1
1
σχόλια
401
λέξεις
ΖΗΝ
Ο Νικόλαος Σκαρμέας είναι αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και η μελέτη του λέει ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες
 
DOCTV.GR
18 Νοεμβρίου 2021
Ο Νικόλαος Σκαρμέας εργάζεται κατά του Αλτσχάιμερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών και ασχολείται με κλινικές και ερευνητικές μελέτες στο ερευνητικό κέντρο του Columbia Presbyterian Medical Center.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεταβλητότητα της κλινικής ανταπόκρισης της νόσου του Αλτζχάιμερ, η οποία συσχετίζεται με εγγενή ή επίκτητα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία όπως το IQ, το μορφωτικό επίπεδο και η πνευματική σωματική και κοινωνική δραστηριότητα αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αυτά τα στοιχεία διερευνούνται είτε επιδημιολογικά είτε με τεχνική απεικόνιση.

ΕΡΕΥΝΑ: Μεσογειακή διατροφή για κοφτερό μυαλό

Ο καθηγητής διερευνά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να βελτιώσουν τη γνωστική ικανότητα (όπως ο δείκτης IQ, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα αλλά και ο τρόπος ζωής) των ηλικιωμένων ανθρώπων που ο εγκέφαλος τους έχει υποστεί βλάβη από τη νόσο του Αλτζχάιμερ και από τη φθορά του χρόνου.

Πιο πρόσφατα, το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές επιλογές και συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή αλλά και  ο σωστός τρόπος ζωής  μπορούν να προστατέψουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη των ανθρώπων.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι φυτικές ίνες, τα όσπρια, το ψάρι, το τσάι, o καφές                                 

Σύμφωνα με κλινική του μελέτη οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες συγκριτικά με εκείνους που τρέφονταν διαφορετικά.

«Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτζχάιμερ αλλά και να παρατείνει τη ζωή σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν» δήλωσε. Υπενθυμίζουμε ότι αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι φυτικές ίνες, τα όσπρια, το ψάρι, το τσάι, ο καφές.

Χωρίς Μεσογειακή διατροφή τα Ελληνόπουλα


Ο Σκαρμέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής το 1992 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στην Αμερική προκειμένου να ολοκληρώσει την ειδίκευση του στην Νευρολογία στο Columbia Presbyterian Medical Center. Έπειτα ολοκλήρωσε μία διετή υποτροφία στον τομέα της γεροντικής άνοιας του τμήματος Νευρολογίας στο Columbia Presbyterian Medical Center. Το 2005, έλαβε το master του στην Κλινική Έρευνα από το Columbia University Mailman School of Public Health.

 
 
Με πληροφορίες από Neurology, ellines.com, Alzheimer Athens
 
 
εμφάνιση σχολίων