0
1
σχόλια
458
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
PRESS | UNSPLASH
22 Απριλίου 2021
Απαντήσεις ζητούνται από την κυβέρνηση για το εάν η αιφνίδια ακύρωση του διαγωνισμού συνδέεται με το μπλόκο των Κινέζων στο φορτίο.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τους λόγους που έγινε η  αιφνίδια ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self test –με την προαίρεση για ακόμα 10 εκατομμύρια–, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, από τις κινεζικές αρχές έγινε μπλόκο σε παρτίδα προορίζονταν για την Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί εάν τα τεστ είναι πλαστά.

Τα συγκεκριμένα self test, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε κλείσει συμφωνία να τα φέρει στην Ελλάδα η εταιρεία Metron Healthcare, μια εκ των δυο εταιρειών που είχε κερδίσει τον τελευταίο διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια 10 + 10 εκατομμυρίων τεστ.

Τα self test εμφανίζονταν να είναι με το εμπορικό σήμα της κινεζικής εταιρείας JOYSBIO, η προμήθειά τους, όμως, από την ελληνική εταιρεία θα γινόταν από ενδιάμεση κινεζική εταιρεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή επιχειρηματικής εξέλιξης της εταιρείας JOYSBIO, Rick Zhang στο Documento, υπάρχει έρευνα από τις κινεζικές αρχές για το εάν τα συγκεκριμένα τεστ που φέρουν το εμπορικό τους σήμα είναι πιθανώς πλαστά.

Η εταιρεία όπως σημειώνει στις δηλώσεις του το ανώτατο στέλεχος μολονότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει, «θορυβήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι η προσφορά έγινε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που καθιστούσε πολύ δύσκολο αυτά τα τεστ να έχουν παραχθεί από το εργοστάσιό της».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η ελληνική εταιρεία Metron Healthcare είχε έρθει σε απευθείας επαφή μαζί τους αλλά τελικά επέλεξε να κλείσει τη συμφωνία με άλλη εμπορική εταιρεία. «Στην πραγματικότητα η Metron Healthcare επίσης συνομίλησε με τον εκπρόσωπο πωλήσεών μας αλλά επέμειναν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την εμπορική εταιρεία επειδή η τιμή που του προσφέρθηκε από εμάς ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που του προσφέρθηκε από την εμπορική εταιρεία. Αυτός είναι και ο λόγος που εντοπίσαμε ότι έχουν κλείσει συμφωνία με κάποιον που ενδεχομένως προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή ποτέ δεν θα προσφέραμε τόσο χαμηλές τιμές σε οποιονδήποτε πελάτη» δήλωσε στο Documento ο Rick Zhang.

Να σημειωθεί ότι ο CEO της Metron Healthcare, Δημήτρης Παπαδήμας, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μπλοκάρισμα παρτίδων self tests, τα οποία πιθανολογείται ότι είναι πλαστά.

Είπε ακόμα ότι από τον Οκτώβριο προμηθεύει την ελληνική αγορά μέσω της κινέζικης εμπορικής εταιρείας Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, η οποία ερευνάται τώρα για το ενδεχόμενο «μαϊμού» τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι η Metron Healthcare βγήκε ως μια εκ των αναδόχων εταιρειών για την προμήθεια των τεστ έχοντας δώσει προσφορά προς 2,14 ευρώ το κομμάτι.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού έγινε στις 13 Απριλίου ενώ η ακύρωσή του στις 21 Απριλίου το βράδυ με ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια.

Στην απόφαση ακύρωσης υπάρχει αναφορά για «εκκίνηση διαδικασιών άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων από τους υποψηφίους οικονομικούς φορείς» και ως εκ τούτου «δεν εξυπηρετείται πλέον ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος για την κατεπείγουσα, έκτακτη ανάγκη κάλυψης της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Via avgi.gr, documento.gr
εμφάνιση σχολίων