0
1
σχόλια
326
λέξεις
210
Μία ταινία μικρού μήκους καθώς και μια ηχητική εγκατάσταση θέτουν ερωτήματα, στο πλαίσιο της έκθεσης της Στέγης στο Πεδίο του Άρεως
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: ΕΥΗ  ΚΑΛΟΓΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

9 Ιουλίου 2021
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI, Artificial Intelligence) είναι ήδη εδώ. Η έκθεση “You and AI” αποτελείται από 25 ψηφιακά έργα που «ξεφυτρώνουν» στο Πεδίον του Άρεως και τα οποία μέσα από τρεις διαδρομές εξετάζουν τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: Δημοκρατία, Ταυτότητα και Περιβάλλον.

Στην έκθεση μας υποδέχονται επίσης μία ταινία μικρού μήκους καθώς και μια ηχητική εγκατάσταση, που προβληματίζουν σχετικά με τους κινδύνους που περικλείει η ανάθεση όλο και περισσότερων αποφάσεων για τη ζωή μας στους αλγόριθμους.

Η Άντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος Μαζωνάκης συμπρωταγωνιστούν στο video-art έργο της Εύης Καλογηροπούλου «Ανήκω σε μένα», μια δυστοπική φαντασία που διαδραματίζεται στα ναυπηγεία Περάματος και εκτυλίσσεται σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου το άγγιγμα είναι απαγορευμένο, ο έλεγχος ανήκει σε αλγοριθμικά συστήματα ενώ τα όρια ανάμεσα σε άνθρωπο και μηχανή καθίστανται δυσδιάκριτα. Υπαινισσόμενη την ύπαρξη ενός πανταχού παρόντος αλλά αόρατου ελεγκτικού μηχανισμού που διαχειρίζεται το καρνάγιο, η ταινία ακολουθεί την αφήγηση του Γιώργου (Γ. Μαζωνάκης), παλαιότερου εργάτη και υπεύθυνου στο ναυπηγείο, σκιαγραφώντας τις ανθρώπινες σχέσεις και συναλλαγές όπως διαμορφώνονται στη νέα πραγματικότητα.

Είναι ο Θεός αλγόριθμος; Ο sound designer Μανώλης Μανουσάκης και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, δημιουργούν στην καρδιά του πάρκου μια βαθιά υπαρξιακή ηχητική εγκατάσταση. Στην «Έξοδο» ο Γιώργος Μαζωνάκης εμβαθύνει στη ζωή του επί 11 λεπτά, σε μία μη γραμμική αφήγηση και χωρίς να τραγουδά ποτέ. Με ποιητικότητα, ο ήχος και ο λόγος ακροβατούν ανάμεσα στα σημαντικά ερωτήματα της ζωής αλλά και στα μεταφυσικά σημεία του αλγόριθμου και της τεχνητής νοημοσύνης.
 
 
 
 
 


Info: You and AI , Πεδίον του Άρεως, Παράταση έως 25 Ιουλίου 2021 | 18:00-23:00
 

Διαβάστε επίσης:
«Ανήκεις σ’εσένα;» Το νέο φεστιβάλ της Στέγης στο Πεδίον του Άρεως
εμφάνιση σχολίων