλο: 16+


Διαβάστε επίσης:
Δείτε online: Το βραβευμένο Girlhood φωτίζει τις ζωές των κοριτσιών
I AM (VR): Ένα ταξίδι - παιχνίδι αυτογνωσίας σε 35 λεπτά
20 χρόνια The Callas, μια πολυμορφική έκθεση και τι σημαίνει L.S.D.
εμφάνιση σχολίων