0
1
σχόλια
769
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι εργαζόμενοι φοιτητές, η μαύρη εργασία και οι σχολές «με λαϊκότερη κοινωνική σύνθεση και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές»
 
PRESS
4 Φεβρουαρίου 2021
Το αφήγημα των αιώνιων φοιτητών και το κυβερνητικό αφήγημα περί τεμπέληδων που «αράζουν» και κοστίζουν στο έλληνα φορολογούμενο είναι διαχρονική. Αλλά και παράλληλα ψεύτικη!

Στην πραγματικότητα, το μοναδικό «κόστος» που θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν αιώνιο φοιτητή είναι το «κόστος φακέλου». Όλα τα άλλα, η λεγόμενη φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα κτλ) έχουν κοπεί προ πολλού.

Χαρακτηριστικά αλλά και ενδεικτικά, καθώς ισχύουν σε όλα τα ΑΕΙ με μικρές τροποποιήσεις, είναι τα όσα σχετικά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου:

«Η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή στο Τμήμα και παύει να ισχύει με τη λήψη του πτυχίου ή σε περίπτωση που ο φοιτητής ζητήσει τη διαγραφή του. Όπως σε όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ έτσι και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν προβλέπονται δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα, για τους Έλληνες φοιτητές. Στους φοιτητές προσφέρονται οι ακόλουθες παροχές:

• Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει η βιβλιοθήκη του Παντείου,
• Ελεύθερο wifi στους χώρους του Πανεπιστημίου,
• Δωρεάν διδασκαλία ξένων γλωσσών από το αρμόδιο Τμήμα του Ιδρύματος,
• Δωρεάν διδακτικά βιβλία και/ή άλλα διδακτικά βοηθήματα,
• Δελτίο ειδικού εισιτηρίου Αστικών Συγκοινωνιών,
• Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη,
• Άθληση στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο,
• Δωρεάν σίτιση (υπό προϋποθέσεις),
• Στέγαση (υπό προϋποθέσεις).

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι παροχές φοιτητικής μέριμνας διαρκούν για χρόνο ίσο προς τον χρόνο υποχρεωτικής φοίτησης (οκτώ εξάμηνα από την αρχική εγγραφή στο Πανεπιστήμιο) και, εφόσον ο φοιτητής δεν έλαβε το πτυχίο του στο διάστημα αυτό, παρατείνονται για τέσσερα ακόμη εξάμηνα (ν+2 έτη φοίτησης)», αναφέρει.

Άρα αιώνιοι φοιτητές = Καμία φοιτητική μέριμνα = Κανένα κόστος για το κράτος. Και τελικά ποιοι είναι αυτοί οι «τεμπέληδες»; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), κατά τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, από τους συνολικά 668.734 εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές οι 282.588 ήταν «αιώνιοι». Δηλαδή, σχεδόν οι μισοί (το 42%) από τους φοιτητές έχουν ξεπεράσει τα έξι έτη σπουδών.

Οι αριθμοί είναι κατά πάσα πιθανότητα σωστοί, πώς όμως άραγε μεταφράζονται; Μήπως το υπουργείο Παιδείας τους χρησιμοποιεί κατά το «δοκούν» για να προωθήσει τους στόχους του;

Όπως εξηγεί σε σχετικό του άρθρο ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας, ειδικός σε θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, «Tα μεγαλύτερα ποσοστά των λεγόμενων “μη ενεργών” φοιτητών παρουσιάζονται σε σχολές με λαϊκότερη κοινωνική σύνθεση και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές. Στις σχολές με μεγάλα ποσοστά καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σπουδών υπάρχει υπεραντιπροσώπευση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων».

Παράλληλα, μπορεί το νομοσχέδιο να έχει κάποιου είδους μέριμνα για όσους φοιτητές εργάζονται, αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι δουλεύουν «μαύρα», και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να παρουσιάσουν τις 20 ώρες εβδομαδιαίως που απαιτούνται. Αυτό το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει.

Έρευνα εκτίμησε το ποσοστό των φοιτητών που εργάζονταν μόνιμα ή περιστασιακά στο 42,4%. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 ένας στους πέντε φοιτητές ήταν αναγκασμένος να εργάζεται για να καλύψει τα έξοδα της φοιτητικής ζωής.

Μήπως τελικά, η αδυναμία αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους σπουδών από φτωχές λαϊκές οικογένειες σε συνδυασμό με την ανεύρεση εργασίας για τη στοιχειώδη κάλυψη κάποιων εξόδων, γεννούν δεκάδες χιλιάδες αιώνιοι φοιτητές;

Γιατί λοιπόν τέτοια σπουδή για την διαγραφή τους; Για το παραπάνω ερώτημα, ο καθένας μπορεί να έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και την δική του προσωπική άποψη. Από πλευράς μας, κρίνουμε καλύτερο, να κλείσουμε το ρεπορτάζ παραθέτοντας την άποψη των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας οι οποίοι το τελευταίοι διάστημα, μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα έχουν βγει στον δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, όπως αυτή αποτυπώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του συντονιστικού τους.

«Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν αναβάθμιση των σχολών αυτή γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψήφιση το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τις μεταβατικές διατάξεις σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφήνοντας σε αγωνία χιλιάδες εν ενεργεία φοιτητές.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια»,
αναφέρουν…

Via topontiki.gr
εμφάνιση σχολίων