0
2
σχόλια
299
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Το νόμιζαν για κούπα. Το θαλάσσιο πνευστό έπιανε σκόνη στο μουσείο επί 8 δεκαετίες, μέχρι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πραγματικό σκοπό του
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
13 Φεβρουαρίου 2021
Πάνε 18.000 χρόνια από όταν φτιάχτηκε και σχεδόν 80 χρόνια από όταν ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στα Πυρηναία. Όμως μέχρι σήμερα, δεν είχαν ανακαλύψει την ιδιότητά του. Τα πρόσφατα ευρήματα αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία των ανθρώπων των σπηλαίων.

Το κοχύλι ανακαλύφθηκε το 1931, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη σπηλιά στα Πυρηναία και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν κούπα. Έμεινε για δεκαετίες μέσα στο Προϊστορικό Πάρκο Tarascon-sur-Ariège, μέχρι που οι μελετητές ανακάλυψαν πως οι αρχαίοι όχι μόνο είχαν φτιάξει μια τρύπα για το στόμα, αλλά επίσης είχαν μεταποιήσει με προσοχή και το εσωτερικό του κοχυλιού. Μόλις εντόπισαν αυτές τις τρύπες, αποφάσισαν να το επανεξετάσουν.
 

Η ένταση του ήχου που παράγει είναι πάνω από 100 ντεσιμπέλ. Τα κόκκινα σχέδιά του, δείχνουν την ιδιαίτερη σημασία που είχε η μουσική στην κουλτούρα των ανθρώπων της εποχής  

Τελικά το αρχαίο κοχύλι χρησιμοποιήθηκε ως πνευστό μουσικό όργανο και πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο του είδους του. Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι κάλεσαν έναν μουσικό ώστε να παίξει με αυτό και να αναβιώσει τους ήχους του. Ο μουσικός κατάφερε να βγάλει τρεις διαφορετικές νότες (Ντο, Ντο δίεση και Ρε) ενώ η ένταση του ήχου που παράγει είναι πάνω από 100 ντεσιμπέλ. Τα κόκκινα σχέδια που είναι ζωγραφισμένα πάνω του, δείχνουν την ιδιαίτερη σημασία που είχε η μουσική στην κουλτούρα των ανθρώπων της εποχής.

Το κοχύλι ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά περίπου 200 χιλιόμετρα από την θάλασσα. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι της εποχής μετακινούνταν πολύ ή χρησιμοποιούσαν το εμπόριο, αφού η σπηλιά μέσα στην οποία ανακάλυψαν το κοχύλι βρίσκεται πολύ μακριά από το νερό. Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να ερευνούν τα μυστήρια του κοχυλιού μέσα από μία τρισδιάστατη απεικόνιση.


Διαβάστε επίσης:
Δαρβίνος, φανταστικός φίλος
Η μουσική της θάλασσας
VIDEO: Ο πιανίστας της Αρκτικής
εμφάνιση σχολίων