0
1
σχόλια
1668
λέξεις
ΖΗΝ
Σε πέντε βήματα
 
DOCTV.GR
6 Ιουνίου 2022
Ο Sharma φύτεψε 224 δέντρα και θάμνους σε 75 τ.μ. πίσω από το σπίτι του. Μετά από ένα χρόνο, είχε το δικό του δάσος. Σήμερα έχει μια εταιρία που επαναφέρει φυσικά δάση και αυτός είναι ένας οδηγός που παραχώρησε στα Ted.

«Όταν κοιτάτε μια σειρά από κενές θέσεις στάθμευσης, τι βλέπετε;» Πολλοί από εμάς θα το βλέπαμε όπως είναι - ένα μέρος που θα μπορούσε να γεμίσει με αυτοκίνητα και φορτηγά. Αλλά για τον οικολογικό μηχανικό Shubhendu Sharma, είναι ένας χώρος που πρέπει να φυτευτεί με δέντρα και να μετατραπεί σε ένα συμπαγές αλλά πανίσχυρο δάσος.

Επιπλέον, πιστεύει ότι αυτά τα μικροσκοπικά δάση μπορούν να ευδοκιμήσουν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των πιο πολυσύχναστων και μολυσμένων πόλεων, όπου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση καθαρού αέρα και νερού και να παρέχουν σπίτι για ζώα και έντομα. «Ένα δάσος δεν είναι ένα απομονωμένο κομμάτι γης όπου τα ζώα ζουν μαζί. Ένα δάσος μπορεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της αστικής μας ύπαρξης».

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πόσο απαραίτητα είναι τα δέντρα για την υγεία μας και για τον πλανήτη.  Ωστόσο, εκατομμύρια εκτάρια δάσους καθαρίζονται κάθε χρόνο λόγω της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της υλοτομίας και της κατασκευής, καθιστώντας την αποψίλωση των δασών έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Εμπνευσμένος από το έργο του Ιάπωνα επιστήμονα Akira Miyawaki, ο Sharma έχτισε ένα δάσος στην πίσω αυλή του σπιτιού της οικογένειάς του στη βόρεια Ινδία το 2010. Φύτεψε 224 νέα δέντρα και θάμνους σε 75 τετραγωνικά μέτρα οικόπεδο. Μεγάλωσαν και άκμασαν, και μια ντουζίνα είδη πουλιών ήρθαν. Οι φυτεύσεις δημιούργησαν σκιά και οι ρίζες τους μπορούσαν να απορροφήσουν ακόμη και τις άφθονες βροχές των μουσώνων. Μετά από ένα χρόνο, είχε το δικό του δάσος.

Έκτοτε, η Sharma έχει ιδρύσει μια εταιρεία που ονομάζεται Aforestt. Η πρώτη της προτεραιότητα είναι να επαναφέρει τα φυσικά δάση σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πλέον. Αυτό σημαίνει αποκατάσταση σταθερών οικοσυστημάτων φυτών που υπήρχαν παλαιότερα σε αυτούς τους χώρους. Τέτοια συστήματα χρειάζονται συνήθως εκατοντάδες χρόνια για να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν μαζί, αλλά ο Sharma πιστεύει ότι είναι δυνατό να γίνει αυτό σε μόλις 10 χρόνια -και έχει πολλά παραδείγματα για να το αποδείξει. Έχει αποδείξει ότι μπορείτε να πάρετε ένα χώρο στο μέγεθος έξι ή επτά θέσεων στάθμευσης -και να δημιουργήσετε ένα καταπράσινο δάσος με πάνω από 100 δέντρα και θάμνους. Μέχρι στιγμής, η Aforestt έχει φυτέψει 144 δάση σε 45 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Λοιπόν, πώς χτίζετε ένα πλήρες δάσος το συντομότερο δυνατόν;  Με στόχο δύο πράγματα: Πυκνότητα και φύτευση ιθαγενών ειδών. Όσον αφορά στην επίτευξη πυκνότητας, το παν είναι να γεμίσετε έναν χώρο με δέντρα και θάμνους διαφορετικού ύψους. «Φτιάχνοντας ένα δάσος με πολλά επίπεδα, μπορούμε να γεμίσουμε έναν ολόκληρο κάθετο χώρο με πράσινο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε 30 φορές περισσότερη πράσινη επιφάνεια σε σύγκριση με ένα γκαζόν ή έναν κήπο στην ίδια περιοχή».

Ένα μικροσκοπικό δάσος παρέχει μια οικονομικότερη και αποδοτικότερη εναλλακτική λύση από το γκαζόν. Τα δέντρα όχι μόνο είναι ομορφότερα και πιο οικολογικά αλλά λειτουργούν και σαν σφουγγάρι τόσο για τον θόρυβο όσο και για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα σωματίδια.

Η φύτευση δέντρων που είναι εγγενή στην περιοχή σας έχει συγκεκριμένα οφέλη; Δεδομένου ότι είναι ήδη προσαρμοσμένα στο κλίμα, απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση από πολλά άλλα μη ιθαγενή είδη. Τα γηγενή δέντρα δημιουργούν επίσης ένα φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη της άγριας ζωής -πουλιά και έντομα. Οι πρώτες  μελέτες  δείχνουν ότι αυτά τα πυκνά δάση μπορεί πράγματι να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα φυσικά δάση.
 

«Αν πας στο Ντουμπάι, στην Καλιφόρνια και την Ισπανία, βλέπεις τους ίδιους φοίνικες. Είναι ένας βαρετός κόσμος, ξέρεις; Η ομορφιά ενός δάσους είναι η διαφορετικότητα. Υπάρχουν τόσα πολλά να απολαύσετε…»   


Είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε το δικό σας μικροσκοπικό δάσος σε 5 βήματα;
–Προσδιορίστε τα ιθαγενή είδη. Όταν ξεκινάει ένα έργο, ο Sharma και η ομάδα του πηγαίνουν πρώτα στο πλησιέστερο εθνικό πάρκο, προστατευμένο άλσος ή φυσικό καταφύγιο για να αναζητήσουν τμήματα διατηρημένων δασών. Δίνοντας μεγάλη προσοχή στον αριθμό και τους τύπους των δέντρων σε ένα φυσικό οικοσύστημα θα σας επιτρέψει να φτιάξετε το δικό σας, λέει -για παράδειγμα, σημειώνοντας τη σχετική αναλογία των ιθαγενών ειδών θα σας δώσει μια ιδέα για το πόσα να φυτέψετε. «Αν μπορείτε, μαζέψτε τους σπόρους, φυτρώστε φυτά από αυτούς. αυτή είναι η αρχή της εργασίας», λέει. ( Σημείωση του συντάκτη: Αυτό δεν είναι νόμιμο σε ορισμένα μέρη, επομένως ελέγξτε πρώτα).

Εάν δεν μπορείτε να συλλέξετε σπόρους ή δεν σας επιτρέπεται από το νόμο να το κάνετε, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από κάποιον με γνώσεις σε τοπικό φυτώριο, κήπο ή πράκτορα γεωργικής ή επαρχιακής επέκτασης να προτείνει ιθαγενή είδη για φύτευση.

–Φροντίστε το έδαφος. Το υγιές έδαφος είναι η βάση ενός υγιούς δάσους. «Βρείτε διαφορετικούς τύπους βιομάζας ή οργανικής ύλης, που μπορούν να κάνουν το χώμα σας υγρό, με θρεπτικά συστατικά και τόσο μαλακό ώστε οι ρίζες να μπορούν να διεισδύσουν σε αυτό εύκολα». Η ομάδα του χρησιμοποιεί συχνά τύρφη κοκοφοίνικα (γνωστή και ως κοκοφοίνικα, φλοιούς από το εξωτερικό στρώμα μιας καρύδας) επειδή είναι εξαιρετικά απορροφητικό και βελτιώνει την κατακράτηση νερού σε ξηρό έδαφος.

«Για το συμπιεσμένο χώμα, χρησιμοποιούμε φλοιό αχλαδιών ή κελύφη φιστικιών». Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για τη στήριξη των ριζών των δέντρων σας. Επίσης αντί να προσθέτει τεχνητά λιπάσματα προσθέτουν μικροοργανισμούς. «Παίρνουμε χώμα από ένα φυσικό δάσος, έτσι μπορούμε να πάρουμε τις εγγενείς αποικίες μικροβίων και μυκήτων και πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό τους σε αυτό που ονομάζουμε τσάι κομποστοποίησης», λέει ο Sharma. Το τσάι κομπόστ είναι ένας θρεπτικός ζωμός πλούσιος σε μικρόβια, ο οποίος αραιώνεται και προστίθεται στο έδαφος. Αυτοί οι μύκητες και τα μικρόβια αναπτύσσονται και υποστηρίζουν το δίκτυο ριζών για να επιτρέψουν στα δέντρα να αναπτυχθούν γρήγορα και συλλογικά. Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του τσαγιού κομπόστ, μπορείτε να προσθέσετε κανονικό λίπασμα, το οποίο είναι γνωστό ότι υποστηρίζει την υγεία του εδάφους. 

–Φυτέψτε αλλά μην ξεχνάτε το σάπια φύλλα. Το κλειδί για την επίτευξη ενός πυκνού δάσους είναι η διευθέτηση του τοπίου σε μια ευεργετική αναλογία στρωμάτων. «Χωρίζουμε τα δέντρα μας σε τέσσερα διαφορετικά στρώματα: ένα στρώμα θάμνου, ένα στρώμα υποδέντρου, ένα στρώμα δέντρου και ένα στρώμα φυλλωσιές», εξηγεί η Sharma. Η ακριβής αναλογία αυτών των στρωμάτων εξαρτάται από το πού ζείτε. Για παράδειγμα, ένα περιβάλλον τροπικού δάσους όπως το Σάο Πάολο θα έχει πιο πυκνό στρώμα φυλλωσιές, ενώ μια περιοχή με κλίμα που μοιάζει με έρημο θα έχει περισσότερους θάμνους. Τα πιο επιτυχημένα δάση θα μιμηθούν τη σύνθεση των φυσικών περιβαλλόντων που βρίσκονται στην περιοχή σας.

Αυτό που πραγματικά θέτει τις βάσεις για ταχεία ανάπτυξη είναι η πυκνότητα των στρωμάτων σας. Καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν, επικοινωνούν μέσω μυκητιακών δικτύων που προστατεύουν από ασθένειες και παρέχουν θρεπτικά συστατικά το ένα στο άλλο. Το σάπια φύλλα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία του οικοσυστήματος κάτω από το έδαφος από σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες -σαν μια προστατευτική κουβέρτα πάνω από το έδαφος για όλες τις εποχές. Η ομάδα του Sharma χρησιμοποιεί συνήθως άχυρο, αλλά λέει ότι το σωστό σάπια φύλλα μπορεί να είναι «οτιδήποτε δεν επιτρέπει στο νερό να εξατμιστεί πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι αρκετά ανοιχτό για να αφήσει το νερό να διαρρεύσει και να φτάσει στο έδαφος». Το σάπια φύλλα όχι μόνο προστατεύει το έδαφος, αλλά επίσης παγιδεύει την υγρασία όταν κάνει ζέστη και προστατεύει από τον παγετό και τον πάγο.

–Συντηρήστε για μερικά χρόνια. Όταν φυτευτούν τα φυτά σας, θα χρειαστεί να κάνετε τακτική συντήρηση για δύο χρόνια –πότισμα και ξεχορτάριασμα. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που η ομάδα Aforestt δεν κάνει ποτέ σε αυτή τη χρονική περίοδο: Ποτέ δεν κλαδεύουν, ούτε κόβουν τα δέντρα. Δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταπράσινο δάσος, το κλάδεμα θα εξουδετερώσει αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης. Επιπλέον, αφού φτάσετε σε ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης, θα είστε σε θέση να σταματήσετε το ξεχορτάριασμα. «Τελικά, το δάσος γίνεται τόσο πυκνό που το φως του ήλιου δεν φτάνει πια στο έδαφος. Μόλις το φως του ήλιου δεν μπορεί να φτάσει πια στο έδαφος, τα ζιζάνια δεν μπορούν επίσης να αναπτυχθούν επειδή χρειάζονται το φως του ήλιου».

–Αφήστε το να μεγαλώσει! Το Humus είναι το οργανικό υλικό που υπάρχει φυσικά σε υγιή περιβάλλοντα. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται, τότε θα ξέρετε ότι είναι ώρα να αφήσετε το δάσος σας να μεγαλώσει μόνο του. «Το humus είναι η τροφή για το δάσος. Μπορεί να κατασκευαστεί μόνο στο φυσικό δάσος, γιατί είναι ένας συνδυασμός βιομάζας, μυκήτων, νεκρών εντόμων, μικροοργανισμών, γαιοσκωλήκων κ.λπ.». Πώς ξέρετε πότε έχει σχηματιστεί humus; «Αρχικά, θα δείτε μόνο φύλλα στο δάσος, μετά κλαδιά, και μετά θα δείτε παλιά κλαδιά να πέφτουν, τερμίτες να μπαίνουν για να μετατρέψουν αυτό το κλαδί σε σκόνη. Γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και πλούσιο…». Τα δάση συνήθως μπορούν να μείνουν μόνα τους μετά από τρία χρόνια.

Εάν δεν έχετε χώρο ή χρόνο για να φτιάξετε το δικό σας δάσος, μπορείτε να συμμετάσχετε με άλλους τρόπους. «Αυτό που θα παροτρύνω πραγματικά τους ανθρώπους να κάνουν είναι να πάνε στο τοπικό φυσικό δάσος τους και να μάθουν για τα ιθαγενή τους δέντρα», λέει η Sharma. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ονομάσουμε πολλές ράτσες σκύλων ή γατών ή ονόματα πολλών φρούτων και λαχανικών, επομένως προσθέστε τις γνώσεις σας μαθαίνοντας τα ονόματα 25 ιθαγενών ειδών δέντρων. Στη συνέχεια, αναζητήστε τα στην κοινότητά σας.

Για την επέκταση του δικτύου Aforestt, η Sharma συνεργάζεται με συνεργάτες σε άλλες χώρες και ανέπτυξε μια εφαρμογή crowdfunding που ονομάζεται  Sugi. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να δωρίζουν και να χρηματοδοτούν δασικά έργα, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο γύρω από τα αστικά περιβάλλοντα. Ελπίζει ότι φυτεύοντας σπόρους έμπνευσης, το κίνημα της αναδάσωσης θα εξαπλωθεί έτσι ώστε όλο και περισσότερη γη να μετατρέπεται ξανά σε δάση. Ενώ η ομάδα της Aforestt ξεκίνησε στην Ινδία, έχει διαβουλευτεί με ομάδες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καμερούν, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Έχουν αναπτύξει μια βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα με βέλτιστες πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας και να διατηρεί  έναν ενημερωμένο οδηγό για την αναδάσωση .

Φυτεύοντας μικροσκοπικά δάση σε όλο τον κόσμο, ο Sharma και η ομάδα του ελπίζουν να ανοίξουν τα μάτια των ανθρώπων στην ποικιλία και το μεγαλείο των ιθαγενών φυτών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι η αντίληψή μας για την ομορφιά πρέπει να αλλάξει», λέει. «Δεν υπάρχει μια συνταγή που να ταιριάζει σε όλους, γιατί η Γη είναι εξαιρετικά βιοποικιλότητα. Αν πας στο Ντουμπάι και την Ισπανία, βλέπεις φοίνικες και αν πας στην Καλιφόρνια, βλέπεις τους ίδιους φοίνικες. Είναι ένας βαρετός κόσμος, ξέρεις; Η ομορφιά ενός φυσικού δάσους είναι ότι είναι διαφορετικό παντού και υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις. Υπάρχουν τόσα πολλά να απολαύσετε.»


Διαβάστε επίσης:
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φυτό στη Γη
Σώστε τους Κέδρους
Όταν η Τζούλια έμεινε στο δέντρο Λούνα, για 738 ημέρες

 
εμφάνιση σχολίων