0
1
σχόλια
281
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αρκεί ένα κύμα φωτός, και να την μπροστά μας η αιωνιότητα»
 
DOCTV.GR
12 Νοεμβρίου 2021
Η αξία του ταξιδιού έγκειται στον φόβο. Κάποια στιγμή, τόσο μακριά από τον τόπο μας, τη γλώσσα μας (μια γαλλική εφημερίδα αποκτά ανεκτίμητη αξία. Κι αυτές τις βραδινές ώρες στα καφενεία όπου δοκιμάζουμε ν’ αγγίξουμε με τον αγκώνα μας άλλους ανθρώπους), μας κυριεύει ένας αόριστος φόβος, και μαζί μια ενστικτώδης επιθυμία να ξαναβρούμε την ασφάλεια των παλιών συνηθειών.

Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη συνεισφορά του ταξιδιού. Εκείνη τη στιγμή, είμαστε σε πυρετώδη κατάσταση αλλά και διαπεράσιμοι. Το παραμικρό χτύπημα μάς συνταράζει μέχρι τα τρίσβαθα του είναι μας. Αρκεί ένα κύμα φωτός, και να την μπροστά μας η αιωνιότητα.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να λέμε πως ταξιδεύουμε για την ευχαρίστησή μας. Δεν βρίσκουμε ευχαρίστηση στα ταξίδια. Θα έλεγα, μάλλον, ότι πρόκειται για ασκητικό τρόπο ζωής. Ταξιδεύουμε για την καλλιέργειά μας εάν, λέγοντας καλλιέργεια, εννοούμε την εξάσκηση της πιο ενδόμυχης αίσθησής μας, της αίσθησης δηλαδή της αιωνιότητας.

Η ευχαρίστηση μάς απομακρύνει από τους εαυτούς μας, όπως η «διασκέδαση» του Πασκάλ απομακρύνει από τον Θεό. Το ταξίδι, που είναι σαν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή επιστήμη, μας επαναφέρει σ’ Αυτόν.
 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ «Σημειωματάρια», βιβλίο πρώτο, εκδ. Πατάκη. Αλμπέρ Καμύ (7 Νοεμβρίου 1913-4 Ιανουαρίου 1960). Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα, περιλαμβάνονται τα μυθιστορήματα Ο Ξένος και Η Πανούκλα, τα θεατρικά Καλλιγούλας και Οι Δίκαιοι, αλλά και τα φιλοσοφικά δοκίμια Ο Μύθος του Σίσσυφου και Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος. Το 1957 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Διαβάστε επίσης:
Καμύ: Ελπίδα
Καμύ: Ο μεσογειακός ήλιος
Καμύ: Μια μέρα όμως γεννιέται το «γιατί»
Καμύ: Η ποίηση του κόσμου
εμφάνιση σχολίων