0
1
σχόλια
755
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Τριήρεις, δόρατα κι ασπίδες, τάνκς και κάπου ανάμεσα η εικόνα της Παναγίας προβλήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην πρόσοψη του κοινοβουλίου». -Γεράσιμος Λιβιτσάνος
 
DOCTV.GR
23 Νοεμβρίου 2020
Τριήρεις, δόρατα κι ασπίδες, τάνκς και κάπου ανάμεσα η εικόνα της Παναγίας προβλήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην πρόσοψη του κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία αυτή, που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προκάλεσε άμεσα πολιτικές αντιδράσεις. Δημιουργώντας μάλιστα ερωτήματα σχετικά με το αν ο στόχος ήταν μία – παρωχημένης αισθητικής – προσπάθεια εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων ή κίνηση προβολής ενός πολιτικού μηνύματος.

Εκ των πραγμάτων, φαίνεται να προκύπτει η δεύτερη εκδοχή. Η εικόνα αυτή της Βουλής προκάλεσε διενέξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντονη αρθρογραφία στο διαδίκτυο αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Συμβολισμοί: Οι συμβολισμοί που αποτέλεσαν το περιεχόμενο της προβολής που έγινε στην Βουλή, είναι φανερό ότι δεν είχαν «ουδέτερο» χαρακτήρα και αισθητική. Έτσι ώστε να εκληφθούν ως μια απλή τιμητική αναφορά στην ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια θρησκευτική απεικόνιση όπως αυτή της Παναγίας στο κτίριο του κοινοβουλίου μίας οποιασδήποτε σύγχρονης χώρας προφανώς εκφράζει λογικές «επικρατούσας θρησκείας». Η συνύπαρξή των θρησκευτικών συμβόλων με σκηνές μαχών και ναυμαχιών από την αρχαιότητα, το βυζάντιο έως και το «σήμερα» σαφώς διαπλέκουν το θρησκευτικό με το μιλιταριστικό στοιχείο. Επίσης η εικόνα του εμβλήματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο μπροστά περιστύλιο δημιουργεί συγκεκριμένους συνειρμούς.

Δηλαδή πρόκειται για δεδομένα που δεν συνιστούν αυτό που αποκαλείται «κοινός τόπος». Αντιθέτως απευθύνονται σε συγκεκριμένα πολιτικά ακροατήρια, Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και αυτό της άκρας δεξιάς.

Πολιτική κόντρα: Σε αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι εστιάστηκε και η κριτική που ασκήθηκε από στελέχη και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τον Νίκο Φίλη να μιλά για «οφέλη που προσδοκά η ΝΔ από τα «ορφανά» υπολείμματα της Χρυσής Αυγής». Επισημαίνοντας επίσης πως η κυβέρνηση «αναβαπτίζεται στα βρώμικα νερά του μιλιταρισμού, του σκοταδισμού, του αυταρχισμού και της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης». Αντίδραση υπήρξε και από το Μέρα 25 που σχολίασε πως «τη μία μέρα, η ΕΛΑΣ βρίσκει καλή ιδέα να μας θυμίσει ότι η χωροφυλακή ήταν ο πρόγονος της Άμεσης Δράσης. Σήμερα, κάποιοι βρήκαν καλή ιδέα να προβάλουν άρματα μάχης πάνω στη Βουλή με το πρόσχημα της «Μέρας Ενόπλων Δυνάμεων». Επικίνδυνες νοσταλγίες που οφείλουν να κοπούν μαχαίρι». Μάλιστα έθεσε το ερώτημα του αν «αυτό είναι το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κοσμικό κράτος του «φιλελεύθερου» κ. Μητσοτάκη;».

Την δήλωση του Νίκου Φίλη έσπευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα που δυστυχώς λόγω των συγκυριών Κυβέρνησε αλλά που ποτέ δεν κατάλαβε την ψυχή του λαού μας».

Την πρωτοβουλία έσπευσε να στηρίξει και ο βουλευτής της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μπογδάνος λέγοντας ότι «οι «προοδευτικοί» γίνονται πουριτανοί διότι παθαίνουν αμόκ με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εικόνα της Παναγίας». Επίσης ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατία Νίκος Ρωμανός έκανε λόγο για αξιέπαινη πρωτοβουλία της Βουλής και της κυβέρνησης.

Ερωτήματα: Παρά την θέση όμως που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, ερώτημα αποτελεί αν τα μηνύματα που εξέπεμψε πολιτικά και αισθητικά η προβολή αυτή στο κοινοβούλιο εκφράζουν το σύνολο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως το κεντροδεξιό ή ακόμη και το φιλελεύθερο τμήμα της.

Δηλαδή πολίτες που ενστερνίζονται τον ορθολογισμό και αντιτίθενται στον θρησκευτικό σκοταδισμό. Σε μία περίοδο που ο εκκλησιαστικός φανατισμός φαίνεται να έχει παίξει αρνητικό ρόλο στο ζήτημα της διάδοσης του Covid-19. Είναι άλλωστε πλέον πανθομολογούμενο ότι πρακτικές όπως αυτή της θείας κοινωνίας ή των θρησκευτικών εκδηλώσεων δίχως μέτρα προστασίας, είχαν αρνητική συμβολή.

Η συγκυρία: Σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι η συγκεκριμένη προβολή εικόνων στην πρόσοψη του κοινοβουλίου, ήρθε ως «επιστέγασμα» μια εβδομάδας με έντονη πολιτική φόρτιση για ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας. Κυρίως εξαιτίας των απαγορεύσεων της 17ης Νοέμβρη που συνοδεύθηκαν από δεκάδες κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας στις εκδηλώσεις τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ανάμεσα τους καταγράφονται και αστυνομικές αυθαιρεσίες εναντίον βουλευτών.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων τις ημέρες του γιορτασμού της 17ης Νοεμβρίου προκάλεσε την έντονή όσο και ενιαία αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς. Με την επισήμανση μάλιστα ότι αντίστοιχες πρακτικές στην σύγχρονη ελληνική ιστορία απαντώνται μόνον την περίοδο της 7ετίας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση στήριξε την πολιτική αυτή επιλογή όπως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που κλήθηκε να την εφαρμόσει.

Ουσιαστικά η αισθητική που «απεικονίστηκε» στην πρόσοψη του κοινοβουλίου, παρατείνει την αντιπαράθεση για τέτοιου είδους ζητήματα. Μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο όπου ανάλογες αφορμές πρόκειται να δοθούν τόσο με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου όσο και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί ως αντίδραση στο νομοθέτημα που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις και την συνδικαλιστική δράση.

Via
εμφάνιση σχολίων