0
1
σχόλια
571
λέξεις
CULTURE
«Μια εμπειρία μοναδική, σαν διαλογισμός». Ο Έλληνας χορογράφος-αποκάλυψη Χρήστος Παπαδόπουλος έρχεται και πάλι στη Στέγη, με διεθνείς διθυραμβικές κριτικές  
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | ΦΩΤΟ: ONASSIS CULTURE
23 Σεπτεμβρίου 2022
Από το Παρίσι ως τις Βρυξέλλες, από τη Μαδρίτη ως τη Ρώμη, αφού κατέκτησε τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές σε sold-out παραστάσεις, το Larsen C μας «συμπαρασύρει». Μια διεθνής παραγωγή που κάνει για δεύτερη σεζόν μια στάση στη Στέγη, εκεί όπου ξεκίνησαν οι πρόβες και η αρχή της δημιουργίας του, από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2022.

«Ένα όνομα κυκλοφορεί, επαινείται για την τόλμη του και για τη μινιμαλιστική αλλά εκπληκτική του δεξιοτεχνία, για τους ερμηνευτές του. Μια αποκάλυψη Larsen C. Είναι Έλληνας» αναφέρει το βελγικό Le Vif. Παγετώνας Larsen C ή παγοκρηπίδα. Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος του τεράστιου ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε αυτή η κίνησή του δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος «γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου». Στην χορογραφία του τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία.

«Μια εμπειρία μοναδική, σαν διαλογισμός», «ένας χορός που λιώνει όπως ο πάγος, εκπέμποντας φως», «τρελά ακριβής, διαολεμένα δυνατός και παρ’ όλα αυτά σχεδόν άπιαστος, αυτός ο χορός αιχμαλωτίζει και συγχρόνως απελευθερώνει το βλέμμα», «συναρπαστικό, με δυνατές, συνταρακτικές, απατηλές εικόνες». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που γράφονται στον ευρωπαϊκό Τύπο για την παραγωγή της Στέγης που περιοδεύει ξανά στην Ευρώπη.

Το Larsen C είναι «μια μεταφορά της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά» λέει ο Χρήστος Παπαδόπουλος που σπούδασε χορό και χορογραφία στην SNDO (School for New Dance Development) του Άμστερνταμ και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε το χορογραφικό του ντεμπούτο με το Εlvedon, ένα έργο για έξι χορευτές, με αφετηρία «Τα κύματα» της Βιτρτζίνια Γουλφ. Συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει προηγηθεί το ΙON, μια χορογραφία εμπνευσμένη από το φαινόμενο του ιονισμού.

Το Larsen C έκανε πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, στο θέατρο Jean Vilar του Βιτρί-σιρ-Σεν (σε συνεργασία με το La Briqueterie). Μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί σε 12 πόλεις της Ευρώπης – ανάμεσά τους στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Λιέγη και τις Βρυξέλλες. Το ταξίδι του στην Ευρώπη περιλαμβάνει μεγάλους σταθμούς μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Η αθηναϊκή πρεμιέρα του Larsen C πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, για πέντε sold-out βράδια, από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2022. Μετά τη μεγάλη επιτυχία, αυτός θα είναι ο δεύτερος κύκλος παρουσίασης του έργου στην πόλη..

Η διεθνής πορεία του Χρήστου Παπαδόπουλου θα τον φέρει αυτό τον χειμώνα στη Γερμανία και στη Γαλλία, στη βερολινέζικη ομάδα Dance On και στο μπαλέτο της Όπερας της Λυών, αντίστοιχα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο διακεκριμένος δημιουργός θα παρουσιάσει μια χορογραφία εκτός της ομάδας του.

Συντελεστές:
Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορεύουν: Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρέγιαννη, Τάσος Νίκας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Δραματουργία: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Βοηθός Χορογράφου: Μάρθα Πασακοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή
Υπεύθυνοι Φωτισμών Περιοδείας: Αλέξανδρος Μαυρίδης, Εβίνα Βασιλακοπούλου
Τεχνική Διεύθυνση Περιοδείας: Αγγελική Βασιλοπούλου-Καμπίτση, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Στεφανία-Ηλέκτρα Πανταβού
Οργάνωση Περιοδείας: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Διεθνής Διανομή: Key Performance
Ένα έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου // Λέων και Λύκος
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. H περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 
Larsen C, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 6 – 9 Οκτωβρίου 2022 | Κεντρική Σκηνή, 20:30


Διαβάστε επίσης:
Ένα μήνα με τον Ρομέν Γαβρά στην Αθήνα
Το Block Party της Στέγης έρχεται στον Νέο Κόσμο
εμφάνιση σχολίων