0
1
σχόλια
296
λέξεις
ΖΗΝ
Ο μεταβολισμός στην ενήλικη ζωή παραμένει σταθερός από τα 20 έως τα 60, σύμφωνα με νέα μελέτη
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | UNSPLASH
28 Ιουνίου 2023
Αποδίδουμε τα έξτρα κιλά μας, στη μέση ηλικία; Σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, αποκαλύπτει πως ο ανθρώπινος μεταβολισμός παραμένει σταθερός, από τα 20 έως τα 60 έτη.

Ο μεταβολισμός είναι βιοχημικές διαδικασίες που καλύπτουν τις ενεργειακές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού. Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα (είτε γεμάτο μύες, είτε με περισσότερο λίπος), τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να λειτουργεί.

Η επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των μεταβολικών ρυθμών ανδρών και γυναικών                                   

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον μεταβολισμό 6.400 ατόμων, ηλικίας από μόλις οκτώ ημερών έως 95 ετών. Τα συμπεράσματα της μελέτης, έδειξαν τέσσερις φάσεις του μεταβολισμού:

– Από τη γέννηση μέχρι την ηλικία του ενός έτους, ο μεταβολισμός επιταχύνει κατά 50% σε σχέση με τον μεταβολισμό ενός ενήλικα.
–Έως τα 20 έτη, ο μεταβολισμός επιβραδύνει ήπια.
– Από τα 20 έτη και μετά, μέχρι τα 60, δεν παρατηρείται καμία μεταβολή του.
– Η μείωση αρχίζει μετά τα 60 κατά 0.7 το χρόνο, ενώ ως τα 90 έχει φτάσει σε επίπεδα 26% πιο χαμηλά από τη μέση ηλικία.

Η επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των μεταβολικών ρυθμών ανδρών και γυναικών, εξετάζοντας διάφορους παράγοντες όπως η εμμηνόπαυση.

«Ο μεταβολικός ρυθμός είναι πραγματικά σταθερός καθ 'όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής», δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης Herman Pontzer, αναπληρωτής καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke. «Συχνά οι άνθρωποι λένε: “Όταν έγινα 30 ετών, ο μεταβολισμός μου κατέρρευσε”. Στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο πως κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει».


Με πληροφορίες από: Science, NBC News, The New York Times


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η ηλικία μας είναι όση δείχνει το αίμα μας
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 6 ιατρικά tips για αδυνάτισμα
εμφάνιση σχολίων