0
1
σχόλια
392
λέξεις
VISUALISM
DOCTV.GR | UNSPLASH
21 Φεβρουαρίου 2022
Αιγαίο, λευκό και μπλε, κάτω από τον εκτυφλωτικό ελληνικό ήλιο. Η πραγματικότητα είναι πως το διάταγμα του Μεταξά, τη δεκαετία του '30, όρισε ότι τα σπίτια στα νησιά θα είναι λευκά και τα παράθυρα μπλε. Το έκανε για δύο λόγους: για να έχει το Αιγαίο τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και για να γίνει νόμος η απολύμανση στα χρόνια της χολέρας! Ο ασβέστης έδιωχνε τα μικρόβια ενώ ήταν μία φθηνή και αποτελεσματική λύση.

Πριν από αυτό οι κάτοικοι του Αιγαίοι κινδύνευαν από τους πειρατές και δεν έβαφαν τα σπίτια τους, αντιθέτως τα «έκρυβαν» υπό το φόβο των πειρατών, τα έφτιαχναν από πέτρα και χανόντουσαν στα χρώματα του τοπίου.

Τι χρώματα ήταν όμως τα σπίτια πριν το διάταγμα Μεταξά; Η έντονη ώχρα, το χονδροκόκκινο και το λουλακί είναι τα φυσικά χρώματα που κυριαρχούσαν στα σπίτια της Σαντορίνης. Οι κάτοικοι κρατούν ακόμα την παράδοση και σε αρκετούς οικισμούς τα χρωματιστά σπίτια ξεπερνούν σε αριθμό τα ασβεστωμένα, που έχουν επικρατήσει στις Κυκλάδες.

Τα βασικά χρώματα που κυριαρχούσαν στα σπίτια ήταν εκείνα αυτά που χρησιμοποιούνταν από τα βάθη των αιώνων στολίζουν τις περίφημες θηραϊκές και μινωικές τοιχογραφίες: η ώχρα η έντονη, το χονδροκόκκινο (αλλιώς ρόσο της Βερόνας ή κόκκινο της Πομπηίας), το μαύρο (ή φούμο) και το λουλακί (ή μπλε της Αιγύπτου).

Όσο για τα κουφώματα, οι κάτοικοι τα έβαφαν σε διάφορες αποχρώσεις, με ό,τι χρώμα περίσσευε από τη βάρκα τους. Τα νεοκλασικά επίσης, τα καπετανόσπιτα, τα σπίτια των πλουσίων, που υπάρχουν σε όλα τα νησιά, ήταν βαμμένα σε διάφορα χρώματα. Είναι τα χρώματα της Αναγέννησης, που επέστρεψαν στον τόπο τους από τη Δύση.

Διαβάστε επίσης:Η ιστορία του Μπλε 

Το μπλε ήταν το πρώτο συνθετικό χρώμα στην ιστορία, για την προέλευση του οποίου υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Σύμφωνα με μελετητές της αρχαιότητας, οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που το συνέθεσαν και το χρησιμοποίησαν στην κεραμική, σε σαρκοφάγους κ.λπ. και από εκεί έφτασε στην Κρήτη και τις Κυκλάδες. Άλλη θεωρία λέει ότι το μπλε έφτασε ταυτόχρονα στην Αίγυπτο και την Κρήτη από τη Συρία ή τη Μεσοποταμία. Το σίγουρο είναι ότι συναντάται σε τοιχογραφίες της Κνωσού του 2100 π.Χ., ενώ ένα άλλο γαλανό χρώμα από γαιώδες υλικό χρησιμοποιείται από τεχνίτες της Θήρας το 1750 π.Χ. πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Το σίγουρο είναι ότι τα σημερινά βιομηχανοποιημένα χρώματα δεν πλησιάζουν τα παλιά φυσικά της ώχρας και του κόκκινου των Κυκλάδων.


Διαβάστε επίσης:
H ιστορία του χρώματος στην τέχνη
H ευτυχία είναι μπλε
Ελύτης: Τα μπλε ποιήματα


 
εμφάνιση σχολίων