0
1
σχόλια
600
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: UNSPLASH
4 Φεβρουαρίου 2021
Μουσική μπορεί να ακούσει κανείς κι από το σπίτι – αυτό είναι όντως αλήθεια. Όμως, όπως στην Πάμελα Σόμπες, έτσι και σε πολλούς που συνήθιζαν να διασκεδάζουν τη νύχτα, λείπουν τα ευτυχισμένα πρόσωπα, πελατών και μουσικών. Το βερολινέζικο κλαμπ «Gretchen» είναι κι αυτό από τον Μάρτιο του περασμένου έτους κλειστό. «Είμαστε από τους πρώτους που κλείσαμε και θα είμαστε από τους τελευταίους που θα ανοίξουμε», λέει η Σόμπες, εκπροσωπώντας το εν λόγω κλαμπ. «Και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε, ούτε υπό ποιες συνθήκες θα ξανανοίξουμε», συμπληρώνει.

Από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας επλήγησαν μεταξύ άλλων όσοι δραστηριοποιούνται στη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου – περίπου 100 με 150 ήταν προ του λοκντάουν τα μεγάλα κλαμπ και χώροι διασκέδασης στην πόλη. Η «γενιά Easyjet» επισκεπτόταν την γερμανική πρωτεύουσα ακόμη και για ένα μόνο σαββατοκύριακο, με σκοπό να διασκεδάσει. Και ο συμβολισμός της εποχής που διανύουμε; Το «Kitkat», ένα από τα διασημότερα τέκνο κλαμπ του Βερολίνου, φημισμένο για τα πάρτι… «χαλαρών ηθών», τα οποία συχνά διοργάνωνε, λειτουργεί αυτή την περίοδο ως ιατρική μονάδα, όπου διενεργούνται τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Πολλά είναι τα κλαμπ που παλεύουν να επιβιώσουν από την πανδημία, καθώς τα ενοίκια και τα έξοδα συντήρησης εξακολουθούν να υπάρχουν. Και το πότε θα είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν παραμένει άγνωστο. Πώς θα είναι όμως η κατάσταση μετά την πανδημία; Κάποιοι πιστεύουν πως η τιμή στην είσοδο θα εκτοξευθεί, ενώ άλλοι θεωρούν πως η αισθητική θα πάρει μία πιο εμπορική τροπή. Το κατά πόσο θα αλλοιωθεί η ανάγκη για διασκέδαση και ο τρόπος ζωής παραμένει ανοιχτό. Για αρκετούς πάντως το σενάριο όλα αυτά τα μέτρα και η τήρηση των αποστάσεων να αφήσουν τα σημάδια τους στη διασκέδαση και στο μέλλον είναι πολύ πιθανό. Ή ίσως πολλοί να συνειδητοποιήσουν ότι η αγάπη τους για βόλτες στη φύση και υγειϊνό πρωινό την Κυριακή αντί για «χανγκόβερ» είναι μεγαλύτερη από εκείνη της νυχτερινής διασκέδασης… Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος που ανυπομονεί να ανοίξουν τα κλαμπ είναι ακόμη πολύς.

Η Πάμελα Σόμπες, η οποία εκπροσωπεί την ομοσπονδία των κλαμπ, είναι της άποψης πως χορός και διασκέδαση με περιοριστικά μέτρα και αποστάσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσει, καθώς θα λείπουν δυο βασικά συστατικά: η εγγύτητα και η ενέργεια και «το βασικό είναι η αίσθηση της έκστασης». Από την άλλη όμως θεωρεί πως οι συναυλίες με καθίσματα είναι κάτι που φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά. Το βασικό για την ίδια είναι η παροχή βοήθειας όταν η νυχτερινή ζωή αρχίσει και πάλι να ορθοποδεί. «Δεν μπορεί να ξεκινήσει από το μηδέν και να ξαναφτάσει στο 100», τονίζει. Άλλωστε οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες χρειάζονται χρόνο στη διοργάνωση, οι τουρίστες θα πρέπει να κλείσουν εισιτήρια… Επιπλέον πολλοί δεν θα έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να βγουν όπως παλιά.

Οι ανοιξιάτικες εκδηλώσεις μετατίθεται για το 2022. Προς το παρόν συναυλίες και πάρτι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Μάρτιο μετατίθενται για το επόμενο έτος. Μία πλήρης έξοδος από την κρίση για την νυχτερινή ζωή μπορεί να μην έρθει πριν το τέλος του 2022, σημειώνει η Σόμπες. Σύμφωνα με τον πρωτοπόρο της τέκνο σκηνής, Ντιμίτρι Χέγκεμαν (κλαμπ «Tresor») η ανάγκη για χαλαρότητα και διασκέδαση θα παραμείνει – το ίδιο και η επιθυμια για εγγύτητα και αγγίγματα σε σκοτεινούς χώρους διασκέδασης.

Παρεμπιπτόντως, το διασημότερο κλαμπ του Βερολίνου, το «Berghain» παραμένει και εν μέσω της πανδημίας… μυστηριώδες: δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί και επιλέγει να απέχει από δηλώσεις σχετικά με το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, πριν κλείσουν τα μουσεία λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε στους χώρους του μία έκθεση με σύνθημα: «το αύριο είναι το ερώτημα» ("Morgen ist die Frage").

Via Deutsche Welle


Διαβάστε επίσης:
Η Νέα Ζηλανδία είναι «ελεύθερη»: Φεστιβάλ όπως προ covid
Βερολίνο: Η πανδημία πλήττει τη «Μέκκα» της διασκέδασης
Τι οδήγησε στην Πτώση του Τείχους του Βερολίνου;
εμφάνιση σχολίων