1
5
σχόλια
219
λέξεις
VISUALISM
Τα τεράστια πορτραίτα του διάσημου καλλιτέχνη JR, διαδηλώνουν στην έρημο, υπενθυμίζοντας τον μαρασμό των αγροτών και της γης του 21ου αιώνα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Μαρτίου 2021
Πλανήτης γη, 21ος αιώνας. Θέλοντας να ρίξει φως στην οικολογική καταστροφή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες του σήμερα, ο Γάλλος φωτογράφος και καλλιτέχνης του δρόμου JR δημιούργησε ένα διαδραστικό πρότζεκτ τεραστίων διαστάσεων, με δυνατό συμβολισμό.

Το Homily to Country, εστιάζει στους αγώνες των μικρών αγροτών απέναντι καταστροφή του αγροτικού τοπίου από μεγάλες εταιρίες, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, την εντατική άρδευση και την ξηρασία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2019 στην Ιταλία, με άξονα τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί μικροί αγρότες και κάτοικοι του οροπεδίου στα σύνορα μεταξύ της Ούμπρια, του Λάτσιο και της Τοσκάνης.

Τα πορτρέτα γυναικών και ανδρών αγροτών της κοινότητας Baakandji που απαθανάτισε ο JR, τυπώθηκαν σε μουσαμάδες μήκους 30 μέτρων, τους οποίους οι ίδιοι οι αγρότες οδήγησαν στην περιοχή των ξηρών λιμνών της Νότιας Ουαλίας. Στη συνέχεια τα τοποθέτησαν μέσα στη γη, σε μια συμβολική τελετουργία ταφής.

Το Homily to Country παρουσιάστηκε στην Τριενάλε της Αυστραλίας. Η ταινία Omelia Contadina που προέκυψε από αυτή την εγκατάσταση, έκανε πρεμιέρα στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (2020).