0
6
σχόλια
281
λέξεις
VISUALISM
Τα παρατηρητήρια αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία αρχιτεκτονημάτων αλλά όταν είναι υποβρύχια είναι ακόμα πιο συναρπαστικά και η θέα τους αλλάζει κάθε εποχή
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
27 Απριλίου 2021
Ο υποβρύχιος πύργος παρατήρησης Ashizuri είναι το τέλειο παράδειγμα της ιδέας που είχε η Ιαπωνία για το μέλλον, στη δεκαετία του '70. Χτίστηκε το 1971 και σχεδιάστηκε από τον Υoshikatsu Τsuboi, βρίσκεται στην καρδιά του εθνικού πάρκου Ashizuri-Uwakai και ξεχωρίζει λόγω της έντονης κόκκινης απόχρωσης αλλά και του πόσο επηρέασε την ιαπωνική αρχιτεκτονική και μηχανική.

Προσβάσιμος από μια γέφυρα που εκτείνεται πάνω από το νερό και έχει ύψος 24 μέτρα, ο πύργος παρατήρησης Αshizuri προσφέρει θέα τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και στο υποβρύχιο μέρος της. Η δομή αποτελείται από δύο επίπεδα - ένα πάνω από το νερό και ένα υποβρύχιο. Το τελευταίο είναι προσβάσιμο μέσω μιας σπειροειδούς σκάλας που οδηγεί τους επισκέπτες 7 μέτρα κάτω από το νερό.
 

Η συναρπαστική υποβρύχια ζωή αλλάζει σε ποικιλία από εποχή σε εποχή  

Μόλις φτάσουν στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τροπικά ψάρια, πολύχρωμα κοράλλια και εξωτικά πλάσματα, ενώ η υποβρύχια ζωή αλλάζει σε ποικιλία από εποχή σε εποχή. Μαζικές μεταναστεύσεις σαρδέλας και σκουμπριών παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ barracudas, θαλάσσιες χελώνες και σαλάχια έρχονται το φθινόπωρο.

Το παρατηρητήριο είναι ο τέταρτος παλαιότερος υποβρύχιος πύργος της Ιαπωνίας. Ο σχεδιασμός του Υoshikatsu Τsuboi λέγεται ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το Μεταβολιστικό κίνημα- ένα μεταπολεμικό ιαπωνικό αρχιτεκτονικό κίνημα που συνδύασε τις ιδέες για μεγάλες δομές με εκείνες της οργανικής βιολογικής ανάπτυξης. Παίρνει επίσης στοιχεία από τα περίπτερα που χτίστηκαν το 1970 στην Ιαπωνική παγκόσμια έκθεση της Οsaka και το φουτουριστικό φεστιβάλ της Showa που πραγματοποιήθηκε εκείνη την εποχή.