0
1
σχόλια
258
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Καθένας ζει μόνο το παρόν -τούτο το ακαριαίο». -Μάρκος Αυρήλιος
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Μαΐου 2021
Πέταξε τα όλα, κράτησε μόνο τούτα τα λίγα και να θυμάσαι ακόμη ότι καθένας ζει μόνο το παρόν -τούτο το ακαριαίο• τα άλλα ή τα έχει ζήσει πια ή είναι στη σφαίρα του άδηλου.

Μικρή λοιπόν η ζωή του καθενός, μικρή και η γωνίτσα της γης όπου την ζει, μικρή ακόμη και η διαρκέστερη υστεροφημία: στηρίζεται κι αυτή σε ανθρωπάκια που διαδέχονται το ένα το άλλο και που αύριο κιόλας θα πεθάνουν και δεν γνωρίζουν ούτε τον εαυτό τους, πολύ περισσότερο εκείνον που έχει πεθάνει από καιρό.

 
Μάρκος Αυρήλιος «Τα εις εαυτόν» - Εκδόσεις Θύραθεν. Ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος (26 Απριλίου 121 - 17 Μαρτίου 180) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 έως το 180. Κυβέρνησε ως συναυτοκράτορας με τον Λεύκιο Βέρο από το 161 έως το θάνατο του Βέρου το 169. Ήταν ο τελευταίος από τους Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες και θεωρείται επίσης ως ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία νίκησε την αναγεννημένη Παρθική Αυτοκρατορία στην Ανατολή. Επίσης πολέμησε εναντίον των γερμανικών φυλών στη Γαλατία και τον Δούναβη, ενώ σημειώθηκε και μία στάση εναντίον του, στην Ανατολή, από τον Αβίδιο Κάσσιο, η οποία απέτυχε. Ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε το περίφημο έργο "Έις εαυτόν", στα ελληνικά, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως έργο μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου.


Διαβάστε επίσης:
Γεννήθηκες, λοιπόν, μόνο για την ευχαρίστηση;
Γκόρκι: Οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν όλα τα ύψη
Επίκουρος: Ηδονή και φρόνηση
εμφάνιση σχολίων