0
1
σχόλια
440
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Τα φιλμ μπορείς να τα δεις οπουδήποτε αλλά τα ντοκιμαντέρ είναι θησαυροί. Μην τα χάσετε 
DOCTV.GR
27 Σεπτεμβρίου 2022
Ένας αιώνας σε φιλμ (ΝΗΚ): Αυτή η σειρά ορόσημο αποτελείται από 6 μέρη και ανατρέχει στην ιστορία του ταραχώδους 20ου αιώνα. Με πρόσβαση σε σπάνια αρχεία, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ακμή της βιομηχανίας και των πρώτων μεγάλων οικογενειών της Αμερικής που την ανέδειξαν σε οικονομική υπερδύναμη, την αποτυχία του καπιταλισμού στις αρχές του 20ου αιώνα και το Κραχ, την φτώχεια και την άνοδο του Φασισμού που ακολούθησε στην Ευρώπη, τη Ναζιστική προπαγάνδα, τον β’ Παγκόσμιο και τον Ψυχρό πόλεμο, το Βιετνάμ και τις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, έως την άνοδο των παγκόσμιων τρομοκρατικών οργανώσεων… Το ντοκιμαντέρ μαρτυρεί έναν πραγματικά καθοριστικό αιώνα στην ανθρώπινη ιστορία που αποτυπώνεται στο φιλμ, όπως συνέβη, από τους ανθρώπους που την έζησαν, αλλά πάνω απ΄ όλα την ιστορία που επαναλαμβάνεται. 

Τα σταφύλια της οργής: 80 χρόνια μετά (Priscilla Pizzato): Σύμβολο αγανάκτησης και εξέγερσης, Τα Σταφύλια της Οργής, που γράφτηκαν από τον Τζον Στάινμπεκ και εκδόθηκαν το 1939, προκάλεσαν σκάνδαλο. 80 χρόνια αργότερα, τα θέματα του βιβλίου είναι ακόμα πιο επίκαιρα: εργασία, δικαιοσύνη, καπιταλισμός, καταστροφή, χρηματιστικοποίηση της οικονομίας, μετανάστες… Με αποσπάσματα ταινιών και σύγχρονο υλικό, ανέκδοτα ακουστικά αρχεία και επιστολές του Στάινμπεκ, συνεντεύξεις ιστορικών, ειδικών στον Στάινμπεκ και συγγραφέων, η ταινία θα μας καθοδηγήσει σε μια ανάλυση ενός καλτ πλέον βιβλίου, που έγινε προφητικό.

Μαργκερίτ Ντυράς: Μνήμες αποικιοκρατίας (Valérie Urréa & Nathalie Masduraud): Το «Φράγμα στον Ειρηνικό» της Μαργκερίτ Ντυράς έχασε το βραβείο Γκονκούρ του 1950 γιατί κρίθηκε πολύ μαρξιστικό, ανατρεπτικό και αντιπατριωτικό. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, αυτό το αριστούργημα της λογοτεχνίας, που ήταν από τις πρώτες καταγγελίες των φρικωδών μεθόδων της αποικιοκρατίας, συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στη θεώρηση της μετααποικιακής εποχής. Ζωντανεύει εμπρός στα μάτια μας η εποχή του αφηγήματος με αυθεντικά αποσπάσματα αρχειακού υλικού της Ντυράς, οπτικού υλικού από στιγμιότυπα της εποχής και ταινίες και συνεντεύξεις ειδικών. Η ταινία μας αποκαλύπτει με ευαισθησία και πρωτοτυπία μια αυτοκρατορία όπου φυλετικός και ο έμφυλος ρατσισμός προκαθορίζουν το μέλλον χωρών και ανθρώπων. 

Οι μεγάλοι χορευτές της φύσης (Steve Backshall): Η σειρά αποκαλύπτει τον σκοπό πίσω από τις ιδιαίτερες κινήσεις των ζώων, με την βοήθεια του ειδικού σε θέματα της άγριας ζωής, Στηβ Μπάκσαλ. Παρατηρώντας τις συγχρονισμένες, επαναλαμβανόμενες ή ρυθμικές κινήσεις, εντοπίζονται οι τεχνικές επιβίωσης των πλασμάτων της φύσης. Ακόμα και οι πιο εντυπωσιακές χορογραφίες μπορούν να αποτελέσουν τακτική αποφυγής ή απόσπασης της προσοχής του εχθρού.

Όμορφοι κήποι στην Ιαπωνία (Monty Don): Ο Βρετανός παρουσιαστής και λάτρης της κηπουρικής Monty Don, εξερευνά την ιστορία, τα έθιμα και τα θαύματα των ιαπωνικών κήπων, καθώς και τι σημαίνουν για τους Ιάπωνες και τι ρόλο παίζουν στον ιαπωνικό πολιτισμό.
 

Διαβάστε επίσης:
Larsen C: Χορεύοντας όπως ένας παγετώνας
11 Ντοκιμαντέρ για να δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας
εμφάνιση σχολίων