0
2
σχόλια
378
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
DOCTV.GR
12 Οκτωβρίου 2021
«Βρήκα το ελάφι να στέκεται στην άκρη του δρόμου να στέκεται σε κάτι λασπόνερα. Κατέβηκα από το αμάξι να δω πως είναι, το πλησίασα γιατί δεν κουνιόταν. Τα πίσω του πόδια είχαν πρόβλημα και έπεφτε στο οδόστρωμα. Πήρα το 112 και με συνέδεσαν με την Άμεση Δράση. Η Άμεση Δράση είπε ότι θα στείλει περιπολικό, δεν ήρθε κανένας… Μετά καλέσαμε το δασαρχείο, που είπε ότι είναι ένα ηλικιωμένο ελάφι και αυτή είναι η φύση του. Ο κύριος είχε περάσει το συγκεκριμένο ελάφι για ηλικιωμένο, λέει το είχε δει από το πρωί».

Ο Νίκος Λεφατζής εντόπισε το ελάφι, και κατάφερε να επικοινωνήσει μετά από πολλή επιμονή με το δασαρχείο. «Μου είπαν» τι θέλετε κύριε, έχετε πάρει πόσα τηλέφωνα από το πρωί!» είπε ο κ. Λεφατζής στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA.Το ελάφι αργοπέθαινε αβοήθητο επί τρεις ημέρες και τελικά υποβλήθηκε σε ευθανασία. Τελικά ήταν νέο και όχι ηλικιωμένο, και όπως διαπιστώθηκε, είχε κάταγμα λεκάνης.

Ο Γεώργιος Φρούσιος, αναπληρωτής Δασάρχης Πάρνηθας του απάντησε: «Ότι θέλετε να μάθετε, στείλτε το γραπτώς. Περιμένουμε την αναφορά της κτηνιάτρου για να δούμε τι έγινε. Το ελάφι ήταν στον δρόμο από την περασμένη Πέμπτη. Περιμένουμε την κτηνίατρο. Έχουμε ένα μήνα περιθώριο να σας απαντήσουμε. Όταν θέλουμε θα σας στείλουμε email».

Ο Ιωάννης Στάμου, αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, σημείωσε πως το δασαρχείο είναι υπεύθυνο να φέρει τον κτηνίατρο. «Η πρακτική είναι να επεμβαίνουμε και να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες με κτηνίατρο", είπε υποστηρίζοντας πως ήταν δύσκολο για τον κτηνίατρο να μεταβεί έγκαιρα στην Πάρνηθα, καθώς μένει στον Πειραιά… «Δεν υπάρχει 24ωρη λειτουργία στο δασαρχείο, υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό, οι οποίες έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια».

H WWF Ελλάς έχει υποστηρίξει πως σημαντική κρίνεται η δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης των ελαφιών που απειλούνται προς εξαφάνιση. Ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας με περίπου 590 άτομα (2015) είναι ο πιο ακμαίος της χώρας. Μικρός πληθυσμός βρίσκεται στη Ροδόπη, ενώ ίσως επιβιώνουν ακόμη και λίγα ζώα στους Ραφταναίους στα Πράμαντα της Ηπείρου, από προηγούμενο εμπλουτισμό. Τέλος, μικροί αριθμοί φυλάσσονται σε εκτροφεία.

Το κόκκινο ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες όμως, οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να θεωρείται πλέον «Κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας  (Αθήνα, 2009).