0
1
σχόλια
245
λέξεις
CULTURE
Μια έρευνα ακουστικής εγκληματολογίας κι ένα ιδιοφυές installation
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | ΦΩΤΟ: LOTTE GEEVEN
7 Νοεμβρίου 2022
Η καλλιτέχνης Lotte Geeven με έδρα το Άμστερνταμ αποτυπώνει διαμαρτυρίες πουλιών και ανθρώπων απ΄όλο τον κόσμο στην ηχητική εγκατάσταση Echo Chant.

Ακούγοντας τα μηνύματα των διαδηλώσεων σε δημόσιες πλατείες, αναρωτήθηκε εάν τα δυνατά ιστορικά γεγονότα αφήνουν κάποιο αποτύπωμα στο ακουστικό τους οικοσύστημα. Συγκεντρώνοντας ηχητικά ευρήματα αποκαλύπτει μια αντήχηση εκκλήσεων για δικαιοσύνη από την πιο απροσδόκητη πηγή: τα τοπικά πουλιά που παρατηρούν τα γεγονότα.

Από έναν Παπαγάλο που φωνάζει για ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ μέχρι μια Τσίχλα που υποστηρίζει την ισότητα σε μια συγκέντρωση του Black Lives Matter στη Μινεάπολη, υπάρχει ένα μοτίβο.
 

«Η τσίχλα σφύριζε σε τέλειο συγχρονισμό με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων…»                

Εφαρμόζοντας μεθόδους ακουστικής εγκληματολογίας, η Lotte Geeven ερεύνησε το ηχητικό περιβάλλον που κατέγραψε, με μια μακροχρόνια και εις βάθος διαδικασία. Μέσα στις ηχογραφήσεις των διαμαρτυριών ανακάλυψε χαρακτηριστικά κελαηδητά ενός μικρού πουλιού στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. «Αυτή η τσίχλα σφύριζε τέλεια σε συγχρονισμό με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που διαμαρτύρονταν επί μήνες».

Αμέσως μετά, άρχισε να ψάχνει για φτερωτούς συμμάχους των διαμαρτυρόμενων από άλλες πορείες. Και πράγματι, βρήκε. Η ηχητική εγκατάσταση της Lotte Geeven παρουσιάζει αυτά τα τραγούδια διαμαρτυρίας σε έναν σκοτεινό εκθεσιακό χώρο μέσα από ένα πικάπ βινυλίου.

Στο τέλος της σύνθεσης, όλοι οι ανθρώπινοι ήχοι εξαφανίζονται, αποκαλύπτοντας τις χορωδίες των πουλιών. Από τη Μπογκοτά έως τη Λευκορωσία, τα πουλιά συνεχίζουν συλλογικά να υποστηρίζουν τις εκκλήσεις για δικαιοσύνη.
 
 
Διαβάστε επίσης:
Τα drones «διορθώνουν» τα μνημεία του κόσμου
Κούντερα: Τι ξέρει το κοτσύφι 

 
εμφάνιση σχολίων