0
1
σχόλια
348
λέξεις
CULTURE
Με επίσημη απόφαση, η Unesco ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων που «η Ελλάδα διεκδικεί νόμιμα»
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Οκτωβρίου 2021
Η Unesco καλεί με επίσημη απόφασή της το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καλώντας επιτακτικά τη βρετανική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της. Είναι η πρώτη φορά που η σύσταση παίρνει την μορφή απόφασης, γεγονός που ασκεί σημαντική πίεση στη Βρετανία.

Την απόφαση εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά που ψηφίζει ομόφωνα ένα σχετικό κείμενο με την μορφή απόφασης, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρα τη στήριξη της στην Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, αλλά και τη δυσαρέσκειά της για την επίλυση του ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και τόσα χρόνια.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, αφού η Duveen Gallery όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι κλειστή                         

Το συγκεκριμένο ζήτημα εντάσσεται σταθερά στην ατζέντα της UNESCO ως σύσταση από το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη. Ωστόσο, δεν είχε υπάρξει ως τώρα απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής που να εντοπίζει αυστηρά στο συγκεκριμένο θέμα. Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, αφού η Duveen Gallery όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι κλειστή για το κοινό εξαιτίας των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης των φθορών της.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2020, το Βρετανικό Μουσείο είχε δηλώσει επισήμως πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα μετά και την προειδοποίηση του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού  Όλιβερ Ντόουτεν ότι μπορεί να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει από τις προθήκες αντικείμενα για τα οποία υπάρχει διαμάχη. Αντίθετα θα προσπαθήσει να τα βάλει σε καλύτερο πλαίσιο ή να τα ερμηνεύσει εκ νέου με τρόπο που θα επιτρέψει στο κοινό να ενημερωθεί για την ολότητά τους» ήταν η απάντηση της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.

 
Διαβάστε επίσης:
Nat Geo: Πώς κλάπηκαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Γεμάτο «κλοπιμαία» το Βρετανικό Μουσείο
Μπορούμε να σας δανείσουμε τα Μάρμαρα
VIDEO: O Stephen Fry για τα μάρμαρα
εμφάνιση σχολίων