1
1
σχόλια
382
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Σχολιάζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
DOCTV.GR
9 Σεπτεμβρίου 2021
Το σύνθημα «Μητσοτάκη κάθαρμα» δεν ταυτίζεται με το πρόσφατο hashtag που περιέχει σεξουαλική αναφορά.
 
Είναι ένα ιστορικό σύνθημα που αποτέλεσε ιαχή το καλοκαίρι του 1965, όπως καταγράφεται και εδώ στην εφημερίδα «Ελευθερία», την εφημερίδα που εξέδιδε ο στενός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Πάνος Κόκκας. Το ντοκουμέντο είναι από το φύλλο της 30.6.1965, σελίδα 7 και το έχει εντοπίσει ο φίλος Constantinos Giannopoulos.
 
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απολάμβανε να γίνεται αντικείμενο τόσο έντονων συναισθημάτων. Είναι χαρακτηριστική η δική του αφήγηση στον Παπαχελά που λέει γελώντας ότι εκείνες τις μέρες βγήκε από το υπουργείο του και περπάτησε με τα πόδια διασχίζοντας μια πορεία στην οποία το πλήθος φώναζε «Μητσοτάκη κάθαρμα»! Μιλάμε για παροιμιώδη ψυχραιμία, την οποία προσωπικά θαυμάζω ως υπερδύναμη. Αυτό το προσωπικό χαρακτηριστικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για κάποιους ήταν βέβαια το πιο εξοργιστικό. Ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται ότι έχει «κληρονομήσει» η Ντόρα.
 
Τώρα, στο σήμερα, τί λειτουργία έχει το σύνθημα του 1965; Υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Όχι, βέβαια. Υπάρχει μόνο η προσωπική και πολιτική υποχρέωση για τον πρωθυπουργό να ακούει - κάποια στιγμή και σε πραγματικές συνθήκες - ένα μέρος του λαού που εκφράζεται έστω και με έναν ακραίο και καταφρονητικά τρόπο. Αυτό πρέπει να το ακούσει αδιαμαρτύρητα. Όπως τα άκουγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και γέλαγε μετά. Δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ εκείνος σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τέτοια!
 
Αν αρχίσει τις διώξεις για τέτοια θέματα, όπως βλέπουμε ότι είναι στο τσακ να το κάνει, αν δεν το έχει ήδη κάνει εμμέσως, πολύ φοβάμαι ότι η φήμη του θα έχει την τύχη της υπόθεσης εκείνου του Προέδρου της Δημοκρατίας που, μετά την σύλληψη του Λάκη Λαζόπουλου επειδή τον έλεγε «μαλάκα» σε μια επιθεώρηση του 1987, ο Λάκης αθωώθηκε πανηγυρικά, λόγω έλλειψης του στοιχείου του δόλου.
 
Πρωθυπουργός είναι, θα τ’ ακούσει. Οφείλει να το ανέχεται αδιαμαρτύρητα κι αν είναι έξυπνος να το απολαμβάνει.
 

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος, πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο, του ίδιου Πανεπιστημίου. Υπήρξε συνήγορος πολιτών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διετέλεσε μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Πλειάδες”), συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Αττικής.
 


Διαβάστε επίσης:«Η ανθρωποκτονία πρέπει να δικάζεται άμεσα»

 
εμφάνιση σχολίων