0
1
σχόλια
497
λέξεις
CULTURE
Stones & Bones. H διεθνής ομάδα χορού κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση
 
DOCTV.GR
23 Δεκεμβρίου 2020
Το μάρμαρο δεν ανήκει στις θεατρικές συμβάσεις. Είναι βαρύ, δύσκολο στον χειρισμό του και πολύ πραγματικό για να βρίσκεται επί σκηνής. Είναι όμως και το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το υλικό των ναών και των επιβλητικών κατασκευών που αφηγούνται τη ιστορία της ανθρωπότητας.

Oι διεθνείς RootlessRoot εμπνεύονται από τη σχέση μαρμάρου και ανθρώπινης φύσης, δημιουργώντας το Stones & Bones, ένα έργο-φόρο τιμής στην ανθρώπινη ύπαρξη, που κάνει για πρώτη φορά παγκόσμια πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης.

Ο Γιόζεφ Φρούτσεκ και η Λίντα Καπετανέα συνεργάζονται με τον Άγγλο γλύπτη Peter Randall-Page και εισχωρούν στα μυστήρια αυτού του ξεχωριστού φυσικού υλικού. Πέντε ερμηνεύτριες (Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Hyaejin Lee, Anna Calsina Forrellad), υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής του Βασίλη Μαντζούκη, έρχονται αντιμέτωπες στη σκηνή με το μάρμαρο, και «συνομιλούν» με τα μαρμάρινα γλυπτά του Peter Randall-Page, δημιουργώντας ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την αιωνιότητα του μαρμάρου.
 

Η ομάδα κινηματογράφησε όλη τη διαδικασία παραγωγής του έργου, από τη στιγμή που κόπηκε το μάρμαρο μέχρι τη μεταφορά του στη σκηνή της Στέγης και από το στήσιμο της παράστασης μέχρι την ολοκλήρωσή της  

Το Stones & Bones είχε προγραμματιστεί να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2020 στη Στέγη, αλλά αναβλήθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της Πολιτείας για τη δημόσια υγεία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν εκ νέου πρόβες, αλλά και πάλι η παράσταση δεν πρόλαβε να κάνει πρεμιέρα με κοινό. Τελικά αποτυπώθηκε ως μια ταινία για ψηφιακή προβολή, επιδιώκοντας όχι μόνο μια κινηματογραφική εμπειρία του θεατή αλλά και να αναδειχθεί η σημασία των παραστατικών τεχνών στους φυσικούς χώρους, προετοιμάζοντας την επιστροφή καλλιτεχνών και θεατών στη ζωντανή συνθήκη.

Η ομάδα κινηματογράφησε όλη τη διαδικασία παραγωγής του έργου, από τη στιγμή που κόπηκε το μάρμαρο μέχρι τη μεταφορά του στη σκηνή της Στέγης και από το στήσιμο της παράστασης μέχρι την ολοκλήρωσή της. Η παραγωγή θα παραμείνει διαθέσιμη στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση για 24 ώρες (έως τις 2 Ιανουαρίου στις 21:00).

Συντελεστές Stones & Bones
Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Χορογραφία: Rootlessroot - Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček
Με τις: Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Hyaejin Lee, Anna Calsina Forrellad
Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Μουσικοί: Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Μανουηλίδης
Σκηνικά & Εικαστική Επιμέλεια: Thomas Randall-Page, Peter Randall-Page
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Παραπαγκίδης
Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Κοστούμια: Isabelle Lhoas
Επιμέλεια Κειμένων: Ιωάννα Νασιοπούλου
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Με την υποστήριξη της Iktinos Marmaron
Υποστήριξη περιοδείας: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Οργάνωση παραγωγής & περιοδείας: Cultόpια
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι "How Should I Your True Love Know". Στίχοι: The first of Shakespeare's Ophelia's "Mad Songs", Hamlet, Act IV Scene 5. Παραδοσιακό τραγούδι αγνώστου δημιουργού.

Κινηματογράφηση
Creative Head: Χρήστος Σαρρής
Κινηματογράφηση: dotmov
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λουκάκος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λάμπρος Παπαδέας
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Λεωνίδας Παπαφωτίου, Γαβριέλα Γερολέμου, Γιώργος Χαρίσης, Σοφία Σφυρή
Μοντάζ: Σοφία Σφυρή
Post Production: Παναγιώτης Παρνασσάς
Μείξη ήχου: Χρήστος Παραπαγκίδης
Οργάνωση κινηματογραφικής παραγωγής: Σμαράγδα Δογάνη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση


Info: RootlessRoot, Stones & Bones, στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021, 21:00. Διαθέσιμο έως τις 2 Ιανουαρίου στις 21:00.


Διαβάστε επίσης: VIDEO: Οδηγός επιβράδυνσης από τους RootlessRoot
εμφάνιση σχολίων