0
1
σχόλια
523
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
20 Δεκεμβρίου 2023
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΥΔΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
ΥΛΙΚΆ: 1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ξύλο κανέλας, ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο ή 2-3 κόκκους, γαρίφαλο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού, 1 ποτήρι του κρασιού σαμιώτικο κρασί λευκό, 1 μέτρια ντομάτα ή το 1/3 από μια κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ, περασμένο από το μούλτι, 3-4 μέτρια κυδώνια κομμένα στα 4 ή στα 6, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας Βούτυρο Lurpak, 500γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι,πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Καθαρίζετε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια, τα κόβετε σε φέτες και τα βάζετε σε μπολ με νερό που περιέχει 1 στημένο λεμόνι και τις λεμονόκουπες, για να μην μαυρίσουν. Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζετε ελαφρά το κρέας μαζί με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το γαρίφαλο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί συνολικά γύρω στη 1 ώρα και τρία τέταρτα. Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας ζεσταίνετε τη 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά και ροδίζετε καλά τα κυδώνια με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, από όλες τις πλευρές. Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αλλά θέλει περίπου 30 λεπτά ακόμη μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και τα κάστανα. Μόλις το κρέας γίνει λουκούμι, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ, ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ 
ΥΛΙΚΆ:
1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους, ½ κιλό κάστανα, 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα, 4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα,2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας βούτυρο, 1 φλιτζάνι κρασί λευκό, 3 κουτ. σούπας μέλι, 2 δαφνόφυλλα,1 ξυλάκι κανέλας, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα. Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε. Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε.

Via olivemagazine
 
εμφάνιση σχολίων