0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΖΗΝ
Ο «ρυθμός γήρανσης» που θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσουμε, μετράει βήματα και κύτταρα αίματος
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Ιουνίου 2021
Ποια είναι η μεγαλύτερη ηλικία που θα μπορούσε να φτάσει ο ανθρώπινος οργανισμός όντας σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος; Αυτό αναρωτήθηκαν επιστήμονες και με βάση το ερώτημα, καθιέρωσαν έναν «ρυθμό γήρανσης» που  έδωσε την εξής απάντηση: έως 150 χρόνια.

Χιλιάδες εθελοντές σε ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν δείγματα αίματος και ημερήσιες μετρήσεις βημάτων, ώστε να συμβάλλουν στην μελέτη. Όλα τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω app τηλεφώνου. Οι επιστήμονες μέτρησαν πόσο καιρό χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να ανακάμψει από το στρες, αναλύοντας μεταξύ άλλων τον αριθμό των αιμοσφαιρίων.

Οι χρόνοι ανάκαμψης του ανθρωπίνου σώματος, μειώνονται με την ηλικία. Οι μελετητές μπόρεσαν να μετρήσουν τη μείωση της «ανθεκτικότητας» του σώματος χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και να αναλύσουν τις αλλαγές στο σώμα με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το σημείο που δεν θα εμφάνιζε πια καμία ανθεκτικότητα. Αυτός ο ρυθμός γήρανσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιστημονικούς λόγους και να προβλέψει πόσο θα ζήσουμε.
 

Το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι σήμερα τα 73 χρόνια. Το 1950 ήταν μόλις 47  


Το «απόλυτο όριο» για ένα υγιές ανθρώπινο σώμα, θα μπορούσε να είναι από 120 έως 150 ετών, όμως το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς «η μειωμένη ανθεκτικότητα που έρχεται με τον χρόνο παρατηρήθηκε ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από μείζονες χρόνιες ασθένειες» αναφέρει σχετικό άρθρο της Scientific American.

Επί του παρόντος, ο γηραιότερος άνθρωπος που καταγράφηκε ποτέ ήταν η Jeanne Calment, από τη Γαλλία, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών, δηλαδή 28 χρόνια μικρότερη από αυτό που η μελέτη προβλέπει ως το «απόλυτο όριο» για τον άνθρωπο. Το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι σήμερα τα 73 χρόνια. Το 1950 ήταν μόλις 47. Η σταθερή αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενισχύει την πεποίθηση ότι ο χρόνος μας πάνω στη γη μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής, άσκησης και ηρεμίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications και πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gero, σε συνεργασία με το Roswell Park Comprehensive Cancer Center.

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: δοκιμάζουν γενετική θεραπεία που καθυστερεί τη γήρανση
ΕΡΕΥΝΑ: Το μυαλό χωρίς άσκηση
ΕΡΕΥΝΑ: Η ηλικία μας είναι όσο δείχνει το αίμα μας
εμφάνιση σχολίων