0
1
σχόλια
435
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Μια νέα «κεντροδεξιά» της ΕΕ υπόσχονται οι ακροδεξιοί ηγέτες, οι οποίοι συνασπίζονται με στόχο την καταπολέμηση των ανερχόμενων σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη
 
PRESS | UNSPLASH
6 Ιουνίου 2022
Τον Ιούλιο του 2021, ακροδεξιά κόμματα από 16 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το Rassemblement National του Frances, το PiS της Πολωνίας, το Fidesz της Ουγγαρίας και η Lega της Ιταλίας, υπέγραψαν ένα έγγραφο που αναφέρεται σε «δεξιά κόμματα» που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, εννέα ακροδεξιοί και εθνικιστές Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για μια πατριωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox στη Μαδρίτη.

Οι επικριτές προτείνουν ότι οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης, που συζητούν μια νέα συμμαχία από τότε που το κόμμα Fidesz του Όρμπαν αποχώρησε από την παραδοσιακή κεντροδεξιά οικογένεια της ΕΕ (ΕΛΚ), είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν από τις διαδοχικές εκλογικές ήττες του ΕΛΚ σε ολόκληρο το μπλοκ.

Το τελευταίο εκλογικό φιάσκο του ΕΛΚ σημειώθηκε στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, κατά τις οποίες η Valérie Pécresse, η υποψήφια του κεντροδεξιού Les Republicains (LR), έπεσε κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την ελάχιστη επιστροφή των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει ένα «κεντροδεξιό» προφίλ αποφεύγοντας αυτή τη φορά εξτρεμιστικές θέσεις –τουλάχιστον δημόσια– παρέχοντας μια πρόγευση του τι σχεδιάζει η ακροδεξιά της ΕΕ. Ωστόσο, «δεν έπεισε», σχολίασε η EURACTIV France.

Εντωμεταξύ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ιταλίας και ηγέτης της Lega Ματέο Σαλβίνι βρέθηκε σε «πλήρη συμφωνία» με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε μια συνάντηση στη Ρώμη, όπου συζήτησαν τη δημιουργία μιας νέας «κεντροδεξιάς» για την καταπολέμηση των ανερχόμενων σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη. Στην πρώτη του διεθνή επίσκεψη μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έσπασε μια παράδοση, καθώς επέλεξε να επισκεφθεί την Ιταλία και όχι την Πολωνία. Μετά από μια ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα, συνάντησε τον ηγέτη της Lega για να συζητήσουν τη διεθνή κατάσταση υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σαλβίνι τόνισε την «πλήρη συμφωνία» του με τον Όρμπαν σε ζητήματα όπως «η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για οικογένειες και επιχειρήσεις», αλλά και την ανάγκη να εργαστεί «για μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εναλλακτική έναντι των σοσιαλιστών, για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τις ρίζες της Δύσης».

Είναι η πρώτη φορά που ο Σαλβίνι αναφέρεται σε μια νέα «κεντροδεξιά» της ΕΕ. Στην Ιταλία, η κεντροδεξιά ενσαρκώνεται από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ταυτόχρονα, η Lega του Σαλβίνι θεωρείται ακροδεξιός ή δεξιός, αν και μοιράζεται αυτόν τον χώρο με τον Fratelli d’Italia της Τζόρτζια Μελόνι.


Με στοιχεία από το ρεπορτάζ της EurActiv.it και της Margherita Montanari
 
εμφάνιση σχολίων