0
1
σχόλια
308
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
PRESS | UNSPLASH
26 Μαρτίου 2021
Ο τρόπος με τον οποίο πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο για την τηλεκπαίδευση συνδέονται με την προσωποποιημένη διαφήμιση. Μεταξύ αυτών και η Webex της Cisco.

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αύξηση εμφάνισης προσωποποιημένων διαφημίσεων σε ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί), σύμφωνα με σχετικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές στις οποίες εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό ποικίλλουν και συμπεριλαμβάνουν κυρίως φορητές συσκευές όπως Laptops, Tablets, Smartphones.

Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούνται για περισσότερους από έναν σκοπούς (εκπαίδευση εξ αποστάσεως, εργασία εξ αποστάσεως, επικοινωνία, ψυχαγωγία, και άλλους). Επίσης σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται από περισσότερα του ενός φυσικά πρόσωπα.

Τα όρια ανάμεσα στην απλή διαφήμιση – προώθηση προϊόντων και σε μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με προπαγάνδα και «πλύση εγκεφάλου» είναι δυσδιάκριτα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που λαμβάνεται πρόνοια ιδιαίτερα για τα παιδιά μέσω διεθνών συνθηκών από αναγνωρισμένους οργανισμούς όπως η UNICEF, ώστε να αποφεύγεται ακριβώς η φαλκίδευση των επιλογών τους, των προτιμήσεών τους. Και γι' αυτό υπήρξε μεγάλη ανησυχία μετά τις αποκαλύψεις του NEWS24/7 για τη σύμβαση που υπέγραψε η Cisco με το ελληνικό δημόσιο και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά τη χρήση των μεταδεδομένων από την εταιρία.

Οι πλατφόρμες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση συλλέγουν πληθώρα προσωπικών δεδομένων, τόσο «στατικών» (πληροφορίες συσκευής, διεύθυνση, περιηγητής, και άλλα) όσο και «δυναμικών» (προτιμήσεις, επιλογές, χρόνοι επίσκεψης και άλλα).

Η ολλανδική ΑΠΔΠΧ, ήδη από τον Απρίλιο 2020, διέγνωσε τη μεγάλη αύξηση στη χρήση λογισμικού τηλεδιασκέψεων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και εξέδωσε συγκριτικό πίνακα για μια σειρά εφαρμογές. Ο συγκριτικός πίνακας έχει σκοπό να πληροφορήσει τους Υπευθύνους Επεξεργασίας που θα χρησιμοποιήσουν τέτοιο λογισμικό σε σχέση με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ώστε οι επιλογές που θα γίνουν να έχουν λάβει υπόψη τους αυτή την παράμετρο.

Ιδού ο συγκριτικός πίνακας όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ολλανδικής Αρχής.

Via
εμφάνιση σχολίων